foto

Monica Bellucci

  • nar. 30.9.1964 (51 let)
    Citta di Castello, Perugia, Itálie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

"Cítim sa dobre a som so sebou spokojná, ale nie preto, že ma ľudia považujú za krásnu. Poznám veľa krásnych ľudí a ich životy sú príšerné. Spokojnosť so samým sebou nie je o tom ako vyzeráte, ale ako sa cítite." - Monica Bellucci

Monica Bellucci sa narodila 30. septembra 1964 v malej talianskej dedinke Cita di Castello, kde jej otec vlastnil prepravnú spoločnosť. Keď mala osemnásť, zapísala sa na štúdium práva v University of Perugia. Aby sa dokázala uživiť a zaplatiť školné, Monica začala s modelingom. Po dvoch rokoch odišla zo školy, aby sa mohla presťahovať do Milána, kde podpísala zmluvu s modelingovou agentúrou Elite. Počas svojej kariéry modelky Monica účinkovala v televíznych spotoch pre návrhársku značku Dolce & Gabanna. Okrem týchto aktivít však navštevovala aj herecké kurzy, ktoré zúročila v televiznom filme VITA COI FIGLI.

Po niekoľkých úlohách v talianskych televíznych filmoch sa Monica stále viac zameriavala na herectvo, pričom si ju všimol famózny režisér Francis Ford Coppola. Obsadil ju do svojho filmu DRACULA a ambiciózna herečka sa tak v roku 1992 dostala na plátna amerických kín. Po návrate do rodného Talianska prišli úlohy vo filmoch I MITICI a PALLA DI NEVE, ale Monica bola veľmi fustrovaná z neúspechu talianskeho filmového priemyslu. Všetky tieto okolnosti viedli k rozhodnutiu účinkovať v zahraničných produkciách. Výsledkom bol bblický film JOSEPH, kde si zahrala po boku oscarového Bena Kingsleyho.

V roku 1996 sa Monica upriamila na francúzske filmy, čím sa dostala do širšieho povedomia európskych kritikov. Za herecký výkon v romanci L'APPARTEMENT bola nominovaná na ocenenie César a pri nakrúcaní tohto snímku sa zoznámila so svojim budúcim manželom Vincentom Casselom. Obaja sa spoločne postavili pred kamery aj o rok neskôr v gangsterskom filme DOBERMANN. V roku 1998 Monica pózovala nahá pre kalendár magazínu Max, to isté si zopakovala aj o štyri roky neskôr pre magazín GQ.

K roku 2000 sa však viaže predovšetkým úspešný návrat do Hollywoodu. Režisér Stephen Hopkins sa dlho nevedel rozhodnúť, koho obsadiť do filmu UNDER SUSPICION, až kým sa nedozvedel o Monice Bellucci. V thrilleri si zahrala postavu manželky Gene Hackmana a razom sa začali hrnúť rôzne herecké príležitosti. Celosvetový úspech prišiel ešte toho roku, pod taktovkou Guiseppe Tornatoreho vznikla dráma z obdobia druhej svetovej vojny MALENA, ktorá bola predovšetkým Monicinim hereckým koncertom. Dojímavý príbeh o nádhernej žene, ktorá vyvolá v malom sicílskom mestečku nevýdaný roruch prekvapil kritikov a získal si mnoho divákov. Talentovaná herečka sa následne objavila v cross-overi BROTHERHOOD OF THE WOLF a zahrala si aj Kráľovnú Nílu vo filmovej adaptácii slávneho komixáku ASTERIX & OBELIX: MISSION CLEOPATRE.

Kontroverzný film IRREVERSIBLE šokoval širokú filmovú obec svojou otvorenosťou a realistickým zobrazením násilia. Niekoľkominútová scéna brutálneho znásilnenia nadzdvihla žalúdok aj tým najtuhším povahám. Po mediálnom šume okolo tohto snímku sa Monica objavila v komerčnejších záležitostiach MATRIX RELOADED, MATRIX REVOLUTIONS a TEARS OF THE SUN. Zatiaľ posledným významným hereckým prejavom bolo stvárnenie Márie Magdalény v kontroverznom filme Mela Gibsona PASSION OF THE CHRIST.

V posledných rokoch je Monica Bellucci vďaka svojej nespornej kráse vďačným objektom fotografov, často sa objavuje na titulných stranách módnych magazínov a niektorí ju označujú za jednu z najkrajších žien sveta. Ona sama však považuje za dôležitejšie ako herectvo a krásu svoju rodinu - manžela Vincenta a dcérku Devu.

Baron "Visáč" Samedi

Herecká filmografie

2016 On the Milky Road
2015 Spectre
Ville-Marie
2014 Zázraky
2013 Des gens qui s'embrassent
2012 Sezóna nosorožců
2011 Platane (TV seriál)
Un été brûlant
Věk na lásku
2010 Čarodějův učeň
Informátorka
Rose, c'est Paris (TV film)
2009 Baaria
Omaggio a Roma
Proměna
Soukromé životy Pippy Lee
2008 Muž, který miloval
Zběsilá krev
2007 Druhý dech
Heartango
Manuale d'amore 2 (Capitoli successivi)
Sejmi je všechny
2006 Bratrstvo kamenů
Napoleon a já
Satan
2005 Jak moc mě miluješ?
Kletba bratří Grimmů
2004 Nesnáší mne
Tajní agenti
Umučení Krista
2003 Matrix Reloaded
Matrix Revolutions
Monica: irrésistible (TV film)
Ricordati di me
Slzy slunce
2002 Asterix a Obelix: Mise Kleopatra
Zvrácený
2001 Bratrstvo vlků - Hon na bestii
2000 Franck Spadone
Maléna
Podezření
1999 Jako ryba na suchu
Nezkrotný
1998 A los que aman
Compromis
Plaisir (et ses petits tracas), Le
Ultimo capodanno, L'
1997 Dobermann - válka gangů
Mauvais genre
Stressati
1996 Byt
Come mi vuoi
Il cielo è sempre più blu
Sestřička a princ ze snů (TV film)
1995 Bible - Starý zákon: Josef (TV film)
Sněhová koule
1994 Mitici, I
1992 Drákula
Ostinato destino
1991 Riffa, La
1990 Briganti
Vita coi figli (TV film)

Dokumentární

2014 Enrico Lucherini: Ne ho fatte di tutti i colori
2004 Burly Man Chronicles, The
Film o filmu: Umučení Krista (TV film)
Matrix Reloaded Revisited, The
Matrix Revolutions Revisited, The
The Big Question
2003 Journey to Safety: Making 'Tears of the Sun'
2002 Astérix & Obélix: Mission Cléopâtre - Le Comankonafé
Filmové žánry (TV seriál)
Un jour dans la vie du cinéma français (TV film)
2001 Pacte des loups - Les coulisses du tournage, Le (TV film)
1998 Comme au cinéma (TV seriál)

TV pořady

2009 C à vous (TV pořad)
1998 Tout le monde en parle (TV pořad)
Vivement dimanche (TV pořad)
Vivement dimanche prochain (TV pořad)
1996 Thé ou café (TV pořad)
1987 Seitenblicke (TV pořad)
1976 La nuit des Césars (TV pořad)

Hudební videoklipy

2015 Sam Smith - Writing's On The Wall (hudební videoklip)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace