Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V předvečer druhé světové války je Španělsko plně v zajetí vlastních rozbrojů. Generál Franco tvrdě útočí na opoziční republikány. Rozrušená společnost je vedena již jen zákony zabezpečujícími vlastní přežití. Desetiletý Carlos, sirotek jednoho z padlých republikánů, se dostává do sirotčince, který vede invalidní ředitelka Carmen spolu s profesorem Casaresem, jenž pro umocnění mužnosti popíjí líh z naložených lidských embryí. Záhy po příchodu začíná Carlose navštěvovat přízrak chlapce, který se za záhadných okolností z ústavu ztratil. Pátrání po Santiho stopách přivedou Carlose k nečekanému objevu. V podzemních prostorách strašidelného sirotčince je ukryto zlato střežené frankistickým patolízalem, bezcitným a surovým Jacintem. Carlos stejně jako kdysi Santi, toto tajemství nedopatřením odhalil, a nyní je čas za něj zaplatit. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (397)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Tvá postel. Dvanáctka.“ - „A proč je tu tolik prázdných postelí?“ - „Některé z dětí utíkají, ale to ti neradím. Do vesnice je to den cesty. V noci je hrozná zima a ve dne...Klíče od tvé skříně. Rozuměl jsi dobře, Carlosi? Tady nejsou mříže. Tohle není vězení.“ Po filmu Faunův labyrint, kdy se nám s tvůrcem tak docela nepodařilo najít společnou řeč, jsem na něho na dlouho zanevřel. Ďáblova páteř měla být restartem. Nutno uznat, že vcelku povedeným. Stejně jako ve výše zmíněném snímku, tak se i zde Guillermo del Toro otírá o španělskou občanskou válku, ve které sice většina postav není přímými účastníky, divák ji přesto vnímá na pozadí. Film sází na líčení děje částečně dětskou optikou, hlavní slovo má atmosféra. Navzdory duchařské tématice se nejedná o horor jako takový, ačkoliv jisté prvky tu jsou (po „fyzické“ stránce to občas hapruje, ale krom scény otevření dveří jsem s ní neměl větší problém). Atmosféra je tu spíš zneklidňující než přímo děsivá. Některé věci pak dostanou pravý smysl až později. A nechybí i trocha toho napětí. Dávám slabší 4*. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Horory s deťmi sú pre mňa tie najnepríjemnejšie. A tento je navyše aj extra napínavý a extra temný, sprevádzaný perfektnou hudbou a mrazivou atmosférou. Scenár je vypiplaný do najmenšieho detailu, dejová linka si získa diváka hneď od začiatku a do konca už nepustí. Jeden z hororov, ku ktorému sa oplatí vrátiť ešte niekoľko krát. 89/100 ()

Reklama

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Del Toro mě zase dostal. Když jsem viděl Faunův labyrint, začal jsem se o jeho filmy zajímat víc, ale krom Hellboye a Bladea 2 na první pohled nic moc dalšího nenatočil... To jsem ale přehlížel minimálně tenhle film, ke kterému je Labyrint přirovnáván. Musím říct, že si mě získal stejně jako on. Není to sice pohádka - nadpřirozeno působí spíš hororově a je to ještě surovější a naturalističtější, ale jinak je návaznost zcela očividná. Je opět skvěle zahraý a oproti jiným Torovým filmům obsahuje méně masek, díky čemuž je ale překvapivě ještě lepší. Toro mě opět překvapil, že si snad nakonec seženu i těch jeho pár ostatních filmů. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Del Toro umí! Devil / Princ bez království / Ďáblova páteř (jestli znáte ještě jiný název tohoto filmu, doplňte si ho) sice nedosahuje kvalit mladšího Faunova labyrintu, nicméně podívaná je to téměř bezchybná. Ano, podívaná především, protože obzvlášť kamera a režie jsou skvostné. Příběh je sice béčkový (jak tomu u pana Guillerma bývá tu a tam zvykem), ale to, jak je podaný, z něho dělá opravdovou atmosférickou lahůdku. Trochu mě mrzelo snad jen, že k závěru víc negradoval. ()

Legas 

všechny recenze uživatele

Od del Tora jsem jako první film viděl Blade 2. I když se mi po vizuální stránce (nemyslím triky) moc líbil, tak jsem váhal, jestli přeci jen nebude tenhle pan režisér jedním z mnoha "dobrých" řemeslníků. Po Hellboyovi už jsem si říkal, že na tom chlapíkovi něco bude, a definitivně to potvrdil jeho španělský film Princ bez království, který je velice vkusně nasnímaný a má velice hutnou atmosféru. Tím se dostávám k největšímu překvapení filmu. Jelikož se jedná o duchařinu, čekal jsem horor (strašení, lekačky a další atributy), ale Devil (tenhle název nedává smysl narozdíl od amerického The Devil's Backbone) je spíše dramatem. Děj není nijak objevný, ale různé věci (konkrétně bomba) vás nalákají na něco, co se třeba potom vůbec nestane. ()

Galerie (64)

Zajímavosti (13)

  • Guillerma del Tora podle jeho slov ovlivnil k natočení filmu jeho strýc, který se po smrti vracel jako duch. (TylerGage)
  • Guillermo del Toro označil tento film za svůj nejoblíbenější počin. (Chatterer)

Reklama

Reklama