Reklama

Reklama

Dámský gambit

(seriál)
  • USA The Queen's Gambit
Trailer 1
USA, 2020, 6 h 35 min (Minutáž: 46–68 min)

Režie:

Scott Frank

Předloha:

Walter Tevis (kniha)

Scénář:

Scott Frank

Kamera:

Steven Meizler

Hrají:

Anya Taylor-Joy, Marielle Heller, Harry Melling, Bill Camp, Thomas Brodie-Sangster, Moses Ingram, Marcin Dorociński, Isla Johnston, Chloe Pirrie (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(7)

Obsahy(1)

V 50. letech v sobě mladá dívka ze sirotčince objeví mimořádný šachový talent. Její překvapivou cestu ke slávě ale komplikuje boj se závislostí. (Netflix)

Recenze uživatele Frajer42 k tomuto seriálu (7)

Zahájení (2020) (E01) 

Tak tohle vypadá na lásku na první pohled. Je to sice taková šachová pohádka, ale velmi stylově provedená. Moc se od toho nedá odtrhnout a nezbývá než doufat, že budou nadcházející epizody co nejvíc o šachách a co nejmíň o všem ostatním. Extrémně vydařený pilot, kde se toho stihlo udát mnoho. [85 %] ()

Výměny (2020) (E02) 

Jsem nadšený. První asi třetina dílu mě kdovíjak nezaujala, zvykání si na novou "rodinu roku", kdy hlavní hrdinka vyměnila jen sirotčinec za vězení, mi úplně k srdci nepřirostla. Naštěstí si znovu dokázala najít cestu k šachům. Dokonce nechyběla ani troška toho humor, když si "matka samoživitelka roku" uvědomila, že vlastně adoptovala zlatý důl. Neskutečně se mi líbí styl, kterým je celý seriál zpracovaný. Vše je nesmírně napínavé a když se rozeběhnou šachové partie, tak se od toho nedá odtrhnout zrak. Po dlouhé době jsem narazil na vskutku skvostný seriál. [85 %] ()

Dvojpěšci (2020) (E03) 

Z mého pohledu doposud rozhodně nejslabší díl, který se nese spíše na takové odlehčené notě a malinko se z toho vytratil smysl pro drama, v čem předchozí 2 epizody naprosto excelovaly. Hlavní hrdinka nám malinko povyrostla a začala vypadat jako žena, čehož si nemohlo nevšimnout mnoho pánů z okolí a začíná být otázkou času, než si některý z nich vezme do parády její gagulku. Stále je to parádní a moc hezky se na to kouká, ale už se zde poněkud vytrácí to úvodní kouzlo a začíná vše být lehce předvídatelné. [80 %] ()

Střední hra (2020) (E04) 

Trošku mi vadí, že nám hlavní hrdinka začíná nabírat kontury normálnosti a už to není tak nesmírně zajímavý aspík. Mexico City dob dávno minulých bylo vyobrazeno velmi slušně a dobová atmosféra na mě prostřednictvím obrazovky určitě trošku dýchla. Bohužel mě kdovíjak neoslnil díl této epizody, kde bylo poměrně dost omáčky a co se šachů samotných týče, tak to byl vůbec nejvíce strohý díl. Smrt postavy, ke které bylo takřka zhola nemožné si doposud vytvořit jakýkoli vztah mě nechala zcela chladným. V nadcházejících epizodách očekávám, že budeme více sledovat boj se závislostmi než boj o mistrovský titul. [75 %] ()

Vidlička (2020) (E05) 

Tento díl mě velmi příjemně překvapil. Po předchozí epizodě to trochu vypadalo, že se nám hlavni hrdinka začínala polidšťovat a hodně jsem se bál, že budeme v rámci tohoto dílu sledovat její drogovou sebedestrukci. Nic z toho se nestalo. Aspík je zpět v plné síle a epizoda se točila ve velmi odlehčeném duchu a především pak kolem šachů.  Jednalo se sice o epizodu, která kdyby se neudála, tak nikdo z diváků o nic zásadního nepřijde. Nadcházející díl očekávám v hodně podobném duchu. Mám pocit, že se zde buduje atmosféra a připravuje půda pro velkolepé finále. [80 %] ()

Odročení (2020) (E06) 

Bez debat doposud nejhorší díl. Hlavní hrdinka se nám bohužel začala chovat příliš normálně. O nějakém aspíkovi si v tuhle chvíli můžeme všichni jen nechat zdát. Do toho dobrou třetinu stopáže sledujeme její pád do alkoholismu. Celkově je tento přerod příliš rychlý a nemá to moc hloubku. Celkově vzato seriál lehce sklouzl ke stereotypu. Tady ta vata okolo a snaha okolí ji z toho vytáhnout, to mě prostě nijak neoslovuje a nebaví. Jediným lákadlem v rámci finálního dílu je moskevské finále. Bohužel člověk už tak trošku tuší o čem bude poslední díl a jak vůbec dopadne. [60 %] ()

Koncovka (2020) (E07) 

Spoilery! Jakožto nejlepší uživatel této databáze musím bohužel konstatovat, že poslední 2 díly tohoto seriálu nebyly nijak zvlášť podařené. Co se týče tohoto dílu, tak zejména první polovina byla poněkud očekávaná a nudná. Líbila se mi z ní jen linka s mrtvým školníkem, která byla samozřejmě nezdravě sentimentální a dle očekávání kýčovitá. Druhá šachová polovina byla o poznání lepší a znovu poměrně dramatická, ačkoli přesně tušíte, jak to celé dopadne. Celkově vzato ovšem luxusní seriál, který jsem si velmi užil. [70 %] ()

Související novinky

Soudní spor šachistky s Netflixem pokračuje

Soudní spor šachistky s Netflixem pokračuje

30.01.2022

Minisérie Dámský gambit se stala jedním z největších hitů Netflixu, zvedla zájem o šachy a představila světu inspirativní postavu geniální mladé šachistky. Příběh s jasným feministickým laděním se… (více)

Netflix ovládl seriálové Emmy 2021

Netflix ovládl seriálové Emmy 2021

20.09.2021

Netflix všude, kam se jen rozhlédneš. Tak zhruba tak nějak to letos vypadalo na předávání slavnostních cen Emmy 2021. Oproti loňskému komornímu přenosu bez živé účasti publika se letošní ročník… (více)

Nadějná mladá žena vyhrála ceny AACTA

Nadějná mladá žena vyhrála ceny AACTA

06.03.2021

Včera proběhl 10. ročník předávání Mezinárodních cen AACTA, které uděluje Australská akademie filmových a televizních umění. Snaží se tak ocenit význačné tvůrce a jejich díla z uplynulého roku, bez… (více)

Byly uděleny Zlaté glóby

Byly uděleny Zlaté glóby

01.03.2021

V noci z neděle na pondělí proběhl 78. ročník udílení cen Zlatý glóbus a celý ceremoniál se z důvodu pandemie odehrával ve velmi úsporném duchu s minimem přítomných diváků a ze dvou lokací najednou.… (více)

Reklama

Reklama