Reklama

Reklama

Světlo a stíny

(seriál)
  • USA Shadow and Bone
Trailer
USA, (2021–2023), 14 h 52 min (Minutáž: 45–64 min)

Tvůrci:

Eric Heisserer

Předloha:

Leigh Bardugo (kniha)

Hrají:

Jessie Mei Li, Ben Barnes, Freddy Carter, Archie Renaux, Amita Suman, Kit Young, Simon Sears, Daisy Head, Julian Kostov, Caroline Boulton, Tom Weston-Jones (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(16)

Obsahy(1)

Když mladá bojovnice projeví kouzelné schopnosti, které by mohly sjednotit její svět, začnou proti ní kout pikle temné síly. (Netflix)

Videa (3)

Trailer

Recenze (125)

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Osvěžující slovanské prostředí, šikovní neokoukaní herci a schopná režie. Ben Barnes, který si svoji roli temného čaroděje/zamilovaného antihrdiny/sympatického padoucha hrozně užívá. Jeho chemie s Jessie Mei Li (Alina) je na seriálu to nejlepší. Jenže... Klasicky selhává scénář. Na seriálu se podílí bohužel i autorka knižní předlohy a přináší sebou dvě nevýhody. Jednak do seriálu propašovala trojici podvodníčků ze své druhé a úspěšnější knižní série. Kaz, Inej a Jesper jsou sice fajn, ale pro děj seriálu jsou dost nedůležití. A druhá nevýhoda - fixace na vztah Aliny a její BFF z dětství Mala. Jejich vztah je hrozně nudný a založený na "my dva proti světu". Pokud hlavní hrdinka má schopnost zachránit svou zemi a pomoct svým lidem - Grishům - ale donekonečna jen mektá "Kde je Mal? Mal! Mal!", tak je někde fakt problém. A to si Amíci vyžívají v silných ženských hodinkách. Lol... 😆 Poslední nudná a předvídatelná epizoda mi vzala chuť podívat se na případné pokračování. ()

Jaro.Krafcik 

všechny recenze uživatele

Tak toto fantasy ma bavilo, konečne netflix dabuje vo veľkom. Aj seriály. Prirovnal by som to ku cursed. Inak ale o dosť lepší seriál, ktorý je aj vidieť v červených číslach. Len po celú dobu bol dosť tmavý. Čo aj miestami iritovalo. A lgbt nechýbalo, ako inak. Ale 8 epizód bohato stačí a divák to zvládne za pol dňa. Vyzerá to aj na druhú sériu, uvidíme. 4* ()

Reklama

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

zkraje sem sice trochu tápal,protože knížky neznám a seriál se nezdržuje žádným vysvětlováním kdo,kdy,kde,jak a proč,ale postupem času sem tomu přišel na chuť a v rámci young adult fantasy žánru patří Shadow & Bone k té lepší polovině.Svět inspirovaný carským Ruskem je zvláštní,ale ve výsledku fajn,postavy jsou sympatické,vizuál povedený.Trochu škoda,že v rámci typologie obsazení je hned na začátku jasné,kdo bude svině.Ale to je spíš detail.Konec slušně navnadil na potenciální další sérii/série...70% ()

Wysch 

všechny recenze uživatele

Asi bych to nazval celkem zajímavým fantasy dramatem s absolutně perfektním obsazením a zajímavými postavami, které jsou překvapivě lidské, chytré a zajímavé ve svých minulostech a ve svých vývojích. Výprava, kostýmy a vizuální efekty jsou imho velmi povedené. A tak jediné, co mně osobně trochu překáží, jsou berličky v expozici. Tempo pro některé diváky bude nudné, pomalé, scény a vyprávěcí oblouky budou pro někoho zbytečně rozházené nebo co já vím. Pak jsou určitě lidi, kteří nedokáží pochopit, že fantasy může být klidně i komedie, tragédie, drama, klidně může existovat i mišmaš fantasy s jinými žánry a subžánry. Ale ve svém jádru je Shadow and Bone absolutně perfektní ukázkou toho, co by fantasy mohlo být, čím je a čím by se mohlo stát. (A aspoň mi tenhle netflixácký počin vysvětlil, že Ben Barnes je Angličan. Doposud jsem ho měl za Američana. Jen je škoda, že touhle rolí zapadne podle mě už definitivně do škatulky záporáka s hezkým ksichtem. Záporáka, se kterým se divák dokáže aspoň na moment ztotožnit.) ()

andalin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Příběh se odehrává v těžkém fantasy světě, kde proti sobě válčí národy oddělené neprostoupitelnou temnotou zvanou the Fold. Proslýchá se, že pouze bojovník zvaný grisha, který dokáže vyvolat světlo, může temnotu porazit. O nikom takovém se dlouhou dobu nevědělo... až do teď. Je to hodně tlačené přes romanci, ale mě to vlastně nevadí. Ben Barnes? Yes, please. ()

Galerie (591)

Zajímavosti (25)

  • Jessie Mei Li (Alina Starkov) je ve skutečnosti míšenka. Její otec je Číňan a matka Britka. Podobně je na tom i její postava Aliny Starkov, která je napůl šuhanské a ravské národnosti. (Hanna)
  • Leigh Bardugo (autorka knih) musí kvůli ortopedické vadě využívat při chůzi hůl. To ji inspirovalo pro napsání hlavní postavy, která by měla podobné postižení jako ona. Touto postavou se stal Kaz Brekker (Freddy Carter). (Hanna)
  • Téměř všichni herci četli před začátkem natáčení alespoň jednu z knižních předloh od Leigh Bardugo, podle kterých je seriál natočen. (Hanna)

Související novinky

Co si odnést z hory statistik Netflixu

Co si odnést z hory statistik Netflixu

18.12.2023

Netflix už delší dobu každý týden vydává žebříček deseti nejsledovanějších pořadů, v celkových číslech i rozřazený pro jednotlivé země, kde je streamovací služba dostupná. V uplynulém týdnu ale firma… (více)

Novinka režiséra Raidu nabírá obsazení

Novinka režiséra Raidu nabírá obsazení

28.06.2021

Akční thriller Havoc režiséra Garetha Evanse (The Raid, Gangs of London) nabírá další herce. Fanoušci tvůrce, kteří snímek netrpělivě vyhlíží, už nějakou dobu ví, že si v něm hl. role zahrají Tom… (více)

Reklama

Reklama