Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jeff Bailey je nenápadný majitel pumpy v malém městečku v Kalifornii, kde se nějakou dobu pokouší vést nový život. Jednoho dne se k němu přihlásí hazardní hráč Whit Sterling. V tu chvíli Jeff cítí, že najednou má příliš horkou půdu pod nohama. Ještě před rokem byl soukromým detektivem, jehož si právě hazardní hráč Whit Sterling najal na sledování své milenky Kathie Moffatové. Ta zmizela někde v Acapulcu s jeho 40 000 dolary. Jeff brzy věděl, kde ji má hledat. Jeho život se ale zkomplikoval v okamžiku, kdy Kathie poznal... Kriminální příběh, který patří k nejlepší snímkům série žánru noir, natočil Jacques Tourneur (který je také znám jako tvůrce hororů Kočičí lidé, Komedie plná hrůz). Úlohu Jeffa Baileyho ztvárnil Robert Mitchum, postavu Whita Sterlinga představuje Kirk Douglas. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (100)

Slasher 

všechny recenze uživatele

Vydatná Americana a rovnou jeden z mých oblíbených noirů. Útěk před minulostí se kříží s mad-lovers, sexy výměna prostředí (Tahoe, Acapulco, San Francisco), Jane Greer dokonalá jako zrádná osudová potvora, plno zábavných hlášek, děj ukázkový flashback a pak z hlavní části souboj kdo koho přechytračí. ()

Kaluž 

všechny recenze uživatele

Tenhle americký zákusek mi doporučil scenárista Ed Brubaker v článku, kde se rozepsal o filmech, jenž inspirovaly jeho komiksový opus magnum Criminal. No panečku, to je něco. Tenhle noir se dá krájet. Cynický detektiv co z rukávu sype jednu údernou hlášku za druhou, kulometné dialogy, odzbrojující charisma všech zúčastněných (Kirk Douglas!), svižně cválající děj a bezvadný závěr. Takhle vypiplané scénáře dnes píše málokdo. S Bogartem by to asi bylo za pět. ()

Reklama

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Solidní žánrovka se skvěle noirově padlou kráskou. Film má napětí i spád, a že ke konci ztrácí logiku, skoro ani neruší, protože si to nahrazuje vypointovanými scénami (například likvidace záporaka pomocí rybářského prutu – hloupé, nereálné, ale efektní). Závěr udělá radost perfektně zvolenou /ne/milosrdnou lží, která pomůže kladné hrdince najít správnou cestu. /25. 5. 15./ ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Nemám rád špatný konce, ale tenhle film dopadnout dobře nemohl. Jeff Bailey se snaží začít znovu a zapomenout, ale minulost ho dožene a on vzpomíná, jak ho mafián vyslal najít ženu, do které se zamiloval. Zatímco prvních 40 minut se rozjíždí klasická romantika s jasným vyústěním, další část na sebe v noirovém stylu vrší jeden zvrat a podraz za druhým. Není to zrovna Hitchcock, ale perfektní herecké výkony jak klaďáka Mitchuma tak mladého Kirka Douglase v záporné roli to zvedají. K tomu jedna pořádná mrcha, pardon femme fatale, skvělé dialogy a hudba a vychází solidní nadprůměrný film. ()

Nin 

všechny recenze uživatele

Kultovní noir detektivka se svižným tempem. Hlavní hrdina je pořádně charismatický a neustále drsňácky hláškuje. Jak už to tak u noir žánru bývá, zaplete se do nebezpečných záležitostí a okouzlí ho krásná osudová žena. První polovina filmu je úžasná jízda, kde všechno funguje tak jak má, a člověk se může jen kochat. V druhé půlce se ale děj začne zamotávat. Trochu zmatky v chronologii vyprávění a také se o hodně věcech jen mluví a neukazuje. Zde najednou musíte hodně pozorně poslouchat ty rychlé dialogy a pamatovat si, jak se která postava jmenuje. Tolik to zase nevadí, ale najednou film už není kochání, ale i nějaká ta divácká snaha a soustředění se. Celkově pořádně stylová detektivka. (8/10) ()

Galerie (46)

Zajímavosti (23)

  • Film bol zahrnutý v roku 1998 do zoznamu 400 filmov nominovaných na 100 najlepších amerických filmov všetkých čias. (westerns)
  • Hoci v neskorších rokoch bol film často vnímaný ako tím dvoch veľkých hviezd (R. Mitchuma a K. Douglasa), v tom čase bol Kirk Douglas prakticky neznámy. (westerns)
  • Film je považovaný za jeden z najlepších filmov žánru film-noir. (westerns)

Související novinky

Zemřela herečka Rhonda Fleming

Zemřela herečka Rhonda Fleming

17.10.2020

Ve věku 97 let zemřela v kalifornské Santa Monice herečka Rhonda Fleming. Zprávu médiím předala její asistentka Carla Sapon. Hvězda Hollywoodu 40. a 50. let, později filantropka a výrazná tvář boje… (více)

Reklama

Reklama