Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jeff Bailey je nenápadný majitel pumpy v malém městečku v Kalifornii, kde se nějakou dobu pokouší vést nový život. Jednoho dne se k němu přihlásí hazardní hráč Whit Sterling. V tu chvíli Jeff cítí, že najednou má příliš horkou půdu pod nohama. Ještě před rokem byl soukromým detektivem, jehož si právě hazardní hráč Whit Sterling najal na sledování své milenky Kathie Moffatové. Ta zmizela někde v Acapulcu s jeho 40 000 dolary. Jeff brzy věděl, kde ji má hledat. Jeho život se ale zkomplikoval v okamžiku, kdy Kathie poznal... Kriminální příběh, který patří k nejlepší snímkům série žánru noir, natočil Jacques Tourneur (který je také znám jako tvůrce hororů Kočičí lidé, Komedie plná hrůz). Úlohu Jeffa Baileyho ztvárnil Robert Mitchum, postavu Whita Sterlinga představuje Kirk Douglas. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (100)

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Bon noir mademoiselle Acapulco. Černé, velmi černé. Samé zvraty a zvratky. Až nakonec dojde k rozřešení podobnému jako u Buňuelova "Tajemného předmětu touhy". (Jinak bych ty filmy raděj nesrovnával.) Bum prásk a je konec. Navíc je film zajímavý i tím, že v podstatě podřadná vedlejší role (Kirk Douglas) může být výraznější než superhlavní (Robert Mitchum, jehož obsah a způsob mluvy mi nebyly zrovna vhod - odtud ty zvratky) Myslím, že si dám od černých filmů na chvíli pokoj a přejdu na černobílé, ve kterých se nemluví. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Solidní žánrovka se skvěle noirově padlou kráskou. Film má napětí i spád, a že ke konci ztrácí logiku, skoro ani neruší, protože si to nahrazuje vypointovanými scénami (například likvidace záporaka pomocí rybářského prutu – hloupé, nereálné, ale efektní). Závěr udělá radost perfektně zvolenou /ne/milosrdnou lží, která pomůže kladné hrdince najít správnou cestu. /25. 5. 15./ ()

Reklama

Reiniš 

všechny recenze uživatele

Kvalitní noir film, který ale podle mě dnes nemá čím překvapit. Pointu divák uhodne několik minut po začátku a celý děj poté jede v předvídatelné koleji. Herci jsou ovšem skvělí, ať tipově přesný Robert Mitchum, dokonalá femme fatale Jane Greer nebo začínající Kirk Douglas. Snímek to není špatný, ale například taková Rozdvojená duše nebo Pošťák vždy zvoní dvakrát se mi líbili víc. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Asi najslabšie s mnou pridelených štyroch hviezdičiek. Ocenil som atmosféru, dialógy, spád aj hercov, s výnimkou Mitchuma, o ktorom som presvedčený, že sa na stvárnenú postavu nehodil. Za negatíva považujem, že v záujme spádu mi dej pripomínal rýchloobrátkový tovar, takže nižšia uveriteľnosť bola cenou za absenciu dejovej vaty. Nad minimom scén, v ktorých sa nefajčilo, som sa iba pousmial, lebo tabakoví sponzori doláriky nedávali z lásky k filmom. A nemal by som zabudnúť na dobre vybrané a pohľad tešiace herečky. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Vydatná Americana a rovnou jeden z mých oblíbených noirů. Útěk před minulostí se kříží s mad-lovers, sexy výměna prostředí (Tahoe, Acapulco, San Francisco), Jane Greer dokonalá jako zrádná osudová potvora, plno zábavných hlášek, děj ukázkový flashback a pak z hlavní části souboj kdo koho přechytračí. ()

Galerie (46)

Zajímavosti (23)

  • Před Mitchumem byli osloveni na roli Jeffa John Garfield a Dick Powell. (Kulmon)

Související novinky

Zemřela herečka Rhonda Fleming

Zemřela herečka Rhonda Fleming

17.10.2020

Ve věku 97 let zemřela v kalifornské Santa Monice herečka Rhonda Fleming. Zprávu médiím předala její asistentka Carla Sapon. Hvězda Hollywoodu 40. a 50. let, později filantropka a výrazná tvář boje… (více)

Reklama

Reklama