Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Harry Cain je člen ochranky v obchodním domě. V něm se nedávno stala vražda, při které byla zabita jeho žena Claire. Harry se nemůže smířit se smrtí svojí ženy, je znechucen z vývoje vyšetřovaní policie, a tak začíná pátrat na vlastní pěst. Nejde mu na rozum kdo a proč by chtěl zastřelit jeho ženu. Vydává se vlastní cestou a přes svého kolegu a kamaráda si vypůjčuje videokazety se záznamem z kamerového systému z onoho osudného dne a sbírá informace. Den co den projíždí videokazety a fotí si tváře lidí, píše informace, až jednoho dne náhodou narazí v protějším domě na zvláštní rodinnou fotku. Po jejím důkladném prozkoumání zjistí, že byla focena před motorestem ve vzdáleném městečku, kde poznal svoji ženu Claire, ihned tam vydává v domnění že možná natrefil na horkou stopu. (Pishin)

(více)

Recenze (93)

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Winding Refnův styl, prosakuje každým záběrem. Neobvyklý příběh pomsty(?) rámují ponuré snové sekvence jejichž interpretace je čistě na divákovi. Dalo by se říct, že jde až o Lynchovské dílo, ale Lynch je přece jen neuchopitelnější. Jinak skvělý Turturro v hodně neobvyklé roli. Téměř hmatatelné napětí a minimalistická hudba Briana Ena z tohoto snímku dělají záležitost, která by neměla fajnšmekrům ujít. Nejsem vrah. ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších filmů na podobné téma, které jsem už za svůj dlouhý život viděl. Na jedné straně nevyřešená vražda , která se stane tak trochou záminkou v rozehrání tajemné a naprosto mysteriózní hry, v čele s báječným Johnem, kterému jsem toho nejistého hrdinu zbaštil i s navijákem. Na začátku možná lehčí nuda, na konci parádní jízda, kterou si bude muset asi každý vyložit po svém. A právě za tenhle (ne) konec nakonec pálím do plných. ()

Reklama

Happens 

všechny recenze uživatele

Četl jsem, že Refn se naučil číst a psát až ve 13 letech. Raději než slovem se vyjadřuje vizualizací, což film pouzue pouze potvrzuje: šetří se slovem, ale atmosféra je dechberoucí. Dle mého názoru je i pomocí skvělé práce s vizuálem scén poznat, co je domýšlení/sen/fikce a co je realitou. Atmosféra vtáhne. Turturro je boží jako vždy. A Refna miluji. ...jenom mírné zklamání, připravte si lámání hlavy po filmu a la co tím asi básník chtěl říct. ()

M.a.t.t. 

všechny recenze uživatele

Snaha sa cení ale iba precízne budovaná znepokojivá atmosféra nerobí film. Ťažko uchopiteľný scenár je spoločným znakom aj väčšiny Lynchových filmov ale Lynch zachádza oveľa daľej, ponúka viac originality a indícií k pochopeniu jeho vízií. Fear X na odpovede nehrá, celý čas vytvára len otázky a byť o polovicu kratší alebo dlhší, nehrá žiadnu rolu, jeho hodnota by zostala rovnaká. Ale aspoň snaha sa cení. 50% ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Jak najdeš sám jednoho chlapa?“ - „Věřím, že to dokážu.“ - „I když to dokážeš, nebude s tebou klábosit, jen aby ses cítil líp.“ - „Udělám, co bude třeba. Možná nemusím vědět kdo to je, jen když zjistím proč.“ - „Myslíš, že to bude tak lehký? Myslíš, že si tě pustí blízko k sobě? Uvědomí si, že ho budeš chtít zabít.“ - „Já nejsem vrah.“ Harry dělá ochranku v supermarketu, ale divák brzy odtuší, že tohle není obyčejný sekuriťák. Má cíl. Je unavený, umanutý a publikum hádá, zda mu ze žalu i malinko nepřeskočilo. Jak se noří hlouběji do luštění záhady smrti své ženy, je film zajímavější, ale také hůře uchopitelný. K pomalému tempu a hypnotické atmosféře přibude také víc vzpomínek, snů, halucinací, přičemž v určitém okamžiku dojde i na psychedelické orgie (vážně byly nutné?). Vytknul bych i to, že část pointy člověk uhádne velmi brzo (velká škoda), postava Petera mi nepřišla zvládnutá a kvůli neuspokojivému konci zbude jistá pachuť. Baví atmosféra i autentický Turturro, jinak ale tenhle nevyrovnaný thriller hodnotím jen lepším průměrem. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (4)

  • Závěrečné titulky doprovázejí záběry bezpečnostních kamer, které Harry Cain (John Turturro) sledoval. (vojacekr)

Reklama

Reklama