Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tento film bojových umení zobrazuje vzťah legendárneho hrdinu a majstra bojových umení Wong Fei-Hunga (1847-1924) proti cudzokrajným silám (Angličanom, Francúzom a Američanom), ktorí plienili Čínu. Keď sa Aunt Yee vracia späť z Ameriky úplne prispôsobená Západu, Wong Fei-Hung sa ujme role jej ochrancu. Ukáže sa to byť veľmi ťažké, keď sa jeho škola bojových umení a miestna domobrana zapletú do zúrivých bojov proti zahraničným a a miestnym úradom. Násilie sa zosilňuje, a dokonca aj Aunt Yee má pochybnosti k novému západnému štýlu. Veď je možne bojovať s Kung Fu proti zbraniam? (genetique)

(více)

Recenze (93)

Shit 

všechny recenze uživatele

Abych pravdu řek, tak sem čekal krapet víc a ani se nedivim, že director's cut je o 40 minut kratší, protože je tu spousta míst, který jsou tak trošku zbytečný a utlačování číňanů američanama mi taky nějak extra nesedlo, ale jakmile se ke slovu dostane akční stránka s výbornou choreografií a božským Jet Lim, což je naštěstí celkem často, tak je o zábavu postaráno a na nějaký americký kašpary se strašnou angličtinou se rychle zapomene ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Je mi ľúto, že takto epický bojový snímok vyvolal u mňa viac negatívnych, ako pozitívnych reakcií. Film sa až do posledných záverečných, strhujúcich minút nevie rozhodnúť akou cestou sa vybrať. Či cestou komediálnej frašky, alebo plnohodnotného vážneho wire-fu. Je škoda, že tých niekoľko perfektne odohraných bojových scén vyšlo nazmar kvôli suchému zvyšku, ktorý sa tak ťažko dá prehrýznuť. ()

Reklama

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Po Lepších zajtrajškoch, ktoré odštartovali Harkovu a Woo- ovú kariéru sa Hark podpísal po ďalšiu z významných hong kongských filmových sérií. Tou je ako už názov vypovedá Once upon a time in china. V hlavnej úlohe sa tu predstavuje ešte mladučký Jet li, tvárňujúci skutočnú osobnosť Wong Fei-Hunga. Na pozadí hostorických skutočností, ktoré príbeh zasadzujú do skutočného historického obdobia, sa odohráva príbeh hľadania identity, spravodlivosti a národnej uvedomelosti. Hark nešetrí humorom ani výborne vykreslenými postavičkami. Vďaka tomu film pôsobí komplexne aj keď sa odohráva na malom množstve lokácií bez výraznejšej epiky akou sa môže pochváliť súčasný Ip man alebo film Fearless. Ale v tomto prípade to vôbec nevadí. Na jednej strane máme Fei-Hunga ktorý odmieta všetko zo západu a snaží sa prebudiť v ľuďoch pocit spolupatričnosti a na strane druhej stojí Kuang ako zmätený mladík túžiaci po uznaní a po vedení majstra bojových umení.Aj napriek tomu, že ich cesty sa spoja niekoľko krát, skutočné prepojenie nastáva vo finále, kde sa obidve generácie aj obidve túžby po učení a slobode spoja a film končí prijatím budúcnosti a snahou nezabudnúť na minulosť, ktorá národ definovala. Akčné scény sú naozaj delikatesné a využívajú nielen rôzne predmety, ale aj rôzne počasie a v neposlednom rade veľké množstvo pästí, mečov a streľných zbraní. Aj napriek značnej hyperbolizácií - vystrelenie guľky prstom - sa jedná o výborne natočený film bez slabých, alebo nudných miest. ()

GigaPudding 

všechny recenze uživatele

Další čínská národně buditelská klasika :). Příběh lékaře a mistra kung-fu Wong Fei-Hunga se točí kolem toho, jak jsou západní kolonisté zlí a vykořisťují číňany a mírumilovný Wong se musí snažit to všechno nějak úplně pořešit, i za cenu toho, že všem strašlivě namlátí :). Jet Li v hlavní roli předvádí něco podobného jako v novějším Fearlessovi, ale i když je choreografie bitek slušná a zábavná, tak ani v té choregrafii, ani v ději to není až tak poutavé jako Fearless nebo Ip Man, protože to má hrozně moc takových těch běžných kungfu odboček včetně těch komediálních a tím film dost ztrácí na dramatičnosti. Některé scény jsou docela vyhrocené a mají nějakou vlastní myšlenku, ale jsou prostě umístěné mezi takovou "jen" zábavnou kungfu vatu, což film docela natahuje a brání mu v dosáhnutí až na ***** :). Každopádně i tak je to velmi slušná zábava se zábavným Jetem a s pěknou choreografií a výpravou. Dokonce možná by tomu i prospělo remakování do nějaké současnější formy s dlouhými záběry a dramatičtějším příběhem bez natahovacích odboček k účelovým bitkám, protože by to pak mohlo být stejně kvalitní jako Fearless nebo Ip Man. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Roztahaný, únavný a celkově nezvládnutý film. Režiséra neznám, ale na tomto díle odvedl mizernou práci. Ani scénář není bezchybný. Všechny postavy se chovaly děsně podivně (ale to je zřejmě ta asijská nátura, které nerozumím), postava Pašíka mi děsně vadila, a co celá ta zápletka s Mistrem Železné košile? Z tohoto filmu to vypadá, jako kdyby všichni Číňani (s jedinou výjimkou - hlavním hrdinou) byli naprostý neandrtálci, primitivové, kteří uměj kung-fu a čistě z toho důvodu ho neustále používají a bojují mezi sebou. Plesnivou třešničkou na dortu je to, že velmi často jsou vidět dráty, které drží herce ve vzduchu a samostatnou kapitolou jsou úděsné postsynchrony. Jinak Jet Li je samozřejmě prvotřídní, ale ani on nedokáže jinak průměrný snímek o moc vylepšit. Navíc ani ty bitky nebyly tak skvělé, což je největší zklamání. Velká škoda. Celý mi to přijde děsně upachtěné, špatně se na to koukalo.. S přibývajícími minutami to začínalo být pořádně nesnesitelné, až jsem si myslel, že to nedokoukám. A ten zvrat na 100. minutě? Darmo mluvit. Toto není nejlepší film Jet Liho. To si radši znovu dám Hrdinu. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (7)

  • Jet Li rozprával počas natáčania mandarínsky, v post-produkcii bol nadabovaný do kantončiny. (m.a.t.o.)
  • Wong Fei-hung praktizoval hung-gar kung-fu, zatiaľ čo Jet Li vo filme predváza väčšinou metódu "dlhých pästí" a tai-chi. (m.a.t.o.)

Reklama

Reklama