Reklama

Reklama

Howlův kráčející hrad

  • Česko Zámek v oblacích (více)
Trailer 1

I v pokojném anglickém městečku se mohou dít čáry a kouzla. Mladá a skromná Sofie, nejlepší kloboučnice v salonu, vůbec neví, čím si zasloužila, že ji jednoho dne na ulici zachrání před dotěrnými vojáky krásný čaroděj. Vezme ji pod svou ochranu a udivená Sofie najednou ztrácí půdu pod nohama, stoupají spolu nad městečko, letí jako ptáci... Jenže pak ji čeká trest v podobě zlé čarodějnice. Sofie přijde o své mládí i krásu a dál se musí protloukat světem jako stařena. Její jedinou nadějí je ten krásný mladý čaroděj Howl, který ve svém zámku na muřích nohách obchází krajem. Pohádkový příběh dívky Sofie a mladého čaroděje Howla vypráví především o lidské svobodě a síle lásky. Film získal řadu mezinárodních ocenění, včetně nominace na Oscara za nejlepší celovečerní animovaný film. (Aerofilms)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (698)

pepo 

všechny recenze uživatele

Co som doteraz videl od Myiazakiho, sa mi velmi pacilo. Iste, aj toto nadherne vyzera a je tam niekolko krasnych magickych scen. Ale co z toho, ked ma vobec nebavil pribeh? Pozeral som to na 5x a modlil sa, nech to skonci. Navyse neustale komentovanie akcii typu "vidim dvere", "idem po schodoch" alebo "aha, krb" ma totalne vyrusovali. Vobec mi to nesadlo. 6/10 ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $4,711,096Tržby Celosvetovo $235,184,110(z toho v Japonsku zarobil mega sumu $190,000,000)▐ Tržby za predaj DVD v USA $16,238,235 //počet predaných kusov 735,479/videl v kine: 75%/ (Comics Salon 2006) ()

Reklama

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Přechod od steampunkové pohádky do filozofického dobrodružství plného nejrůznějších metafor byl tak hladký, že jsem si ho vlastně ani nevšiml a bavil jsem se od začátku až do konce, ačkoliv jsem tedy zejména ve finále občas tápal, co se právě děje. Že je Mijazakiho fantazie obdivuhodná, jsem už určitě několikrát napsal, ale klidně to napíšu zase. Krásný film s krásnou hlavní myšlenkou. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

To, čeho si na tomhle filmu cením, je jeho NEPŘEDVÍDATELNOST. Miyazaki úplně nabourává ten zažitý stereotyp při vyprávění pohádek, či fantasy příběhů – nemáte šanci odhadnout, co se stane v příštích minutách, jste pořád překvapováni, rozdíly mezi zápornými a kladnými postavami se tu stírají (ta, která je zezačátku stělesněním zla, se může stát dobrou kamarádkou) a to vše se děje, aniž by logika kulhala na obě nohy. Navíc Miyazaki je jako malé dítě, obdaření bujnou fantazií, které před sebou hrne jeden obskurní nápad za druhým. Snoubí se tu klasický pohádkový svět s industriálním věkem páry, klasický svět magie s šílenými válečnými mechanismy. Divákovy smysly jsou tak zahlceny, že výsledný dojem někdy balancuje na hranici přeplácanosti (což je moje jediná výtka). ()

Marius 

všechny recenze uživatele

Deduško Miyazaki nám na staré kolená vymäkkol i keď zo svojich kvalít nestratil ani chlp. Natočil totiž a teraz sa podržte romantickú fantasy love story. Hoowl´s moving castle je totiž asi prvým Miyazakiho filmom, kde si postavy otvorene vyznávajú lásku, avšak v hraniciach vkusu a uveriteľnosti. Ďalším nóvom je dôraz na mužské postavy. I keď hlavný part tu má opäť mladé dievča Sophie, prekliate zlou čarodejnicou a obraté o svoju mladosť, všetku moju pozornosť si ukradol čarodejník Hauru (Howl) . Miyazaki (ak nerátam Porco Rossa) ešte nikdy nestvoril tak charizmatickú a silnú mužskú postavu ako práve tohto rozporného antihrdinu, do ktorého sa dámska časť divákov určite na prvý pohľad zamiluje, rovnako ako Sophie. Dej je situovaný do nemenovanej monarchie, silne inšpirovanej predvojnovým Rakúsko-Uhorskom. Táto vedie neustále vojny s okolitými kráľovstvami za pomoci mágie kráľovskej čarodejnice Suliman. Opäť tu narazíme na nevyhranené postavy a jediné Sulimanine kecy o dobre a zle sú Sophiou okamžite zmietnuté prehliadnutím jej zámerov a Hauruovej motivácie. Miyazaki vraj oznámil, že toto bude jeho posledný film. Ja osobne (ak to pomôže) sa budem každý deň modliť aby toto rozhodnutie zmenil. Plná recenzia TU 10/10 ()

Galerie (66)

Zajímavosti (13)

  • Sofiino město bylo vymodelováno podle francouzského města Colmar. (glitter)
  • Pazu – hlavní hrdina z režisérova staršího snímku Laputa: Nebeský zámek (1986) – přeběhne v jednom záběru přede dveřmi kouzelníka Jenkinse. (HellFire)

Související novinky

Festival Malé oči zve na Mijazakiho i Zemana

Festival Malé oči zve na Mijazakiho i Zemana

06.11.2023

V sobotu 11. listopadu začne 10. ročník festivalu Malé oči. Malí diváci a jejich rodiče se mohou o víkendu vydat na podivuhodná dobrodružství v pražských kinech Aero a Bio Oko. Během listopadu a… (více)

Reklama

Reklama