Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh z českého maloměsta situovaný do poloviny 50. let, kde je zrůdnost doby vnímaná očima desetiletého chlapce. (sator)

Recenze (3)

sator

všechny recenze uživatele

České maloměsto v první polovině padesátých let. Rodina, kde žije Otec, který má truhlárnu - rakvárnu a jednoho zaměstnance , povozníka Pacičku, jinak skvělého opilce a filozofa. Matka je zaměstnaná na Úřadě a večery tráví na schůzích Výboru. A pak je tu také Velká Ona - mladá žena, co pomáhá s vedením domácnosti a také On, desetiletý kluk. Doba je v něčem stejná, jako jiné doby a v něčem jiná. Je svoje. On chodí do školy, kde vládne fanatik, učitel Rydlo Pidlo a také na faru - hrají s mladým farářem fotbal, než si ho odvedou. A miluje Malou Onu - Janatkovou a má průšvihy. Všude - doma, ve škole, u Janatků. Otec má také průšvihy. A králík Ludva má být popraven....Tento příběh, kde skutečnost je vnímaná očima desetiletého chlapce napsal M.Doubrava a natočil režisér J.Jireš jako televizní film, s citlivou kamerou A.Nožičky. Otce hraje A.Navrátil, matku E.Jakoubková, Velkou Onu L.Krbová, Pacičku J.Kemr, chlapce K.Ungrád, učitele I.Trojan, faráře O.Havelka a další. Poprvé tento příběh diváci České televize mohli vidět v dubnu 1993. ()

stub 

všechny recenze uživatele

Vynikající film se špičkovým hereckým obsazením, natočený krátce po revoluci, se odehrává na pozadí poválečného nástupu bolševiků k moci a jejich řádění a čistek. Reflektuje každodenní realitu malé vesnice a jejích obyvatel, zejména pak poněkud "problémového" chlapce (byť jde o hlavní postavu, jméno se nedozvíme), zmítajícího se v prostředí disharmonické rodiny (matka upjatá komunistka, otec naopak). Značná obsažnost a výpovědní hodnota, místy mrazivá, místy naopak zvláštně přívětivá atmosféra v malebném prostředí, skvělé herecké výkony (Havelka jako farář, geniální Kemr jako hrobník, Trojan jako učitel - fanatický straník...), to vše a mnohem víc, katapultuje tento film v mých očích mezi jeden z nejlepších českých snímků (dost možná nejen) 90. let. ()

Reklama

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Příjemná nostalgická vzpomínka na léta padesátá, která na složitou dobu nahlíží spíše úsměvným a smiřlivým pohledem a podobá se žánru maloměstské humoresky. V porovnání s dalšími snímky, které dobu nahlížejí dětským pohledem (Blázni a děvčátka, Vracenky) se však filmu nedaří působit tak intenzivní náladou, což se dá klást za vinu obětování syrových momentů nepříliš přesvědčivé poetizaci s andělskými motivy, která je spíše idealizací nevinného dospívání. Nicméně i tak by si pozapomenutý počin výrazného režiséra zasloužil reprízu na obrazovce, určitě má i po letech divácký potenciál díky skvělým hercům (především Josef Kemr v roli hrobníka a také dojemný Ondřej Havelka jako perzekuovaný farář) a vděčným motivům, jež nemají daleko k Poláčkovu klukovskému světu. ()

Zajímavosti (1)

  • Točilo se v obci Počepice, cca 60 km jižně od Prahy. (sator)

Reklama

Reklama