Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Skvělá a uznávaná psycholožka Dr. Miranda Grey (HALLE BERRY) je expertkou na posuzování toho, co je racionální. Co je logické. Co nezachází za hranice příčetnosti. Pod vedením svého manžela (CHARLES S. DUTTON), vedoucího oddělení psychiatrie Woodwardské ženské věznice, léčí nebezpečně psychicky narušené pacientky, mezi které patří i Chloe (PENÉLOPE CRUZ) charismatická vražedkyně, jejíž svědectví o satanistickém mučení jsou uvážlivou doktorkou považovány za pouhý výplod paranoidní mysli. Po setkání s tajemnou dívkou se však její spokojené manželství a vyrovnaný život změní v nejhorší noční můru. Když se Miranda probudí po hrůzné autonehodě, se zděšením zjistí, že její manžel byl zavražděn a všechny stopy směřují právě k ní. Zatímco se snaží přijít na to, za jakých okolností by vůbec mohla spáchat podobně brutální a otřesný čin vůči člověku, kterého milovala a obdivovala, ocitá se uvězněná ve Woodwardu mezi svými bývalými pacientkami.

Chování doktorky, která si z osudné noci pamatuje pouze několik nejasných vizí tajemné dívky, se postupem času stává čím dál tím více nevyzpytatelným. Zoufalá snaha, s níž se pokouší dokázat svou nevinu, je jejím bývalým spolupracovníkem Dr. Pete Grahamem (ROBERT DOWNEY JR.), který je soucitný, avšak zároveň velmi skeptický, vnímána jako začátek sestupu do hlubin šílenství. Miranda postupně začíná věřit, že se jí zmocnily nadpřirozené síly, které jsou odhodlány se pomstít i za cenu toho, že ji připraví o rozum. Zatímco ji Chloe stahuje do svého osobního pekla, musí Miranda zjistit, zda skutečně směruje k branám šílenství nebo pouze blíže k pravdě. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (411)

cukorek 

všechny recenze uživatele

NOT ALONE - nie je sám - odhalenie tohto vodítka, ktoré celý čas majú všetci pod nosom, stálo za to. Z tmavých ciel, prinášajúcich strach "sa cez kľúčovú dierku derie svetlo pravdy", ktoré efektívne odhaľuje všetky potrebné skutočnosti, ktoré menia zlú situáciu doktorky a všetko dostáva reálnejší obraz. Veľmi dobre padlo chvíľkové opustenie tmavých ciel a prenesenie k zvratovému odhaleniu, priamo na miesto činu a nie len ako spomienky a halucinácie pacientky. Napätie naďalej ostalo tieňom v pätách bezradnej ženy, keď sa tesne vyhla havárií, či dôsledne nasnímané momenty pri vstupe do pivnice a následné chodenie po dome. Počas celého filmu vládla adekvátna a dobre stupňujúca hudba, ktorá dokázala nabudiť atmosféru do chválitebných rozmerov. Škoda nevyužitého potenciálu dvojice R. Downeya a P. Cruz ,keď sa takmer všetky "stávky" vsadili na H. Berry, ktorá sa stala hlavnou výhrou. Nie, že by to zvládla zle, ale lepšie zapojenie zvyšných spomenutých hercov si tam viem predstaviť. Ukončenie mi pripadalo dosť unáhlené a tak sa nečudujem, že niekomu sa môže zdať film slabší a nevýrazný, ale mne to vyhovovalo, presne tým, že čerpá a zahŕňa niečo z thrilleru niečo z mystérie a hlavne to, že to nebola psychopatická ducharina. 80% ()

zputnik 

všechny recenze uživatele

Předně: nelituji ani jedné minuty, kterou jsem strávil u tohoto thrilleru. GOTHIKA pobavila, zaujala, párkrát vylekala... prostě svůj účel splnila. Ale pokud měla ještě vyšší ambice, tak je (alespoň v mém případě) nenaplnila. Bylo zajímavé sledovat střet racionálna a iracionálna (takové filmy já rád). Ale způsob předložení tohoto tématu ve mně vcelku nic nezanechal. Nedostalo se na žádné závěrečné kulení očí a hlášky typu: "Ty vogo, to byla síla!" Stejně tak se mi jen těžko překousávaly některé (respective: 2) dějové zašmodrchance. Shrnuto a podtrženo: Thriller, který neurazí, vcelku i potěší, ale jehož potenciál ("Miranda [musí] zjistit, zda skutečně směruje k branám šílenství nebo pouze blíže k pravdě." - viz oficiální text distributora) nebyl využit naplno. Exaktněji řečeno tak na 70 %. ()

Reklama

Radyo 

všechny recenze uživatele

Nejsou to plné čtyři hvězdičky, ale jinak mě tento horor rozhodně nezklamal. Jen je škoda, že neudržel nasazené tempo po celou dobu příběhu, totéž se Kassovitzovi stalo i u Purpurových řek. Nedá se ale říci, že by šlo vyloženě o neproměněnou šanci, výsledek je totiž dost slušný, byť mnoho originálního nenabízí. Zaujme hlavně slušný výkon Halle Berry, některé lekačky bych asi tak okatě neuváděl hudebním podbarvením, ale jinak jak říkám velmi slušné. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Schopnosť represie je potrebná pre prežitie.“ Nielenže mám rád francúzskeho herca a režiséra Matthieua Kassovitza (PURPUROVÉ RIEKY, MNÍCHOV), ale ani o Zemeckisovej a Silverovej firme Dark Castle (13 DUCHOV, LOĎ DUCHOV) si nemyslím nič zlé. Napriek tomu (a prítomnosti tradične vtipného Roberta Downeyho Jr.), nestojí GOTHIKA skoro ani za fajku močky. Pôsobivá vizuálna stránka (obrovská starodávna liečebňa uprostred večne daždivých lesov) niečo do seba má, detto zápletka (predstavte si, že ste špičková psychiatrička a raz ráno sa zobudíte v zvieracej kazajke a dozviete sa, že ste v noci brutálne zavraždila svojho manžela), ale celé to režisérovi akosi nedrží pohromade, scenár je ku koncu čoraz hroznejší a ranou z milosti sú „herecké výkony“ Halle Berry (Oscar za sexuálnu scénu v PLESE PRÍŠER) a Penélope Cruz (OTVOR OČI). Začiatok 4*, stred 3* a koniec 2*. Viac v mojej recenzii na Studna.net: http://www.studna.net/reviews/425/ ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Kassovitz je dozajista talentovaný filmař a Gothicu zvládl s velkým přehledem a grácií, leč jak už bývá v duchařských filmech zvykem, precizně budovanou atmosféru většiny děje totálně zazdí rutinní a za vlasy přitažené finále. Dokud se neznámo snáší k hlavní hrdince v děsivých vizích, náznacích a výtečně nafilmovaných "plížičkách", je atmosféra Gothicy hutná, elektrizující a temná. Dokud se zajímavě vypadající zápletka, ve které se nejasně prolíná subjektivní vyprávění psycholožky Mirandy a hlas objektivního vypravěče, drží mysteriózní noty, je vše v naprostém pořádku. Divák pochybuje, kde je pravda a sám balancuje na hraně pochyb, zda ona není paní doktorka vážně cáklá. Bohužel závěr nabídne konvenční krvavé finále, ve kterém se všechna mystika vytratí do thrillerového naturalismu. Těžko říci, zda se s komerční duchařinou dá dělat více, než předvedl Šestý smysl, nicméně Gothica je příkladem filmu, který 2/3 stopáže vyhlíží slibně, aby nakonec dopadl jako taková lepší hollywoodská puťka. Škoda. Ale díky režii, kameře, střihu, hudbě, Halle Berry a z toho povstávající atmošce to stojí za vidění... Dost podobný průběh i výsledek jako u Zemeckisova thrilleru Pod povrchem. Potenciál využitý ledva ze 70%. ()

Galerie (52)

Zajímavosti (13)

  • Halle Berry (Miranda Grey) si zlomila ruku při natáčení scény s Robertem Downeym Jr. (Pete Graham). Ten jí měl v jedné scéně chytit za ruku a otočit, ale provedl to moc silně a její ruka to nevydržela. Natáčení se pak zastavilo na osm týdnů. (Baffer)
  • V októbri 2016 sa podľa webu PrettyFamous umiestnil film na 67. priečke rebríčku "Najhoršie horory všetkých čias". (Zdroj: ČSFD)
  • Producentka filmu Susan Levin se během natáčení seznámila s Robertem Downeym Jr. (Pete Graham). Ačkoli ho obdivovala coby herce, nijak bezmezně okouzlená jím nebyla. Po půlročním vztahu ji pak Robert v den jejích třicátých narozenin požádal o ruku a v srpnu 2005 se vzali. (Endiiska)

Reklama

Reklama