Reklama

Reklama

John Lennon, Paul McCartney, George Harrison a Ringo Starr na velmi ulítlé cestě pomalovaným autobusem s hosty a hlavně a parádními písněmi. Jedou odnikud nikam, ale rozhodující je tady pěkná hudba.
Po filmech Perný den (1964) a Help! (1965)z iniciativy Paula McCartneye, který se po smrti manažera Briana Epsteina v srpnu 1967 stal vedoucím souboru, Beatles natočili televizní film Magical Mystery Tour s mimořádně úspěšnými písněmi Hello Goodbye a All You Need is Love, ale zazní zde i Penny Lane a Strawberry Fields Forever. Pozoruhodné je obsazení hostů této podmanivé hymnické písně: All You Need Is Love: George Martin – piano, Mick Jagger, Keith Richards, Marianne Faithfull a další – vokály. Píseň Fool on the Hill vysoce oceňoval Leonard Bernstein ve svém pětadvacetidílném TV cyklu Koncerty pro mladé publikum (v ČT bylo uvedeno jako „Leonard Bernstein o hudbě"). Premiéra filmu o vánocích sklidila plno záporné kritiky, která „muzikál“ zákonitě proslavila.
Stejnojmenné gramofonové album vyšlo 27. listopadu 1967 ve Spojených státech a 8. prosince 1967 jako dvojité EP, obsahující šest písní, i ve Spojeném království. První strana alba je soundtrackem ke stejnojmennému filmu. Druhá strana pak obsahuje písně ze tří singlů, vydaných v roce 1967 (skladba I Am the Walrus se objevila jak ve filmu, tak jako B-strana singlu Hello Goodbye). Na prvním místě žebříčku v USA se album drželo osm týdnů a v roce 1968 Magical Mystery Tour bylo nominováno na Grammy za nejlepší album. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (86)

Pierre 

všechny recenze uživatele

Nejvíce jsem zasmál, až když to skončilo a já si vzpomněl na hlášku Piráta Očka po dokoukání tajné epizody Spongeboba. Vím, že už jsem zde jednou piráta Očka v komentáři citoval (kdo si vzpomene u čeho, vyhrává bludišťáka). Ale hláška: ,,To je všechno?´ Dyť, to bylo jen pár trapnejch triků s muzikou.´´  náhodou Magical Mystery Tour docela dobře vystihuje. Když jsem se po skvělé  a nezapomenutelné novoroční projekci 2020 Perného dne rozhodl, že budu od té doby zahajovat divácký rok pokaždé  filmem  s  The Beatles, nemohlo mě napadnout, u čeho to skončí (:D). Asi těžko natočit ještě něco divnějšího (:D) Help a Yellow Submarine byly taky pořádné úlety, ale určitě mi dali o něco větší zážitek. Tenhle Čarovný tajemný výlet se mi zdál hlavně až moc bezobsažný  a dokonce se mi nelíbila jedna písnička  (omlouvám se, Blue Jay Way je teda hroznej opruz od  mistrů. z Liverpoolu.:D). Těžko říct jestli nejsou obligátní  tři hvězdy pro středometrážní film  za dva skvělé videoklipy na začátku a na konci (a to je ta závěrečná píseň opravdu krásná!!!),  tři celkem vtipné hlášky a jeden docela povedený sen o jídle  trochu moc. Ale zase nechci ten nový rok začínat tak pesimisticky. Notabene u rozhodně neotřelého šedesátkového experimentu, který může být pozoruhodný pro zajimavost. Ale mám pocit, že moc nevyšel a zústal vážně spíše jen experimentem. ()

maaan 

všechny recenze uživatele

"The Magical Mystery Tour is hoping to taking you away...". Zajímalo by mně, jestli ve verzi filmu s titulkama je přeložené něco z monologu toho důstojníka :-) "I am the eggman, they are the eggmen. I am the walrus!" Chybělo mi tam akorát klip Strawberry Field Forever. 85%, tedy 4****. ()

Reklama

Matte27 

všechny recenze uživatele

Byla to pitomost. Ale co, měla to být pitomost a svůj účel to splnilo. Nijak zvlášť mě to neoslovilo. Hudba Beatles geniální, ale po filmové stránce vesměs nuda - stále jsem čekal kdy film začne, až vlastně skončil. Bavil mě Ringo a jeho teta a špagetová scéna (taky vám to připomnělo Život Briana?). Téměř hodinová stopáž je ideální, déle bych se na to asi nedíval. I když, možná musí člověk zažít taky nějaký ten "trip" (mluvím jak o tom halucinogenním, tak o výletě do neznáma), aby tento film docenil. ()

BrianStorker 

všechny recenze uživatele

Jsem velký fanoušek The Beatles, ale nemohu jen kvůli tomu dát plný počet bodů. The Beatles miluji a vyrůstal jsem na nich. Porovnám-li tento snímek s A Hard Day´s night, nebo s Help!, nemohu jinak, než hodnotit pouze písničky. Děj vlastně neexistuje, scénář také ne. Je to slátanina, kterou snad nikdo, kromě autorů, nepochopí. Písně plný počet, scénář a děj absolutní nula. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (17)

  • Natáčení probíhalo mimo jiné i v jižní Francii a byla to jedna z nejdražších scén celého filmu. Paul McCartney totiž vyrazil na kontinent bez patřičného vybavení a dokonce i bez pasu. Na letišti Heathrow namluvil pasové kontrole, že s doklady na něj čeká manažer v Paříži, tam zase pro změnu tvrdil, že pas mu přiveze zvláštní kurýr z Londýna. Díky svému věhlasu se dostal až na místo natáčení a volal osobního asistenta Beatles Petera Browna, aby mu urychleně poslal peníze a filmovou techniku. Snový záběr, v němž Paul poskakuje nahý v dvojexpozici s jakýmsi kopečkem vyšel filmové oddělení firmy Apple na tři tisíce liber. (Robbi)
  • Přestože to tak místy nevypadá, film měl napsaný přesný scénář, podle nichž se natáčela většina scén. Pouze při záběrech v autobusu měli herci volnou ruku k improvizaci. John Lennon a George Harrison se netajili nechutí k natáčení, proto většinu času strávili spaním nebo se vyhýbali kamerám. (Morien)
  • Skladba „The Fool on the Hill“, která se ve snímku také objevila, vznikla v Paulově hlavě na základě skutečného příbehu společne s prvky fantazie. Po jednom bujarém večírku a požití lehkých drog se šel Paul s kamarádem brzy ráno projít na nedaleký kopec. Kromě jich dvou nebyl nikdo v okolí, až se najednou podle Paulových slov zjevil tajemný pán v černém kabátě. Řekl jim jen pár slov o počasí a než se nadáli, byl zase pryč. Do kopce ho neviděli přicházet a za pár vteřin by údajně nedokázal jen tak zmizet bez povšimnutí, protože z místa, kde se setkali, byl dokonalý výhled na všechny strany. Paul byl přesvedčen, že nešlo o sen, ale že se stali svědky zázraku. (kosticka7)

Reklama

Reklama