Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V Amsterodamu se blíží turistická sezóna a zdejší občané jsou vyděšeni sérií vražd. Pátrání po děsivém vrahovi se ujímá inspektor Eric Visser, ale jeho práce nebude jednoduchá. Obětí přibývá, náhodná svědkyně mluví o vraždící obludě, poblíž typických amsterodamských vodních kanálů je čím dál tím více nebezpečno a starosta chce výsledky. Film, který byl v našich kinech uveden v listopadu 1990, nám mj. předvede i většinu turistických atrakcí nizozemské metropole. (Anthony)

(více)

Videa (1)

Trailer 2

Recenze (67)

J.Connor 

všechny recenze uživatele

Když jsem byl na základní škole, tak Fantom Amsterdamu patřil k mnohokrát propíraným a obdivovaným filmům (podobně jako třeba Karate Tiger 3 a tuny dalších). Bohužel jsem měl tenkrát deficit a neviděl ho, do rukou se mi dostal až teď. Na Nizozemí a dobu vzniku celkem povedená kriminálka, jejímž vrcholem je určitě hodně zdařilá honička člunů v amsterdamských kanálech. K nezapomenutelným scénám jistě patří ještě záběr na nůž, který se postupně přořezává skrz člun k ženě v plavkách. Mě ničím neurážející dílko, které působí místy trochu televizně si zaslouží objektivní 3*. Vidět to ovšem tenkrát na ZŠ, tak je to jasných 5*, takže uděláme kompromis. Jo a v miniroličce dirigenta na loďce slavný nizozemský dokumentarista Bert Haanstra. ()

RelaxMan 

všechny recenze uživatele

Kultovní krimi horor z konce 80 let, který i po cca 20 letech dokazuje, že stále dokáže zapůsobit na diváka. Ano, je to místy hodně přehnané, ale to se dá i odpustit, protože tenhle film má dobrý spád a divák se u něj rozhodně nenudí. Já si nemůžu prostě pomoct, ale evropský krimi jsou o dost lepší než ty americký. Film můžu doporučit všem nostalgickým typům, kteří mají, prostě ty starší filmy radči než ty nové . ()

Reklama

Krt.Ek 

všechny recenze uživatele

Slušné... Jsem opravdu rád, že tatík kdysi na počátku devadesátých let navštívil kino promítající tuto nizozemskou kriminálku s občasným přesahem k hororu. Jsem rád za to, že mu pár scén utkvělo v hlavě, a též za to, že se, co se týče mého předsevzetí zhlédnout jeden film denně, dosud mistrně zhostil úkolu doporučovat, a tím vlastně znovuobjevovat filmy z dob svého mladí či dětství, jež si pamatoval útržkovitě a chtěl si je osvěžit (proto Aféra Concorde, proto Pruhovaná plavba). Kdyby se okolnosti tak pěkně nesešly, stěží bych se o existenci filmu dozvěděl, což by byla škoda, jelikož... "Fantom Amsterdamu" obsahuje vše, co od nadprůměrné krimi očekávám - psychologicky zajímavý vrah se líbivým modus operandi, mordy vážně stojí za pozornost (za všechny už tolikrát zmiňována prostitutka na mostě), napětí a notná dávka tajemna až do konce... Naneštěstí nic není dokonalé, tudíž i zde najdu mouchy - hlavní hrdina bez špetky charismatu (postava i herec - a vůbec nizozemští herci nestojí za řeč, alespoň zde), romance fádní a na obtíž, dětičky rušivé (k mé radosti se na scéně moc neobjevují)... Chtělo by to být temnější, ne ucukávat, takto si říkám, že někdo nevyužil potenciálu... 70% ()

Tomco 

všechny recenze uživatele

Málokedy som sa bál tak, ako pri tomto filme. Určite to bolo nízkym vekom, ale proste aj dnes by som si Fantóma Amstredamu pustil s radosťou. Nezabudnuteľné scény, dobrá atmosféra, efektné potápačské scény, zaujímavé zabitia. Hlavne rozpáraná ženská na nafukovačke, nožom pomedzi nohy, to bola paráda. ()

Zazie 

všechny recenze uživatele

Ano, přiznávám, je to velmi silná protekce. Jedna hvězdička navíc za Amsterdam, kvůli kterému jsem se na to vlastně začala dívat. Další hvězdička navíc jako omluva Holanďanům za to, že jsem od nich nečekala, že dokážou natočit film, který má hlavu a patu, logiku, zápletku, napětí, gradaci, věrohodné postavy. Výtka tvůrcům za to, že v několika záběrech vydávají Utrecht za Amsterdam. A potom otřesný dabing: to je takový problém zjistit si, jak se vyslovuje "gracht"? ()

Galerie (21)

Zajímavosti (3)

  • Při zátahu policie na údajného "hlavního podezřelého" prchá pryč z hotelu na motocyklu Yamaha XT500. (Max_FX)
  • Drtivá většina filmu vůbec nebyla kvůli provozu turistických atrakcí natáčena v Amsterdamu, nýbrž v Haagu. (Robbi)

Reklama

Reklama