Reklama

Reklama

Farma zvířat

  • Velká Británie Animal Farm (více)
Velká Británie / USA, 1954, 72 min

Předloha:

George Orwell (kniha)

Scénář:

Laurence Heath

Obsahy(1)

Farma Manor žije pod krutou nadvládou despotického farmára Jonesa. Jones necháva vyhladovať všetky zvieratá na farme. A tak zvieratá pripravia revolúciu a úspešne zvrhnú Jonesa. Je ustanovený nový režim, ktorý sa zo začiatku zdá byť skvelý, ale dobré časy netrvajú dlho. Prasa Napoleon za pomoci psov, ktorých sám potajme vycvičilo, prevzalo moc. Napoleon používa rôzne metódy demagógie a zvieratá si stále viac a viac podmaňuje. Nakoniec bez toho, aby si to uvedomili, sa majú horšie ako za vlády farmára Jonesa. Film je adaptáciou knihy Georga Orwella, ktorá je paródiou na komunizmus. (ethos)

(více)

Recenze (279)

easaque 

všechny recenze uživatele

+3* z nostalgie jsem si pustil tuto adaptaci jednoho z nejznámějších děl Georgea Orwella. Zub času se dost podepsal na animaci i zpracování příběhu, které je samozřejmě poplatné své době, ale stále je to důstojná alegorii i současného politického systému, ať se to týká kapitalismu či socialismu a vždycky jsou Ti nahoře víc rovnější než ostatní, kteří se chovají jako stádo a tak se s nimi i zachází. Myšlenka je dobrá a za ní by si možná vyšší známku zasloužila, i za to, že dokáže širokému publiku vše srozumitelně podat. Ale se současnými zkušenostmi, vnímáním a uměleckým cítěním jsem si to už tolik neužil a tři hvězdičky mi přijde adekvátnější známka, Rozhodně stojí za pozornost, ale raději bych doporučil knihu, či audioknihu. [ PŘÍBĚH: 2 /// SMYSL: 3 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 3 /// NÁLADA: 1 /// ART: 0 /// STYL: 1 /// CASTING: X (3*MAX) ] ()

anniehall 

všechny recenze uživatele

Čtyři hvězdičky s malinko ošoupanýma ouškama. Ono to bude možná dobou vzniku, kdy animované filmy byly ještě stále ovlivněny poetikou Walta Disneyho. A právě tenhle vliv mne aspoň ze začátku filmu dost silně vadil. Jakási milá rozpustilost a naivita některých zvířat (věčně nešikovná kačenka), idylické sekvence přebudovávání statku (zvířata se učí číst a nejde jim to) a celkově roztomilé pojetí jednotlivých figur a jejich obličejů (velké oči a gagy s protáčením panenek )atd. V duchu jsem si říkal, jakpak by to asi vypadalo, kdyby tuhle temnou Orwelovu vizi natočil někdo dnes. Vzpomněl jsem si na téměř kongeniální ilustrace Martina Velešíka, které doprovázely myslím poslední české vydání a troufám si tvrdit, že doposud nejzdařileji. Ale s pozvolnou přeměnou nálady snímku do temné, totalitní části pod nadvládou prasat, jsem tenhle nelibý pocit ztrácel. Částečně za to mohla sugestivní síla předlohy a příběhu jako takového a částečně také upuštění od všech těch gagů a záměrně odlehčujících věcí. Ve chvíli, kdy odváželi Boxera na jatka? jsem byl dost možná i vděčný za to, že animace temnější nejsou. To by člověk pak opravdu těžce rozdýchával. Sílu a atmosféru tedy v druhé polovině tenhle snímek rozhodně má. Sporné pro mě bylo ještě šťastné zakončení celého díla, které jde proti Orwelově předloze a tak trochu ubírá na působivosti závěru. Ale četl jsem, že dcera Johna Halase se nechala slyšet, že si tenhle film v podstatě objednala CIA jako obžalobu komunistického režimu a výsledný konec by tuhle terorii potvrzoval, kdo ví... ()

Reklama

nascendi 

všechny recenze uživatele

So Zvieracou farmou som mal menší problém. Dielo Georgea Orwella mám pre jeho vizionárstvo a nadčasovosť medzi obľúbenými knihami, ale ČSFD je určená na hodnotenie filmov a nie ich literárnych predlôh. Vzniklo príliš veľa mizerných filmov z výborných literárnych predlôh, než aby bolo možné tento aspekt prehliadať. Netvrdím, že film Zvieracia farma je nepodarený, iba podľa môjho názoru mohol byť lepší. Ak by si vyberal to dôležité z literárnej predlohy a nebol poplatný ideológii a politike v dobe nakrúcania. Keďže sa tak nestalo nemôžem dať viac ako tri hviezdičky, aj keď možných bolo päť. ()

Nancy 

všechny recenze uživatele

Když jsem tohle viděla poprvé, bylo mi asi 8 let, takže jsem nemohla pochopit, co má ten film říkat a mimo jiné jsem skoro každé zvířátko obrečela (zato prasata jsem ze srdce nenáviděla). Dnes už se na ten film dívám trochu jinak. Je to opravdu vyjímečný snímek, který vyniká prostě vším a Orwellovi se to opravdu povedlo. V dnešní době je to možná trochu zastaralé, ale stále aktuální a možná i trochu varující či poučující. Kdysi jsem si myslela, že animované filmy jsou zaručeně pro děti, ale teď už je mi jasné, že to tak není a vůbec nezáleží na zpracování, ale hlavně na ději. ()

N.Strauber 

všechny recenze uživatele

Dívali jsme se na to při dvouhodinovce angličtiny a já, i když jsem se ze začátku šklebil, že budeme zírat na animovaný film, musím nakonec dát 4* - ale tedy především za ten Orwellův nápad (alegorie na komunismus pomocí lidsky se chovajících zvířat). Ale pojmout jeho Animal Farm tímto způsobem rozhodně nebyla špatná myšlenka a v divákovi to zanechá přesvědčivý dojem. Pustili jsme si to v originále a bez titulků, ale fakt, že jsem nerozuměl úplně všemu (především kvůli horší zvukové kvalitě) nijak nesnižuje hodnotu díla a nevadilo mi to. Mimochodem, jedna z hlavních zvířecích postav - nebudu psát která - mi trochu připomněla populárního předsedu jisté naší oranžové politické strany...:-) ()

Galerie (15)

Zajímavosti (11)

  • V levicově orientované Francii nebyl film až do roku 1990 veřejně promítán. (hippyman)
  • Farma zvířat byla vyrobena na objednávku CIA, která takto v době studené války bojovala proti komunismu. (oje)
  • Farmu zvířat vytvářel sedmdesátičlenný tým v letech 1951-54. (hippyman)

Související novinky

Andy Serkis zamíří na Farmu zvířat

Andy Serkis zamíří na Farmu zvířat

22.04.2022

Herec, režisér a producent Andy Serkis (Batman, Válka o planetu opic) po komiksovém blockbusteru Venom 2: Carnage přichází zřejmě našel svůj následující režijní projekt a nemá jít o nic jiného než… (více)

100: Bitva u pokladen

100: Bitva u pokladen

03.01.2009

Asociace českých filmových klubů vás už tradičně zve na filmovou přehlídku Projekt 100. Letos startuje 15. ledna, potrvá do 31. května a diváci budou moci na velkých plátnech shlédnout několik… (více)

Reklama

Reklama