Reklama

Reklama

Smrtící vůně

  • angličtina The Deadly Perfume (festivalový název)
Animovaný / Krátkometrážní / Komedie / Dobrodružný
Československo, 1969, 9 min

Obsahy(1)

Animovaná parodie Václava Bedřicha na krejcarové horory.  Výtvarník Vladimír Kladiva natočil v roce 1969 s režisérem Václavem Bedřichem parodii na krejcarové horrory Smrtící vůně. Vycházel ze stylu italského výtvarníka Gianfilippa Uselliniho a citlivě spojil parodii literárního žánru s parafrází výtvarného rukopisu. Smrtící vůně je příběh mladé dvojice, které zlotřilý vědec se svými pomocníky klade různé nástrahy. Mladí lidé jej však svou vynalézavostí přelstí a tak se zachrání před hrozným osudem. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (11)

Earl10 

všechny recenze uživatele

Z cyklu Mistři českého animovaného filmu! Detektivní příběh, který se snaží působit velmi mrazivě. A to hlavně pomocí hudby, která sice opravdu pomáhá, ale i tak je to pouze průměrné dílko. Popravdě pochybuji, že si tuhle epizodu z detektivní cyklu ještě pustím. Některé následující díly jsou mnohem lepší! [50%] ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

To, co pro hraný film představuje parodie Adéla ještě nevečeřela, tím je pro animovaný film Smrtící vůně. Jde o netypické, v pravdě originální dílko, které balancuje na hraně skutečného hororu, kdy využívá depresivní hudební motivy a především barevně zneklidňující kresbu Vladimíra Kladivy, a nefalšované parodie, kdy si pohrává s diskreditovanými motivy a rekvizitami brakových románů a doplňuje je postupy typickými pro animovanou grotesku. Celkový dojem: 80 %. ()

Reklama

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Není to nejlepší díl ze série, ale přesto tato parodická animovaná parodie vyniká skutečně dokonalou pohřební atmosférou strachu a tajemna (že něco podobného se nepodaří navodit ani tvůrcům hraného filmu s živými herci), o hudbu se postaral „specialista“ na hororovou tematiku Luboš Fišer a za tohoto přispění vznikla téměř senzace, která se v širším dobovém kontextu, značně vymykala tehdejší cs animované produkci. Film je určeny dětem, ale může docela hezky vystrašit i dospělé! Jeden z mála československých skutečně "originálních" animovaných hororů, viz další díly ze série, a dále třeba "Svatební košile", "Smolíček", "Perníková chaloupka", "Sestřeničky", "Poslední lup", "Poklad pana Arna", "O Maryšce a Vlčím hrádku", "O statečné Kačence aneb krčma hrůzy", "Paní Bída" nebo znamenitý Deitchův "Mrňous a čarodějnice". ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Tuhle animovanou sérii podle šestákových dobrodružných příběhů jsem náhodou zahlédl na CS Filmu, tedy jen některé díly, a uchvátila mne. Příběhy jsou samozřejmě na jedno brdo - šílený vědec za pomoci svých tří poskoků unese krásnou manželku jednoho mladíka, mladík je pronásleduje a po nějaké honičce dívku zachrání. Ale ta animace je dokonalá, včetně výpravy (tedy animace ulic, domů, skladišť, lodí, pyramid, džungle, dnů a nocí), o hudbě nemluvě, plus některé nápady (třeba honička v lunaparku). V tomhle dílu profesor dívku unese za pomoci otrávené vůně v květině. Odnese to žel psík, ale mladá dvojice vymyslí chytrý plán, jak profesora odhalit přímo v jeho sídle a pomstít se mu. Podle mne by to klidně mohl být první díl série (a posledním Poklad v pyramidě). ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Je to dobrý, to ano, ale na můj vkus se až moc ztrácí prvek parodický, přeci jen, šestákovost je fajn, ale jen do určité míry a na parodii je hudba snad až moc dobrá, ona je totiž výborná a strhává velkou část pozornosti (aniž bych si to uvědomil, začal jsem si po pár minutách vyťukávat melodii spolu s filmem). Velká škoda, že některé další díly série jsou nedohledatelné, už jen kvůli hezky ztvárněné papírkové animaci. ♪♫pam, pam pam pam. Pam, papapam pam ♪♫ ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama