Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pětiletému Honzíkovi Tichému přišel do školky dopis, v němž ho dědeček zve k sobě na návštěvu. Chlapci se na venkově u prarodičů loni moc líbilo a rád by jel znovu. Rodiče ale nemají čas ho tam zavézt. Honzík maminku přemluví a ta nakonec svolí, aby jel sám vlakem. Cesta dobře dopadne a dědeček čeká s vozem taženým koněm na nádraží v Koníkově. Honzík se brzy spřátelí s místními dětmi, nejvíc s malou školačkou Terezkou. Jenom se zlobivým Ferdou má problémy. Kluci se nakonec poperou a Ferda Honzíkovi ukradne skleněnou kuličku. Honzíka se zastane starší kluk Viktor a zloděj musí kuličku vrátit. Na pozvání učitele Stolaře, který učil i jeho otce, navštíví Honzík místní školu. Do třídy přijde s kocourem, který vzápětí uteče. Ferda chlapci nabídne pomoc při jeho hledání, ale ze msty zavede Honzíka do lesa, kde ho opustí. Děti chlapce hledají a najdou ho spícího v trávě. Pro Honzíka přijede maminka. Při loučení s dětmi přijde i Ferda, který mu jako omluvu daruje nožík. Honzík mu na stvrzení přátelství věnuje svoji skleněnou kuličku. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (58)

macetoma 

všechny recenze uživatele

Není to vyloženě špatný film pro děti, ale je z něj cítit staroba. Jako když vytáhnete ze skříně šaty po babičce, čichnete a ...naftalín....Takže za 2 hvězdy. ()

PlayEasy 

všechny recenze uživatele

I když je to naše kniha (i film) dětství, tak jakože se nám kniha stále líbí, tohle ani náhodou. Ale své čaro to zajisté má! 45% ()

niska98 

všechny recenze uživatele

Než jsem před už několika lety viděla film, ani jsem nevěděla jak je kniha stará. Taky jsem pochopila pár detailů no....za tři ()

ilclassico 

všechny recenze uživatele

Co je to za matku, která pošle předškoláka samého k prarodičům? Ani mobil mu nedala. Jaké štěstí, že v dnešní době se takovéhle závadné filmy nenatáčejí. V rámci žánru za 3,5. ()

pOne 

všechny recenze uživatele

Byl jsem docela zvědavý, jak vypadá filmové ztvárnění mojí oblíběné dětské knížky. Několikrát jsem jako dítě slyšel Honzíkovu cestu i z gramodesky. Mám dojem, že jí vyprávěl pan Hőger, který hraje ve filmu učitele. Film je určen vyloženě malým dětem. Dávám nostalgické ***. ()

zzzzzjjjjj 

všechny recenze uživatele

Jako malýmu se mi to líbilo a četl jsem i knížku. Pamatuju si doteď jednu větu:"Dědo kufřík". 😀 Už si děj vybavuju jen matně, ale vím, že se jednalo o docela pěkný dětský film. Uděluji 60%. 👍 ()

gpx 

všechny recenze uživatele

Film celkem nudný, nedomrlý, nic moc se v něm neděje a všechno je družstevní. Kromě Alíka. Přiznám se, že jsem moc nečekal, protože knížku jsem sice četl, ale nezanechala ve mně vůbec nic. Trochu si vybavuju jen mírnou nevolnost při pohledu na "gay" obrázek na obálce. ()

zeromen 

všechny recenze uživatele

Velice pěkně a mile natočený rodinný (propagandistický) film. Nádherně pojatý příběh dítěte z města a životu na vesnici. To byla nádherná doba, hned bych to bral (vlak, vesnici, přírodu, milý lidé, doba).:-) ()

Liya 

všechny recenze uživatele

Moc pěkný film, nechápu že má tak nízké hodnocení. Samozřejmě, je třeba ho hodnotit očima malého diváka, pro kterého je určen! To možná některým zdejším uživatelům uniká. Film má krásnou poetiku, přírodu, dětští hrdinové jsou sympatičtí (a nejen oni). Je to laskavý, pohodový příběh, který bych dětem pustila stokrát raději než některé moderní blázniviny. ()

JARDAHONDA 

všechny recenze uživatele

Rodinný film, který ukazuje, úplně jinou dobu.. Lidé se k sobě chovali úplně jinak než dnes. Nikdo si nic nezáviděl, nebyl chamtivý apod.. Honzík, hraje čistého a hodného kluka, jak na těle, tak na duši....... Mohl by být vzorem dnešním dětem. Závěr : příjemná oddechovka = 50 % ()

yarca 

všechny recenze uživatele

Šokézní (=luxusní) herecké obsazení... A to jak ve velkých tak i v malých rolích... Úplně mě uzemnil nádherný sametový hlas Otomara Korbeláře, který si tu střihnul pidiroličku revizora ve vlaku. :-) ()

StaryMech 

všechny recenze uživatele

Hezky to napsal SPORTOVEC ! - tak hezky, že jsem svůj čerstvý příspěvek seškrtal na třetinu, a i tu jsem si nakonec mohl odpustit. Soudě podle tří děl, která jsem doposud zhlédl, Vošmik věřil tomu, co dělal, a dělal to jako málokdo před ním i po něm. Dnes jeho obraz dětského ráje na zemi, ukotveného v tradičních (spíš než "budovatelských") hodnotách působí jako balzám na duše lisované obrazově-zvukovou kulisou v chroustárnách kukuřice. Že by většina dětí 21. století o takovou léčbu nestála, svědčí v neprospěch nikoli Vošmika a Hofmana, nýbrž 21. století. Jako dílo výchovné "Honzíkova cesta" nemá chybu. Nevadí mi ani výstup s koníkem : myšlenka, že něco patří všem a kdokoli si to může půjčit pro vlastní potřebu, mě jednak nepopuzuje, jednak se jak známo nezrodila za stalinismu. Být dítětem, dal bych filmu čtyři nebo pět hvězdiček. ()

Brepti 

všechny recenze uživatele

Mám někde schovanou tuhle pohádkovou knížku, mám jí přečtenou nesčetněkrát, nádherná knížka pro celou rodinu a i tenhle film je fascinující, nejen proto že jednu z postav ztvárnil vynikající herec Karel Höger ale svým pozoruhodným dějem. ()

JSYSMHJF 

všechny recenze uživatele

Jako dítě tu knížku člověk vnímal jako velké dobrodružství, příjemná nostalgická vzpomínka a hvězdné obsazení...minutová setkání s hvězdami nemají chybu...Lukavský, Korbelář, Höger, Neumann, Trégl...krásná a maminkovsky starostlivá Vlasta Chramostová. ()

Reklama

Reklama