Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Duben 1940. Oči světa jsou upřeny na Narvik, malé město v severním Norsku, které je zdrojem železné rudy potřebné pro Hiterovu válečnou mašinérii. Během dvou měsíců nelítostné zimní války utrpěl Hitler svou první porážku. (joss11)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (58)

Morholt 

všechny recenze uživatele

Studené. Jak co do atmosféry, což je v pořádku, tak co do emocí, což v pořádku není. Nějak se mi nedařilo soucítit zejména s hlavní hrdinkou, která mi byla vrcholně nesympatická. Stejně tak na mě nefungovaly hrůzy války, které zde byly vyjádřeny velmi decentně. Možná na to nese svůj díl viny i fakt, že Němci se k Seveřanům chovali přeci jen trochu jinak, než na východ od Reichu. Nicméně válečné operace byly technicky celkem zvládnuté, až na výše zmíněnou výjimkou je to obstojné i herecky a ani nemůžu říct, že bych se nějak výrazněji nudil. Notabene jedná se o pro mě neznámou epizodu II.SV, takže jsem se i trochu dozvdělal. Takový trošku lepší průměr. Kdybych byl Nor, nejspíš bych hodnotil výš. 55% ()

Warhorr 

všechny recenze uživatele

Od snímku Bitva v ústí Šeldy a Bombardování tu máme po delší odmlce další válečný film z WWII. Tentokrát si tvůrci vybrali přístav Narvik a bitvu, která se kolem něj odehrála. Inu, z drtivé části se jedná spíše o drama. Nečekejte tak nějakou velkou válečnou vřavu, kde budou padat těla o sto šest a z krupobití kulek ohluchnete. Jsou tu se vším všudy asi tři přestřelky ( ta poslední je ale fajn a ujde ). Kdo očekává válečný akční film, bude zklamán. Příběh se zaměřuje na manželský pár Ingrid a Gunnara. Gunnar jde bojovat se svou jednotkou do války a Ingrid zůstává pracovat ve městě, nejen jako pracovnice hotelu, ale hlavně i překladatelka. Po nějakém čase se však nad Ingrid začnou stahovat mračna, a to z důvodu tlaku Britů a Němců a musí to tak hrát na obě strany. Ingrid je postavena do složité pozice a v určité chvíli se divák rozhoduje, jestli pro ni bude mít pochopení, protože podobné věci se mohly stát v době války tisíce lidem. Jedná se o zradu či o akt přežití ? Jak na to vše může zareagovat vaše okolí a nejbližší ? Narvik určitě není špatným historickým dramatem, jenže tomu něco chybí. Podobných filmů se natočilo už několik a tady není nic překvapujícího, ohromujícího či něco, z čeho bych se měl posadit na zadek. Je to jen další průměrný válečný film, který se v té změti ostatních rychle ztratí. Zaujme však vizuál a prostředí norské krajiny, která je vždy jistotou, kostýmy, a výkon Kristine Hartgen byl taktéž potěšující. ()

Reklama

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Ajeje, to sem se zas nechal jednou napálit. V době, kdy se spíš věnuju serošům sem si chtěl střelit válečnej film. Vůbec mi nevadilo, že je to film z Norska. Jasný, nečekám od podobnejch filmů, že se tam bude od začátku do konce střílet a že to bude plejáda akčních prvků. O to víc bbych čekal silnej příběh... No, příběh byl silnej asi tak jako dvakrát přelejvaný a louhovaný kafe. Strašný. Co bylo ale ještě horší než příběh byli herci, to sem teda nechápal. Proč hlavní roli hraje herečka, která na plátně fakt nevypadá dobře. Do toho všeho happyend jako americký romantický komedii. Severský filmy můžu, ale tohle je strašnej brak. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

po Holanďanech a Dánech přišli se svou válečnou troškou do mlýna i Norové a výsledkem je béčkové  a poměrně ploché válečné drama, které nedokáže vtáhnout a reputaci si nenapraví ani v bojových scénách. Těch je jednak docela málo a jednak svou nevýrazností připomínají spíš druhořadé akční filmy. I o méně známých událostech druhé světové války se dají natočit víc než slušné filmy. Narvik mezi ně bohužel nepatří...40% ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Nebudu předstírat, že jsem od snímku s názvem Narvik neočekával něco úplně jiného, tvůrci se ale válečným akcím téměř nevěnovali a rozhodli se podívat na tehdejší události očima obyčejných Norů. Pokud jde o mě, myslím, že se jim to povedlo. Neutrální Norsko mělo smůlu v tom, že byla jeho neutralita trnem v oku zlým nacistům i hodným obráncům evropské demokracie. Ve finále obě strany norskou neutralitu v podstatě ignorovaly a korunu všemu nasadilo německé Cvičení na Vezeře. Nacisté ve výsledku dosáhli svého, protože "neutrální" Švédové mohli nadále (a mnohem) snáze podporovat německé zbrojení a jen velkoadmirál Erich Roeder měl zřejmě žaludeční obtíže, protože jeho Kriegsmarine utrpěla v kampani ztráty, z nichž se už nevzpamatovala. Mně se ale líbilo právě to, že se tvůrci soustředili hlavně na osudy lidí, kteří do toho všeho spadli jen proto, že žili zrovna v Narviku. Oceňuji také to, že se norští filmaři zaměřili na morální dilema hlavní hrdinky. U mě to měla dobré, já jsem na jejích rozhodnutích nenašel nic špatného, zato se mi zvedal kufr z moralizujícího davu. Z mého pohledu sice nešlo o zradu (ani jedné straně nešlo o dobro Norska jen o vlastní zájmy), ale i kdybych to tak bral, dovolím si parafrázovat známý citát: "Z hlediska vyššího principu mravního zrada na zrádci není zradou." Oni se sice Britové i Francouzi později snažili, ale Mnichov jim neodpustím. / Poučení: Za války nemá civilista mezi dvěma ohni velkou životnost. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (4)

  • Vydanie filmu bolo odložené o dva roky. Najprv kvôli Covid-19 v roku 2019 a neskôr kvôli vojne na Ukrajine v roku 2022. Pandémia Covid odložila natáčanie. A producenti nechceli vydať vojnový film ako vojna vypukla na Ukrajine. Natáčanie filmu bolo ukončené v roku 2021. (Johnny.ARN)
  • Prvá veľká porážka nacistického Nemecka v druhej svetovej vojne. (Johnny.ARN)
  • Film sa natáčal v Osle, Narviku, Rjukane a Norddalsbruae. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama