foto

Erik Skjoldbjærg

  • nar. 14.12.1964 (52 let)
    Tromsø, Norsko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Erik Skjoldbjærg (1964, Tromsø, Norsko) na sebe sice upozornil už krátkým snímkem Spor (1996), o rok později však do mezinárodního povědomí rázem pronikl pozoruhodně stylizovaným mrazivě temným kriminálním thrillerem Insomnie (Insomnia, 1997) se Stellanem Skarsgårdem v hlavní roli. Ten se o pět let později dočkal americké verze v režii Christophera Nolana. V americko-německé koprodukci realizoval Skjoldbjærg v USA zajímavé psychologické drama Prozacový národ (Prozac Nation, 2001) s Christinou Ricciovou, v hollywoodské kariéře však nepokračoval. Vrátil se do rodného Norska, kde se realizoval především v televizi (seriál Skolen, 2004; minisérie Størst av alt, 2007). Natočil však také volnou adaptaci dramatu Henrika Ibsena Nepřítel lidu, drama En folkefiende (2005).

46. MFF Karlovy Vary

Režijní filmografie

Filmy

2016 Pyroman
2013 V hlubinách
2010 Nokas
2005 Nepřítel lidu
2001 Prozacový národ
1997 Insomnie
1996 Spor

TV seriály

2015 Okupace (TV seriál)
Květen (E02)
Duben (E01)
2007 Størst av alt (TV seriál)
2004 Skolen (TV seriál)

Scenáristická filmografie

Filmy

2013 V hlubinách

TV seriály

2015 Okupace (TV seriál)
Prosinec - 2. část (E10)
Prosinec - 1. část (E09)
Listopad (E08)
další epizody (9)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace