foto

Erik Skjoldbjærg

  • nar. 14.12.1964 (51 let)
    Tromsø, Norsko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Erik Skjoldbjærg (1964, Tromsø, Norsko) na sebe sice upozornil už krátkým snímkem Spor (1996), o rok později však do mezinárodního povědomí rázem pronikl pozoruhodně stylizovaným mrazivě temným kriminálním thrillerem Insomnie (Insomnia, 1997) se Stellanem Skarsgårdem v hlavní roli. Ten se o pět let později dočkal americké verze v režii Christophera Nolana. V americko-německé koprodukci realizoval Skjoldbjærg v USA zajímavé psychologické drama Prozacový národ (Prozac Nation, 2001) s Christinou Ricciovou, v hollywoodské kariéře však nepokračoval. Vrátil se do rodného Norska, kde se realizoval především v televizi (seriál Skolen, 2004; minisérie Størst av alt, 2007). Natočil však také volnou adaptaci dramatu Henrika Ibsena Nepřítel lidu, drama En folkefiende (2005).

46. MFF Karlovy Vary

Režijní filmografie

2016 Pyromanen
2015 Okkupert (TV seriál)
2013 V hlubinách
2010 Nokas
2007 Størst av alt (TV seriál)
2005 Nepřítel lidu
2004 Skolen (TV seriál)
2001 Prozacový národ
1997 Insomnie
1996 Spor

Scenáristická filmografie

2015 Okkupert (TV seriál)
2013 V hlubinách
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace