Reklama

Reklama

Komik Jim Carrey spolu s Laurou Linney a Edem Harrisem (oba mnohonásobně nominovaní na Oscara) hrají v Truman Show, temné komedii o světoznámé hvězdě televizní reality show, která si myslí, že je jen pojišťovacím agentem. Když tento údajně obyčejný muž zjistí, že celý svůj život strávil před kamerou obklopen placenými herci a komparzem, místo rodiny a přátel, rozhodne se najít svou původní podstatu... a na své cestě zažívá bouřlivá dobrodružství. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 194)

Boss321 

všechny recenze uživatele

Co je skutečnost? Tak na tuhle otázku nám velice zajímavým a originálním způsobem odpovídá Peter Weir. JIm Carrey předvádí vrcholný výkon své kariéry a jsem fascinován jakou procítěnou roli zvádl zahrát naprosto s přehledem. Ed Harris v roli "tvůrce reality" nemá chybu a nominace na Oscara to dokazuje. Ještě před shlédnutím jsem si myslel, že snímek je hodně přeceňován, ale po shlédnutí beru vše zpět. Jeden z nejoriginálnějších filmů jaký byl kdy natočen....... ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Amerika se koncem devadesátých let vzbudila a uvědomila si sebe sama. Skvělá a komplexní satira společnosti a zároveň zajímavě vypointovaný film plný scén co mají spád, s hlavním hrdinou, kterému fandíte se zaťatými pěstmi. Když to vidíte v opačném pořadí, tak alespoň krásně vynikne, proč hotel Paradise vydělával tolik peněz a proč ho sledovali fandové televize Nova a systematičtí nemakačenkové/typická česká nižší střední třída. To poblbnutí z jakéhokoliv jiného, jen ne vlastního životního příběhu, bylo vlastně úplně identické. ()

Reklama

Radko 

všechny recenze uživatele

Vzoprenie sa konvenciám diktovaným štátom, zákonom idúcim po ruke korporácii a manipulatívnej obchodno-reklamnej praxi médií predstavovanej osobou riaditeľa televíznej stanice. On je zákon, štát aj obchod, on určuje réžiou tv programu celý život človeka od narodenia. Truman, ktorý pochybuje ,už raz počul o skutočnej povahe sveta v ktorom žije, len nemá dostatok relevantných informácií. Veľmi zaujímavá myšlienka s filozofickým presahom je čiastočne zabitá koncom, idealizujúcim ľudstvo do nepravdepodobne humanistických polôh. Širšia poznámka na okraj: Základný námet (v demokracii máte šancu na alternatívu väčšinovo servírovanej pravdy ale nemáte veľké možnosti na zdôvodnenie slov prečo práve alternatíva?) vystihol už Noam Chomsky v jednom zo svojich dokumentov: pustia vás do televízie, vy na médiami podávanú pravdu poviete úplne opačný názor, ktorý sa sám osebe zdá byť výplodom chorého mozgu, na jeho vysvetlenie však máte len dve tri vety (minúty) a automaticky vás majú za čudáckeho radikála, pretože protinázor vášho tvorí nielen celý obsah spravodajstva vysielaného po zvyšok roka ale aj väčšinu najsledovanejšej zábavy. To čo urobil Truman za risk ale vždy stojí. Za risk skúsiť urobiť čokoľvek v zhode s vlastnou vôľou, a prostým sedliackym rozumom pri nepodľahnutí mediálnym rebríčkom, všeobecne uznávanou mienkou, objektívnou kritikou, poklesnutým vkusom akýchkoľvek moderátorov, písaným zákonom a reklamným usmernením, teda čokoľvek v zrejmom protipohybe s hlavným prúdom. Z jeho unifikovanej výslednice a najmä z konkrétnych každodenných prejavov ide totiž niekedy taká sila až to mrazí. ()

sepp 

všechny recenze uživatele

Moc pusobivy film Jimem Carreym dke opet dokazuje, ze kdyz se mu dostane vazne role a dobreho scenare, dokaze vytezit z minima maximum. Cely film pak dobre ilustruje pocity cloveka v nedobrovolnem zajeti a nechtene to cele pripomina komunistickou diktaturu, kdy take cloveku neustale predhazovano v jakem to zije raji, ze se ma citit skvele, hlavne drzet hubu a krok, tesit se ze sve malosti a hlaven nemyslet na cestu ven z tohoto lagru. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Humorný začátek filmu, myšlenkově silná prostřední část a neuvěřitelně emotivní závěr s vynikajícím Jim Carreym. Prostě film show na špičkové úrovni ve všech oblastech. Zkuste si právě teď představit, že celý Váš život sleduje tisíce kamer a vysílá se celej váš život v televizi, kde to sleduje miliony lidí. Mrazí vás, co ? Cítíte to ponížení z toho, že žijete svůj život podle vůle někoho jiného? Jestli jo, tak jste si tem film prožili stejně jako já, tedy velmi silně a emotivně. ()

Galerie (160)

Zajímavosti (47)

  • Dennis Hopper byl původně obsazen do role Christofa, ale odešel z natáčení hned první den. Následně obsazený Ed Harris vyhrál za svou roli Zlatý glóbus a byl nominován na Oskara. (don corleone)
  • V jedné z vystřižených scén Christof (Ed Harris) prozradí, že pokud by Truman (Jim Carrey) nezjistil, co se děje, Truman Show by se vysílala na dvou kanálech. Jeden sledující Trumana, druhý Trumanovo zatím nenarozené dítě. (tom.nosek)
  • Některé chyby v Trumanově (Jim Carrey) světě jsou záměrné. Na fotografii malého Trumana a jeho rodiny u Mount Rushmore je vidět, že památník s obřími hlavami čtyř amerických prezidentů není vůbec na kopci, ale v rozporu se skutečností je před ním travnatá rovina. (orkadimenza)

Související novinky

Komu letos poputují čestné Oscary?

Komu letos poputují čestné Oscary?

22.06.2022

Americká Akademie filmového umění a věd (AMPAS) každoročně kromě známého a mediálně ostře sledovaného předávání Oscarů na přelomu zimy a jara organizuje o pár měsíců dřív i menší ceremoniál předávání… (více)

Zemřel herec Philip Baker Hall

Zemřel herec Philip Baker Hall

13.06.2022

Smutná zpráva z filmového světa. V úctyhodném věku 90 let zemřel herec Philip Baker Hall, známý z jeho mnoha vedlejších rolí i jako jedna z nejvýraznějších tváří své generace. Diváci si jej mohou… (více)

Orlando Bloom v drsné scifárně

Orlando Bloom v drsné scifárně

07.02.2009

Tak, jméno v titulku přilákalo k této zprávě náhodné kolemjdoucí fanynky. A teď něco pro opravdové filmové fanoušky: Andrew Niccol. Znáte jej. Prosadil se zajímavou sci-fi Gattaca, napsal scénář k… (více)

Reklama

Reklama