Reklama

Reklama

Seaspiracy: Pravá tvář udržitelného rybolovu

  • USA Seaspiracy
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Oceán ho vždycky naprosto fascinoval. Natočí proto dokument o tom, jak lidé ničí život v mořích, a odhalí přitom korupci nevídaných rozměrů. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (76)

boogieman 

všechny recenze uživatele

Škoda, že je tak dôležitá a zaujímavá téma tak nešťastne spracovaná. Napriek tomu si človek z toho môže niečo odniesť, a Netflix marketing je pre túto tému skvelá správa. Určite sa oplatí pozrieť, aj keď po filmárskej stránke to nie je nič úžasné. Nie všetko však musí byť aj dobrý film, občas je informačná hodnota takýchto diel omnoho zásadnejšia ako kvalita ich filmového spracovania. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Dokument, který v podstatě shrnuje to, co už všichni tak nějak víme či alespoň tušíme a v lecčems zachází ještě o kus dál. Je vysoce tendenční, cíleně emotivní (komu slza neukápla při záběrech z "grindu," tak kecá) a snaží se vyburcovat. Což je určitě chválihodné, ale pro věrohodnost dokumentu je to i trochu dvojsečná zbraň. Další věc je, že tvůrci nedojdou k nějakému jasnému řešení kromě: nejíst ryby. Ideálně nejíst vůbec žádné maso. Wow, to mě nenapadlo. Je to bezpochyby dobrá idea, ale více, než reálné řešení, v globálu čirá utopie. Omezení konzumu je jistě žádoucí, ale počet lidí resp. hladových krků na planetě přibývá... Jak vybalancovat tohle? Trochu mě rozčilovala zbytečná snaha dramatizovat a zároveň jakože objevovat ameriku. Konfrontace zaskočených lidí, navíc často šikovně sestříhané tak, aby se to hodilo, taky nic moc. Prospěl by tomu odstup. I přesto záslužný a co se týče sdělení důležitý dokument, který s člověkem zahýbá. Minimálně dneska si lososa ve slevě z Lidlu taky odpustím. ()

Reklama

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Zátoka 2/Černý zabiják 2. Jenom o poznání více (ale jakože opravdu více) manipulativní, zavádějící, utopené ve vycucaných konspiracích a až dětinsky směšně naivní v tom, jak se předávají závažné informace, které je nesporně více než vhodné adresovat a upozorňovat na ně. Jeden z aktivistických dokumentů (u těch by jeden i překousl jistou prvoplánovitost sdělení), u kterého je lehké si splést sílu tématu/sdělení s (ne)kvalitami dokumentu jako takového. Nakousne se kde co, téma/zaměření se změní v průběhu stopáže snad desetkrát. Ale nic z toho, nikdy se nic nedořeší, nic se nedořekne a nedostane se to za rámec dobře známých (a jinými již lépe pokrytých) informací. Zde umocněné skrze "investigativního" týpka, který sám sebe cpe do popředí všeho. Pokud si myslíte, že to je o "odvrácené tváři rybolovu a dopadu znečišťování oceánů", tak ano, ale především to je o Alim Tabrizim. Navíc se stylizuje do role, kdy po něm jde komplet (nejen) Japonsko na každém kroku, je opakovaně v šoku z dobře známých věcí ve stylu "s nasazením života jsem objevil, jak se delfíni/kosatky ocitají v parcích, chodil jsem tam rád, nyní tam ani nepáchnu". Ehm... Jakože cože? Na to se potřeboval vydat "za oponu rybolovu a regulí"? Je to škoda, protože témata, která adresuje, jsou silná, nosná a zásadní. Ovšem adresuje je způsobem pro TikTok generaci ve stylu záběru na sebe, kdy vám v temném rohu nočního města dramaticky šeptá do kamery, kterak "je v šoku, protože celý život otevírá ledničku a pije mléko z kartonu, nyní se pro vás exkluzivně s nasazením života vydal potají s kamerou do rodinné mlékárny a zjistil, jak mléko vzniká a jak se dostává do kartonů čili již nikdy nebude pít mléko". Nejlepší možný důkaz, že pouze záslužné téma dobrý dokument nedělá. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Máme tu další populární dokument zacílený vyburcovat veřejnost, lehce vás vyšokovat a přimět šetřit životní prostředí. Ani tento nelze brát i s navijákem (doporučuji pár fact-check videí), ale prezentuje řadu významných problémů ve věci oceán & průmyslový rybolov, což nijak nezpochybňuji a cením. Vedlejší úlovek, vybíjená žraloků (x), ekosystém vyhozený z rovnováhy, bordel ze sítí (kam se hrabou brčka), bullshit nálepky na zboží... Závěr se záběry zmasakrovaných velryb ve vodě zabarvené krví + řešení NEJEZ RYBY - no, poněkud laciný. I tak jsem ale rád, že se podobný tituly točí, pravidelně poutají velkou pozornost a já si rozšiřuji obzor. (x) ()

LEGACY 

všechny recenze uživatele

Já tedy vím, že je to sběr toho nejhoršího, co se v naších vodách vyskytuje, ale i tak to s člověkem zamává. Chlápek se do toho pustil naplno a díky rozpočtu od Netflixu konečně nevidíme problém jedné země, ale celosvětový zvěrstvo páchané ve jménu obchodu. Earthlings mi změnili jídelníček, Cowspiracy mi ukázalo detailnější pohled, doplněný grafy, rozhovory a hledáním řešení .... no a nyní po několika letech je zde třetí zásadní film, jenž mně jen utvrzuje v tom, že mi mladí lidé, co nejsme lhostejní, budeme o problémech mluvit a snažit se přesvědčit ty z nás, které zajímá jen hotový produkt za alobalem, ale už ne jak se daný produkt dostal do regálu a jaká je jeho historie. Ali seš borec. Velké prozření. ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama