Reklama

Reklama

VOD (1)

Rodina, láska, smrt i katastrofa, která doslova visí ve vzduchu. Absurdní komedie režiséra Noaha Baumbacha, nominovaného na Oscara. (Netflix)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (137)

sugythesugar 

všechny recenze uživatele

Vlastne neviem, čo som posledné dve hodiny sledoval. A nie je to ten prvotný šok po dobrom filme ako napríklad pri Kaufmanovej Synekdoche. Bol to film o strachu zo smrti? Ekologická agitka? Sureálna komédia? Kritika konzumnej spoločnosti? Poodhalenie skrytých strachov? Noah Baumbach natočil pre mňa jeden z top filmov roku 2019 - Manželská história. Ale jeho Biely šum ma dosť minul a to si často viem uletieť, či už na indiečkach alebo na mierne experimentálnych filmoch. Biely šum vizuálne pôsobí skvelo. Herci hrajú svoje podivné postavy dôveryhodne. Ale ja netuším, či toto nie je film pre mňa alebo je jeho knižná predloha zle adaptovaná alebo je aj kniha nesúrodý mišmaš alebo je to len zlý film? Netuším a udeľujem neutrálnych 5/10 a ak mi niekto objasní, čo mám v Bielom šume hľadať, tak budem rád. ()

zdarecsranec 

všechny recenze uživatele

Baumbach měl stejně jako jiní jeho filmoví kolegové potřebu ulovit si svého klasika mezi americkými postmoderními spisovateli, jejichž romány se často pyšní svou náročnou čitelností a nesrozumitelností pro čtenáře, natož pak snad neadaptovatelností pro filmaře, ale ono to přeci někdy jde, ač se vždy nejedná o takové nepopiratelné až hmatatelné zjevení jako Andersonovo Inherent Vice. Baumbach však na stará kolena ukázal, že je sebejistý filmař a dokáže si pohrát s experimentální látkou zadání, jež si předsevzal, a necyklí se tak ve své komfortní zóně allenovských tragikomedií, o čemž svědčí v následujícím roce plánovaná Barbie (samozřejmě u hlavního kormidla bude v tomto případě Greta Gerwig). Jedná se tedy jistě o zdařilý film, který by tento rok v americkém mainstreamu těžko hledal konkurenci (možná Dominikova Blonde?), kdy se tvůrcům podařilo v úžasných barvách a s pomocí skvělých postav (obzvláště těch menších, jako obědvající universitní sbor pedagogů) ve zvláštním nervózním rytmu a v paranoidní nejisté atmosféře skutečně dobře adaptovat komplexní román. Počin je ve výsledku jistě přijemně koukatelný, vtipný a zábavný, nicméně i tak pro standartního předplatitele Netflixu zřejmě nestravitelný. Přitom celková message jasná a srozumitelná, ač nutně oproti předloze jistě dosti zjednodušená. Titulková sekvence s LCD Soundsystem už je jen tou nejpříjemnější tečkou na konec. ()

Reklama

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

s Baumbachem to mám buď a nebo. Buď mě úplně dostane jako v Manželské historii a nebo mě naopak mine jako se mu to povedlo s Greenbergem. White Noise je bohužel ten druhý případ. Herecky a řemeslně mu sice není co vytknout, ale obsah mu bohužel vůbec nedrží pohromadě a průběžně se mu rozutíká na všechny světově strany jak děti na matějské. Určité detaily jsou sice fajn, ale ani ty nezachrání fakt, že k tomu všemu má White Noise pocitově asi tak čtyři hodiny. Holt méně je někdy více a i když chválím Netflix, že dává velkým režisérským jménům prostor, trocha dramaturgie by se občas dost hodila...50% ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Vetsinoveku publiku se film nebude libit a mel skoncit o pul hodiny drive. Ale pres svou podivnost stoji za shlednuti. Cerny humor, satira a absurdity funguji dohromady. Aby byl film skutecne zajimavy, mel by byt vic politicky nebo experimentalni. Vyzniva dost sentimentalne, coz tvurci mozna ani nezamysleli. Tematy jsou konsumerismus, media, drogy, clovekem zpusobena katastrofa. I kdyz se pribeh odehrava v osmdesatych letech, tyka se nasi doby. Ma takovou nervni atmosferu. Zanrove je to absurdni komedialni drama, rodina komedie, katastroficky film o pomste. Pobavil me dialog "kafe je nebezpecny" - "proc?",- "cokoli te uvolni je nebezpecny". ()

molcan2 

všechny recenze uživatele

Dobre, chápem to. Toto je niečo iné v porovnaní s nedávnymi filmami o konci sveta ako Grónsko, Varovanie a Nepozeraj sa hore. Film sa predáva skôr ako komediálna dráma než ako katastrofické sci-fi, ale film sa zaoberá niektorými ťažko pochopiteľnými vedeckými a drogovými odkazmi, ako sú toxické veci prenášané vzduchom a vedľajšie účinky domácich liekov. Tento film je veľkým odklonom v porovnaní s Noahovým predchádzajúcim dielom (Manželský príbeh) a neprekvapivo sa mu nepodarilo obnoviť intenzitu a chémiu medzi hlavnými postavami. Mať svoju skutočnú životnú partnerku (Greta Gerwig) v páre s jedným z najväčších hercov poslednej doby (Adam Driver) je možno trápne, ale ich vzájomné dialógy sú zlomovým bodom filmu, dokonca aj chémia medzi rodičmi a ich deťmi je trochu nedotiahnutá. Celkovo majú Nehľaď hore a Grónsko lepšie vykreslené katastrofické udalosti a strach zo smrti a nedostatok viery v konečnom dôsledku na rovnakej úrovni ako Varovanie. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (9)

  • Film sa natáčal v Kantone, Cleveland Heights, Dorset, Hiram a Wellington (Ohio, USA) a v San Franciscu a San Leandro (Kalifornia, USA) od júna 2021 do januára 2022. (Arsenal83)
  • Scéna auto naháňačky bola vymyslená pre účely filmu a v knihe sa nevyskytuje. (Arsenal83)

Související novinky

George Clooney spojí síly s Adamem Sandlerem

George Clooney spojí síly s Adamem Sandlerem

15.12.2023

Čeká nás dosud nevídané spojení. Oblíbení herci George Clooney a Adam Sandler se vůbec poprvé společně objeví na velkém plátně díky novému filmu vznikajícímu pod hlavičkou streamovací služby Netflix.… (více)

Nový Star Wars seriál nabírá další hvězdu

Nový Star Wars seriál nabírá další hvězdu

07.09.2022

The Acolyte, nadcházející Star Wars seriál zasazený poprvé do období dávno před prequelovou trilogií v éře tzv. High Republic, nabírá další hvězdnou posilu. K dříve oznámené Amandle Stenberg … (více)

Reklama

Reklama