Reklama

Reklama

zpět na všechny novinky
26. Dny evropského filmu

26. Dny evropského filmu

04.04.2019

Dny evropského filmu již 26. rokem nabízí divákům to nejzajímavější ze současné evropské kinematografie. Letos zvou do kin na 45 filmů z různých koutů Evropy a výběrem filmů se snaží přiblížit běžnému divákovi. Věnují se tedy tématům každodenního života: erotika, sport, příroda, hudba, láska, volby… Diváci se mohou těšit na celou řadu domácích i zahraničních hostů, kteří své filmy na projekcích osobně představí. Co ale DEF nabízí především, je kvalitní evropský film!

DEF zahájí 4. 4. francouzský film Edmond, první celovečerní film režiséra Alexise Michalika. Velkolepé kostýmní komediální drama bylo natáčeno zejména v lokacích ČR. V sekci Best of je připravena severská černá komedie Boj sněžného pluhu s mafií se Stellanem Skarsgård a Bruno Ganzem o pomstě jednoho spořádaného občana. Lucemburský Supermaník se vrací je natočený podle vyhlášené komiksové předlohy. Snímek se stal nejúspěšnějším lucemburským filmem všech dob. Tradiční sekce K věci se letos zaměřuje na volby, ale i téma mediálního zobrazování. Film Mrtvý úhel představí belgického elitního vyšetřovatele, který vstoupí do voleb za kontroverzní populistickou stranu. Retro komedie Ženou z boží vůle zase ukazuje boj švýcarských žen za volební právo. Milovníci hudby si přijdou na své u dokumentu Whitney o známé zpěvačce. Ani obdivovatelé klasiky nepřijdou zkrátka – dokument Opera je provede pařížskou budovou opery, představí jim příběhy jejích pracovníků a nechá je nahlédnout do zákulisí. DEF nezapomenou ani na LUX Film Prize, kteru letos vyhrála islandská komedie Žena na válečné stezce o padesátnici Halle, která vezme ekologický boj do vlastních rukou. Z dokumentů, kterým sluší velké plátno, DEF představí například Říši dokonalosti, vizuálně opulentní studii hry Johna McEnroea a českého tenisty Ivana Lendla. Z českých filmů promítnou intimní debut Sněží! režisérky Kristiny Nedvědové a to v exkluzivní předpremiéře nebo koprodukční lotyšský film Bille.

Součástí doprovodného programu bude filmová výchova a seminář pro filmové profesionály KINO 2019. Evropský dům se v době konání DEF promění na kino a galerii. Více informací zde.

Reklama

Související novinky

Nový Star Wars seriál na to půjde jinak

Nový Star Wars seriál na to půjde jinak

02.08.2022

Star Wars filmy byly odjakživa výjimečné nejen originálním světem, o kterém vyprávěly, ale také přelomovými efekty. Počínaje prequelovou trilogií se však toto průkopnictví přesunulo od praktických… (více)

Léa Seydoux se připojuje k obsazení Duny

Léa Seydoux se připojuje k obsazení Duny

22.06.2022

Populární francouzská herečka Léa Seydoux (Není čas zemřít) se jen tak nezastavuje. V Cannes letos byly uvedeny dva její snímky, romantické drama Un beau matin režisérky Mii Hansen-Løve a Zločiny… (více)

Chystaný Star Wars seriál nabírá posilu

Chystaný Star Wars seriál nabírá posilu

11.08.2020

Seriálový prequel filmu Rogue One: Star Wars Story o postavě Cassiana Andora (Diego Luna) přibral čerstvou posilu. V hlavní roli oproti Lunovi si tak zahraje herečka Adria Arjona, jež se například… (více)

SCANDI 2020 se blíží

SCANDI 2020 se blíží

04.01.2020

Šestý ročník Scandi nabízí to nejlepší ze současné severské kinematografie napříč žánry – od temného noiru přes melancholické drama až po provokativní dokument. Úspěšná právnička zamilovaná do… (více)

Tvůrci milují Kongresové centrum Praha

Tvůrci milují Kongresové centrum Praha

09.12.2019

Že je Praha lákadlem pro filmové štáby, již dlouho není tajemstvím. Nehledě na krásu města, jsou to ale také šikovné týmy, na které se přijíždějící producenti mohou spolehnout. Díky českému… (více)

Kina ovládne němčina, startuje DAS FILMFEST

Kina ovládne němčina, startuje DAS FILMFEST

14.10.2019

3 země – 4 města – 7 kin – 8 programových sekcí – 20 hostů - 50 celovečerních filmů a další 4 bloky krátkých filmů. Tento týden startuje festival DAS FILMFEST a již po čtrnácté nabídne divákům… (více)

Duna nabírá hvězdné obsazení

Duna nabírá hvězdné obsazení

31.01.2019

Nová filmová adaptace slavné knižní sci-fi Duna od režiséra Denise Villeneuvea (Sicario, Blade Runner 2049) čerstvě přibrala nové posily. V roli otce hlavní postavy, vévody Leta Atreida, se objeví… (více)

Začíná přehlídka severských filmů  SCANDI

Začíná přehlídka severských filmů SCANDI

05.01.2019

Přehlídka severských filmů SCANDI přináší do českých kin kvalitní výběr novinek i starších oblíbených titulů z islandské, dánské, švédské a norské produkce. Od 10. do 13. ledna nabídne v patnácti… (více)

Jodie Foster bude bojovat za životní prostředí

Jodie Foster bude bojovat za životní prostředí

11.12.2018

Držitelka dvou Oscarů Jodie Foster (Mlčení jehňátek) si jako svůj další režijní počin vybrala remake islandského eko-thrilleru Woman at War. Příběh se točí okolo geniální učitelky na střední škole,… (více)

Dvaadvacátá Ji.hlava: Wenders i libanonský film

Dvaadvacátá Ji.hlava: Wenders i libanonský film

08.10.2018

Sto let Československa a předvolební kampaň Michala Horáčka, Wim Wenders, Jean-Luc Godard, libanonský film i československý orient. Dvaadvacátá Ji.hlava má nabitý program a výjimečné hosty. „Sté… (více)

HBO a jaderná katastrofa

HBO a jaderná katastrofa

08.06.2018

HBO ve spolupráci s britskou Sky Televion začalo natáčet novou pětidílnou minisérii o jaderné katastrofě v Černobylu. Natáčení momentálně probíhá v Litvě, v hlavních rolích se objeví herci Jared… (více)

Václav Marhoul ulovil Harveyho Keitela

Václav Marhoul ulovil Harveyho Keitela

26.10.2017

Nabarvené ptáče nastaví laťku českého filmu na pěkných pár let dopředu. Adaptace románu Jerzyho Kosińského totiž vypráví o židovském chlapci, jenž se během druhé světové války ukrývá na polském… (více)

Reklama

Reklama

Nejčtenější novinky

James Bond se vrací do Čech

James Bond se vrací do Čech

01.04.2024

Barbara Broccoli a Michael G. Wilson, kteří jsou zodpovědni za směřování bondovské značky, se v minulosti nechali slyšet, že netouží po příliš mladém herci, který by se chopil role agenta s povolením… (více)

Denis Villeneuve a jaderná válka?

Denis Villeneuve a jaderná válka?

06.04.2024

Zatímco snímek Duna: Část druhá po více než měsíci od svého uvedení dál úspěšně bojuje o diváky v kinech a v rámci světových tržeb má aktuálně na kontě něco málo přes 630 milionů dolarů, u studia… (více)

Nejnovější novinky

Další Smrtelné zlo je na cestě

Další Smrtelné zlo je na cestě

včera

Legendární hororová série Evil Dead se po letech rozjíždí do vysokých otáček. Poté, co loňský počin Smrtelné zlo: Probuzení od Leeho Cronina zaznamenal v kinech velký divácký zájem a na světových… (více)

Studio Sony odsouvá plánované premiéry

Studio Sony odsouvá plánované premiéry

včera

Pokud jste fanoušky komiksových filmů a těšili jste se toto léto na pořádnou porci akční zábavy, máme pro vás špatnou zprávu. Sólovka spider-manovského záporáka ze stránek Marvel Comics, dlouho… (více)

13. ročník cen Slnko v sieti ovládl Invalida

13. ročník cen Slnko v sieti ovládl Invalida

26.04.2024

V pátek 26. dubna 2024 se v bratislavské budově Slovenského rozhlasu uskutečnil 13. ročník předávání slovenských národních filmových cen Slnko v sieti, na nichž byly oceněny výrazné počiny a tvůrčí… (více)

Reklama

Reklama