Reklama

Reklama

zpět na všechny novinky
Začíná přehlídka severských filmů  SCANDI

Začíná přehlídka severských filmů SCANDI

05.01.2019

Přehlídka severských filmů SCANDI přináší do českých kin kvalitní výběr novinek i starších oblíbených titulů z islandské, dánské, švédské a norské produkce. Od 10. do 13. ledna nabídne v patnácti městech po celé republice dvě desítky filmů včetně distribučních premiér, mezi kterými bude například islandská tragikomedie Žena na válečné stezce nebo dánská komedie Svátky klidu a míru.

Hostem přehlídky bude islandský režisér Benedikt Erlingsson, který osobně uvede projekci svého nového filmu Žena na válečné stezce v sobotu 12. ledna v pražském kině Lucerna.

SCANDI se na rozdíl od jiných severských přehlídek zaměřuje na nové a aktuální filmy. „Fokusem letošního ročníku je Island a klíčovým filmem Žena na válečné stezce (Woman at War) režiséra Benedikta Erlingsona, kterého vlastně SCANDI pro Česko a Slovensko objevilo, když uvedlo jeho film O koních a lidech. Film Žena na válečné stezce už má hlavní cenu sekce Týden kritiků z festivalu v Cannes, cenu LUX Prize Evropského parlamentu, nominaci na Nejlepší evropskou herečku pro Halldóru Geirharðsdóttir a jistě o něm ještě uslyšíme. Stejně jako o „povánoční“ komedii Svátky klidu a míru dánské herečky a režisérky Papriky Steen, anebo o Amatérech – podle Gotenborg Film Festivalu nejlepším skandinávském filmu roku 2018. Snažíme se vybrat a představit méně, ale kvalitu a kvalitně,“ říká ředitel společnosti Film Europe Ivan Hronec.

SCANDI bylo vždy oslavou různorodosti. Obdivuhodná schopnost severských kinematografií kombinovat různé žánry a pronikat do světového kontextu výraznými tvářemi svých hereckých hvězd se letos stala stěžejním tématem přehlídky. Proč? Ústředním filmem výběru je Žena na válečné stezce, zručná směsice černé komedie a dramatu o úzkosti ze stavu světa, která se stává součástí naší existence v éře pesimistických vyhlídek,“ říká dramaturg přehlídky Vít Schmarc.

SCANDI 2019 představí celkem pět nových titulů, z nichž tři tituly budou uvedeny v české festivalové i distribuční premiéře či předpremiéře: titulní islandská Žena na válečné stezce (do kin vstoupí 31. 1.), dánská tragikomedie Svátky klidu a míru (do kin 10. 1.) a švédské drama Goliáš režiséra Petera Grönlunda (do kin 7. 2.). Další informace a aktuální program přehlídky najdete zde.

Reklama

Související novinky

SCANDI 2020 se blíží

SCANDI 2020 se blíží

04.01.2020

Šestý ročník Scandi nabízí to nejlepší ze současné severské kinematografie napříč žánry – od temného noiru přes melancholické drama až po provokativní dokument. Úspěšná právnička zamilovaná do… (více)

26. Dny evropského filmu

26. Dny evropského filmu

04.04.2019

Dny evropského filmu již 26. rokem nabízí divákům to nejzajímavější ze současné evropské kinematografie. Letos zvou do kin na 45 filmů z různých koutů Evropy a výběrem filmů se snaží přiblížit… (více)

Jodie Foster bude bojovat za životní prostředí

Jodie Foster bude bojovat za životní prostředí

11.12.2018

Držitelka dvou Oscarů Jodie Foster (Mlčení jehňátek) si jako svůj další režijní počin vybrala remake islandského eko-thrilleru Woman at War. Příběh se točí okolo geniální učitelky na střední škole,… (více)

Přehlídka Scandi v deseti českých městech

Přehlídka Scandi v deseti českých městech

14.01.2017

Třetí ročník přehlídky současného severského filmu Scandi představí v kinech nové tituly i tvůrce. Skandinávský rodinný film, komedie, současné i historické drama, horory i detektivky. Zástupci všech… (více)

Scandi II – horký severský koktejl filmů

Scandi II – horký severský koktejl filmů

12.01.2016

Druhý ročník festivalu Scandi nabídne od 13. do 19. ledna přehlídku špičkových severských filmů v komplexním distribučním „cloudu": 13 filmů v deseti českých kinech, 41 VOD titulů na portálech… (více)

SCANDI – Severská filmová lekce

SCANDI – Severská filmová lekce

08.01.2015

Česká a slovenská premiéra aktuálního vítěze festivalu v Benátkách, výtečného filmu Roye Anderssona Holub seděl na větvi a rozmýšlel o životě, zahájí historicky první ročník festivalu severských… (více)

Reklama

Nejčtenější novinky

James Bond se vrací do Čech

James Bond se vrací do Čech

01.04.2024

Barbara Broccoli a Michael G. Wilson, kteří jsou zodpovědni za směřování bondovské značky, se v minulosti nechali slyšet, že netouží po příliš mladém herci, který by se chopil role agenta s povolením… (více)

Denis Villeneuve a jaderná válka?

Denis Villeneuve a jaderná válka?

06.04.2024

Zatímco snímek Duna: Část druhá po více než měsíci od svého uvedení dál úspěšně bojuje o diváky v kinech a v rámci světových tržeb má aktuálně na kontě něco málo přes 630 milionů dolarů, u studia… (více)

Nejnovější novinky

Další Smrtelné zlo je na cestě

Další Smrtelné zlo je na cestě

27.04.2024

Legendární hororová série Evil Dead se po letech rozjíždí do vysokých otáček. Poté, co loňský počin Smrtelné zlo: Probuzení od Leeho Cronina zaznamenal v kinech velký divácký zájem a na světových… (více)

Studio Sony odsouvá plánované premiéry

Studio Sony odsouvá plánované premiéry

27.04.2024

Pokud jste fanoušky komiksových filmů a těšili jste se toto léto na pořádnou porci akční zábavy, máme pro vás špatnou zprávu. Sólovka spider-manovského záporáka ze stránek Marvel Comics, dlouho… (více)

13. ročník cen Slnko v sieti ovládl Invalida

13. ročník cen Slnko v sieti ovládl Invalida

26.04.2024

V pátek 26. dubna 2024 se v bratislavské budově Slovenského rozhlasu uskutečnil 13. ročník předávání slovenských národních filmových cen Slnko v sieti, na nichž byly oceněny výrazné počiny a tvůrčí… (více)

Reklama

Reklama