Reklama

Reklama

Přejezd Cassandra

  • Československo Přejezd Kassandra (více)

Obsahy(1)

Skvěle obsazený katastrofický thriller plný napětí o tom, jak teroristé při přestřelce ve výzkumném ústavu rozbijí baňky s plicním morem a ukryjí se pak v mezinárodním expresu. Ten je izolován a má být odvezen do karanténního tábora... Mezinárodní zdravotnickou organizaci v Ženevě přepadnou teroristé. Postřelený strážný stačí zalarmovat ostrahu, jeden z teroristů však unikne. U druhého doktorka Stradnerová diagnostikuje vysoce nakažlivý plicní mor, kterým se nakazil v přepadené laboratoři. Pacient zanedlouho zemře. Terorista, kterému se podařilo uprchnout, se schová v transkontinentálním expresu směřujícím do Stockholmu – i on je s největší pravděpodobností nakažený. Případ vyšetřuje plukovník Mackenzie. Při kontrole seznamu pasažérů expresu zjistí, že ve vlaku se nachází též známý neurolog Jonathan Chamberlain. Plukovník se s ním zkontaktuje a pověří ho, aby zjistil, zda se terorista opravdu nachází v tomto vlaku. Jonathan se svou exmanželkou Jenny objeví teroristu ukrytého v zavazadlovém prostoru. Zdá se, že nákaza u něj už značně pokročila a protože se předtím pohyboval mezi cestujícími, u mnohých z nich se také začínají projevovat příznaky plicního moru. Situace je kritická. Mackenzie dostane příkaz odklonit vlak přes přejezd Cassandra do Polska, kde má skončit v karanténě. To by ale pro většinu postižených znamenalo smrt… (TV Prima)

(více)

Recenze (176)

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Precizni atmosfericky vystaveny thriler ze stary skoly prvni pulka ma perfektni atmosferu ktera v polovine druhy vygraduje do akcniho finale Cosmatos coby kvalitni reziser se nazapre a zvlada stejne dobre atmosferickou cast jako akcni sceny v ramci svoji doby je to rozhodne technicky skvele zvladnuta a zpracovana zalezitost byt se na tom zub casu uz podepsal a v dnesni dobe pusobi ty efekty a mechanicky triky ponekud zastarale to plati predevsim pro zaverecny finale na rozpadajicim se moste ktery je sice porad velmi pusobivy az neprijemne realisticky natoceny jenom ten model vlacku riticiho se dolu vypada ponekud usmevne a trochu to kazi ale jedna se jen o drobny vady na krase ktery nemeni nic na tom ze na svoji dobu je to v ramci zanru naprosta spicka a i dnesni radoby katastroficky filmy precpany CGI efekty by si mohli z tohoto dila vzit mustr jak se to ma delat na plnej pocet to nebude ale na silny a zaslouzeny 4* rozhodne ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Pětihvězdičkové drama plně spadající do kategorie výborných katastrofických filmů, natočených v šedesátých a sedmdesátých letech. Jeden z mála snímků, u kterých si v polovině přejete, aby ještě dlouho neskončil. Nemá tzv. hluchá místa, herecky je na vysoké úrovni, za což lze děkovat především výtečným R. Harrisovi a B. Lancasterovi. Stárnoucí Sophia Loren už sice není takovým idolem, jakým byla před patnácti lety, Přejezd Kassandra jí ale přesto sluší. Z vedlejších rolí nepochybně zaujme polský vystěhovalec a bývalý válečný zajatec Herman Kaplan v podání Lee Strasberga či drogový dealer a závislák, horolezec vydržovaný ženuškou německého zbrojaře Robby Navarro zahraný při svém mládí nepoznatelným Martinem Sheenem. Ve filmu se bojuje hned na dvou frontách, v sídle WHO v Ženevě (politické zákulisí, laboratoře pro výzkum virů) a pochopitelně v mezinárodním rychlíku Ženeva - Stockholm (měl ovšem zvláštní trasu, pokud jel přes Basilej a Paříž a dále přes Kodaň do Švédska).____V neposlední řadě lze pochválit i výtečný český dabing (CET 21 v roce 2002 = neuvěřitelný výkon) v čele s Borisem Rösnerem, Zlatou Adamovskou, Walerií Zavadskou a Aloisem Švehlíkem. A Goldsmith, samozřejmě, nám k tomu parádně hraje. Tohle bych být vámi rozhodně nevynechal. ()

Reklama

Lateef 

všechny recenze uživatele

Tak konečně jsem mezinárodní expres směřující k obávanému přejezdu po letech znovu dostihnul. A znovu se mi dostalo jedinečného filmového zážitku. Vlak obsadila tehdejší herecká smetánka a režisér s jejich pomocí vytvořil výbornou psychologickou studii. Samozřejmě nejočekávanějším prvkem filmu je most a jeho konfrontace s rychlíkem, režisér to moc dobře ví a proto se přejezd poprvé ukáže až po celé hodině snímku. Když se však zchátralá mostní konstrukce vyloupne ze zamlženého údolí, naskočí mi nefalšovaná husí kůže. Od té chvíle je dění ve vlaku několikrát prostřiženo záběry na zrezivělý a nepoužívaný filmový klenot a tyto pohledy jsou doplněny dramatickou hudbou Jerryho Goldsmithe - výsledek mi utkvěl v paměti navždycky. Každým metrem, kterým se expres k přejezdu blíží, se napětí stupňuje, začíná se přitvrzovat v akčních scénách. Když se pak před lokomotivou zjeví poslední mírně levotočivá zatáčka, za kterou již vlak vjede do jámy lvové, přestal jsem dýchat. To, co se pak odehraje v následujících desítkách vteřin, je ohromné. Překoná rozjetý stroj Cassandru, kterou ohlodal zub času?? Neřeknu, ale vězte, že film mě zcela pohltil, je svou atmosférou pro mě absolutně jedinečný a je jen škoda drobných logických nedostatků. Snímek obsahuje několik technicky náročných scén, na tehdejší dobu velice dobře natočených. Skvělá hudba, dobří herci, napínavý děj a nad tím vším neznámem obestřený přejezd. 90% ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Na Přejezd Kassandra jsem se těšil nejen kvůli obsazení, ale i tématicky(vlaky). Výsledek mě mile překvapil, i když v několika nelogických momentech jsem jen těžko držel jazyk za zuby. Ať už je to umístění vysoce nebezpečné látky do laboratoře na okraji budovy (s pěkným výhledem a možností utéct po střechách) až po způsob fungování brzd ve vlaku. Přesto tyto mouchy zachraňuje samotné téma boje proti (ochranářskému, ale "byrokratickému") systému smíchané s bojem proti nebezpečnému organismu (viru). Na svou dobu má film vynikající tempo a herecké výkony, které v mých očích kazí snad jen nehorázně tragický makeup Sophie Loren (pod očima bílá, jinak opálená?). Vytvoření iluze ďábelského monstra v podobě přejezdu se podařilo během dvou hodin natolik dokonale, že finále už bylo jen sladkou tečkou na téhle projížďce peklem. Víc takových filmů. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Napínavé a do poslednej chvíle strhujúce, vo veľkej miere aj vďaka výborným hereckým výkonom. Nedá mi nespomenúť hlavne R. Harrisa, u ktorého určite ide o jeden z jeho najlepších hereckých výkonov vôbec. Páčilo sa mi aj to, ako snímok perfektne reflektuje dobu a zmýšľanie mocných, žiaľ na úkor tých slabších. V tomto smere bol koniec zdrcujúci, vôbec som nečakal niečo také. Záver by som však možno ešte trocha rozviedol, celkom by ma zaujímalo, ako by to bolo ďalej, ale aj bez toho ide o výbornú a nezabudnuteľnú záležitosť. Jeden z najlepších thrillerov 70. rokov. 85/100 ()

Galerie (93)

Zajímavosti (9)

  • Filmaři si evidentně nehlídali řazení vagónů rychlíku, protože červený restaurační vůz je v různých záběrech řazen obráceně (pozná se to podle toho, že tento vagón má na střeše sběrač elektrického proudu a ten je na vagóně jednou vpředu a pak zase vzadu). Ještě pět kilometrů před mostem nejsou na trati vidět žádné sloupy elektrického vedení s trolejí, ale kilometr před ním ano, ačkoliv nikde není žádná odbočka. Jízda vlaku se natáčela na různých místech a produkce si neohlídala, zda je trať elektrifikovaná či nikoli. Při vrtulníkové akci kolem trati opět chybí sloupy elektrického vedení a trolej. To by samo o sobě nebyla taková vada, kdyby vlak netáhla elektrická lokomotiva. Z minimálně tří záběrů těsně před katastrofou je vidět, že první třída (od lokomotivy po restaurační vůz) čítá šest vagónů. Ovšem do propasti se těch vagónů zřítí hned devět. (Robbi)
  • Rychlík ze Ženevy táhne elektrická lokomotiva Re 420 (Re 4/4), vyráběná v letech 1965–1985. (Robbi)
  • Charlton Heston odmítl hlavní roli, protože se mu nelíbilo 12 týdnů natáčení v Itálii a Švýcarsku, a byl také přesvědčen, že filmům o nemocech se nikdy nedaří v pokladnách kin. Peter O'Toole a James Coburn také odmítli hrát ve filmu. (Marek06)

Související novinky

Zemřel O. J. Simpson

Zemřel O. J. Simpson

11.04.2024

Ve věku šestasedmdesáti let zemřel ve středu 10. dubna v nevadském Las Vegas bývalý profesionální hráč amerického fotbalu, úspěšný herec a později jedna z nejkontroverznějších osob americké kultury a… (více)

Reklama

Reklama