Reklama

Reklama

Jindřiška Smetanová

Jindřiška Smetanová

nar. 26.10.1923
Rosice, Československo

zem. 24.12.2012 (89 let)
neznámo kde

Biografie

Jindřiška Smetanová (rozená Macháčková) byla česká spisovatelka, scenáristka, autorka televizních inscenací a překladatelka.

Rané dětství prožila v rodných Rosicích u Brna, roku 1928 přesídlila s rodiči do Prahy, kde od roku 1934 studovala na gymnáziu, z něhož 1938 v roce přešla na obchodní akademii. Po maturitě (1942) nastoupila jako úřednice do Archeologického ústavu a roku 1944 do Zeměměřičského ústavu, od léta 1945 pracovala v knihovnických odděleních, nejprve na Ministerstvu školství a osvěty a v letech 1947–1948 na Ministerstvu informací.

První fejetony, črty a povídky již začaly vycházet v časopisu „Květen“ a v „Literárních novinách“ v letech 1956–57. Od roku 1960 působila coby scenáristka, dramatička a dramaturgyně, a to nejprve u Československého státního filmu a posléze i v Československé televizi. Její celoživotní inspirací se jí staly Říčky v Orlických horách, oblíbené místo pobytu a setkávání bývalých členů Devětsilu a Mánesa. S manželem si zde pořídili chalupu a Smetanová se stala mj. i místní kronikářkou. „Já chodím na lidi, jako jiní chodí na ryby,“ říkávala.

V roce 1959 jí vyšel soubor povídek „Koncert pod platanem“, které většinou zobrazovaly všednodenní výjevy ze současnosti. Na některé z těchto povídek částečně navázala v románu „Někdo přijde a nenechá mě zemřít“ z roku 1965, představující mozaiku příběhů ze života znovudosídlené vsi ve východočeském pohraničí. V knížce „Ustláno na růžích a pod nebesy“ se pak tematicky vrátila i k malostranským motivům v tvorbě Jana Nerudy, Jakuba Arbese či Vladimíra Neffa. Kniha obsahuje úsměvná vyprávění o každodenních příbězích soudobých, mnohdy i bizarních obyvatel Malé strany, kde autorka sama žila. Do téhož prostředí umístila i příběhy strašidýlek z dětské knížky „Pohádky z Kampy“.

V 60. letech, v tomto jejím nejplodnějším literárním období, vznikl mj. i úspěšný rozhlasový cyklus „Sedmilháři“. Spolu s Jindřiškou Smetanovou se na tomto cyklu podílelii mj. Zdeněk JirotkaFrantišek Vlček, Vladimír Kalina a Ivan Osval. V téže době napsala náměty a spolupravovala na scénářích k filmům Kruh a Neschovávejte se, když prší. V roce 1965 uvedla Československá televize její původní hry Trezor a Konec velké epochy, a dramatizace próz Christiana Geisslera Žádám odpověď a Leonharda Franka Karel a Anna.

Po roce 1970 byla politicky perzekvována, nesměla pracovat v médiích a nemohla ani publikovat. Pod vlastním i dívčím jménem však přispívala do cizojazyčných propagačních periodik podporujících zahraniční obchod. Pracovala v různých pomocných a dělnických profesích – jako sezónní dělnice v zahradnictví na Petříně, jako šatnářka, po přestěhování do Košíř jako pomocná dělnice na stavbě. I přes tyto obtíže však neztratila životní optimismus. „Nebudu smutná ženská, která se někde s někým schází a nadává na režim, na tu nespravedlnost. To jsem si zakázala. Řekla jsem si, že není tak zle, že vždycky najdu zajímavé lidi. A také jsem je našla – v zahradnictví pod Petřínem, stejně jako později na stavbě sídliště na Poštovce,“ prohlásila.

Po odchodu do důchodu v roce 1977 se věnovala překladatelství z polštiny a angličtiny, a to většinou pod propůjčenými jmény Eva Jelínková, Zdenka Koutenská, Eva Králová a Anna Nováková. Pod svým jménem či šifrou česky publikovala znovu až od roku 1983 v periodikách „Domově“, „Ženě a módě“ a „Gramorevui“. V samizdatu ji pak vyšel výběr jejích fejetonů z let 1957–1988 „Linka důvěry na nejvyšší úrovni“.

Po roce 1989 publikovala mj. v „Nových knihách“, „Zápisníku“, „Čs. televizi“, „Naší rodině“, „Mladém světě“, „Lidových novinách“, „Tvaru“, „Literárních novinách“, „Story“, „Večerníku Praha“, „Mladé frontě Dnes“ a „Týdnu“.

Strýcem Jindřišky Smetanové byl Antoním Schenk, osobní tajemník prezidenta Masaryka. V 90. letech Smetanová zpracovala jeho pozůstalost, která se nacházela u její sestry Zdenky Slavíkové. Kniha TGM: „Proč se neřekne pravda?“ obsahuje črty ze života prezidenta Masaryka včetně skutečností a úvah, které do té doby nebyly publikovány. Dramaturgie Českého rozhlasu pak zařadila do vysílání hned několik pořadů v adaptaci Jindřišky Smetanové věnované témuž tématu („Tajemníkem prezidenta Masaryka“, „Kufr strýce Antonína“, „Proč se neřekne pravda?“).

Honza "HonzaBez" Bezděkovský

Scenáristka

Filmy
1969

Karel a Anna (TV film)

1965

Konec velké epochy (TV film)

 

Trezor (TV film)

 

Žádám odpověď (TV film)

1962

Neschovávejte se, když prší

1959

Kruh

Pořady
1967

Sedmilháři

Krátkometrážní
1963

Umřel nám pan Foerster (studentský film)

Host

Pořady
1998

Na plovárně

1967

Sedmilháři

Spisovatelka

Krátkometrážní
1962

Malá noční povídka: Umřel nám pan Foerster (TV film) - povídka

Reklama

Reklama