Reklama

Reklama

Delmer Daves

Delmer Daves

nar. 24.07.1904
San Francisco, California, USA

zem. 17.08.1977 (73 let)
La Jolla, California, USA

Biografie

Americký režisér a scénárista Delmer Daves se narodil 24. července 1904 v San Franciscu (Kalifornie). Studoval práva na Stanfordské univerzitě, ale právnickou profesí se nikdy neživil. Již během studií v roce 1923 působil jako asistent u filmu, mj. u Fordova snímku THE IRON HORSE (Ocelový oř). Po absolvování univerzity začal pracovat jako filmový technik, později herec a od roku 1934 psal scénáře. Jako scénárista se podepsal pod celou řadu vynikajících filmů, jako například Mayův THE PETRIFIED FOREST (Zkamenělý les),McCareyho LOVE AFFAIR (Milostný románek, nebo Seiterův YOU WERE NEVER LOVELIER (Krásnější než sen).

Jako režisér debutoval v roce 1943 válečným dramatem DESTINATION TOKYO (Směr Tokio) s Carym Grantem. Po několika řadových filmech natočil v roce 1947 působivé kriminální drama DARK PASSAGE (Temná pasáž) s Humphreym Bogartem. O dva roky později natočil zajímavý snímek o historii amerického dopravního letadla, viděné očima pilota TASK FORCE (Zvláštní letka) s Garym Cooperem. Na začátku 50. let se uvedl svým prvním westernem THE BROKEN ARROW (Zlomený šíp) s Jamesem Stewartem. Po následujících snímcích BIRD OF PARADISE (Rajské ptáče) a NEVER LET ME GO (Nenech mě odejít) s Clarkem Gablem přišla série westernů, DRUM BEAT (Zvuk bubnu) s Alanem Laddem, THE LAST WAGON (Poslední vůz) s Richardem Widmarkem a dva významné westerny s Glennem Fordem 3:10 TO YUMA (Cesta za záchranou) a THE COWBOY. V první polovině 60. let natočil ještě několik snímků a posledním titulem jeho filmografie se stal melodramatický snímek natočený v Anglii THE BATTLE OF THE VILLA FIORITA (Boj ve vile Floritě) s Maureen O'Harovou a Rossanem Brazzim.

Delmer Daves byl jednou ženatý. Jeho celoživotní partnerka a jediná manželka byla od roku 1938 herečka Mary Lawrence. Měli spolu dvě děti, syna Michaela a dceru Deborah. Manželství trvalo až do Davesovy smrti. Zemřel 17. srpna 1977 v La Jolla (Kalifornie) ve věku 73 let. Je pohřben na hřbitově Forest Lawn Memorial Park v Glendale. Za svůj přínos filmovému průmyslu má svou hvězdu na Chodníku slávy (Hollywood Walk Of Fame).

Petr "contrastic" Kubíček

Režisér

Scenárista

Herec

Spisovatel

Filmy
1934

No More Women - povídka

Reklama

Reklama