foto

Carol Cleveland

  • nar. 13.1.1942 (74 let)
    Londýn, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Carol Cleveland je britská divadelní a televizní herečka, která se nejvíce proslavila svým účinkováním v komediálních pořadech z produkce BBC, hlavně v kultovním MONTY PYTHONŮV LETAJÍCÍ CIRKUS.

Carol se narodila 13. ledna 1942 v Londýně, ale ještě jako malá se s rodinou přestěhovala do USA. Její rodina se několikrát stěhovala. Nejdříve žili ve Filadelfii, poté v San Antoniu a nakonec zakotvili v kalifornské Pasadeně, kde Carol nastoupila na místní střední školu.

V roce 1960 se její rodina vrátila zpět do Londýna a Carol začala studovat divadelní herectví na Královské Akademii. Už během studia dostávala Carol epizodní roličky v různých seriálech a televizních filmech. Poté nastoupila k BBC jako herečka v komediálních pořadech. Účinkovala např. v THE TWO RONNIES nebo MORECAMBE AND WISE. Účinkovala také v show Spikea Milligana, kde si jí všimli členové Monty Python. Ti ji pozvali k natáčení skeče, kde prostě musela hrát žena (jedná se o skeč Manželská poradna). Když Pythoni zjistili, že Carol má ráda stejný humor jako oni a že umí skeč zahrát, tak už u skupiny zůstala. Na scénářích se sice nepodílela, ale hrála téměř ve všech skečích, kde Pythoni potřebovali opravdovou ženu. Hrála také ve všech Pythonských filmech (SVATÝ GRÁL, ŽIVOT BRIANA, SMYSL ŽIVOTA, A TEĎ NĚCO ÚPLNĚ JINÉHO), jela s nima divadelní turné a někdy bývá označována jako Sedmý Python.

Po skončení seriálu MONTY PYTHONŮV LÉTAJÍCÍ CIRKUS, hrála v dalších několika seriálech a televizních filmech, ale znovu to většinou byly epizodní role. Z těch známějších jsou to např. seriály THE PERSUADERS! nebo ONLY FOOLS AND HORSES, nebo třeba film NÁVRAT RŮŽOVÉHO PANTERA.

V současnosti se stále věnuje herectví a malou zajímavostí je, že v roce 1972 byla časopisem Splendor označena za třetího nejkrásnějšího baviče světa.

Karel "Wishkah" Král

Herecká filmografie

2014 Monty Python živě (převážně)
2012 Autobiografie jednoho lháře: nepravdivý příběh Grahama Chapmana
2010 Monty Python: Copak je to za Mesiáše... (divadelní záznam)
2007 Too Much Too Young
1995 Annie: Královská dobrodružství (TV film)
Fist of Fun (TV seriál)
1989 About Face (TV seriál)
1986 Půlměsíční ulice
1983 Funny Money
Monty Pythonův smysl života
1982 Monty Python v Hollywoodu (divadelní záznam)
1981 Only Fools and Horses.... (TV seriál)
1979 Henry Cleans Up
Život Briana
1977 Brute, The
1976 Monty Python Meets Beyond the Fringe (divadelní záznam)
1975 Monty Python a Svatý Grál
Návrat Růžového pantera
1974 All I Want Is You... and You... and You...
Last Turkey in the Shop Show, The (TV film)
Vampira
1972 Are You Being Served? (TV seriál)
Doctor in Charge (TV seriál)
Journey to Murder
Lotus Eaters, The (TV seriál)
1971 A teď něco úplně jiného
Persuaders!, The (TV seriál)
1970 Crime of Passion (TV seriál)
Foreign Exchange (TV film)
1969 Hark at Barker (TV seriál)
Monty Pythonův létající cirkus (TV seriál)
Moon Zero Two
Randall a Hopkirk (TV seriál)
The Adding Machine
1968 Blaho paní Blossomové
Journey to the Unknown (TV seriál)
1967 Hraběnka z Hongkongu
Man in a Suitcase (TV seriál)
Mister Ten Per Cent
Some May Live (TV film)
1965 Penny for your Thoughts or 'Birds, Dolls & Scratch' English Style, A
Pleasure Girls, The
The Man in Room 17 (TV seriál)
1964 Other Man, The (TV film)
1963 Strictly for the Birds
The Sentimental Agent (TV seriál)
1961 The Avengers (TV seriál)
1955 Dixon of Dock Green (TV seriál)

Dokumentární

2009 Monty Python - málem pravda (TV seriál)
2007 Comedy Map of Britain, The (TV seriál)
2006 50 Greatest Comedy Films, The (TV film)
2005 Britain´s 50 Greatest Comedy Sketches (TV film)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace