Reklama

Reklama

Martin Ritt

Martin Ritt

nar. 02.03.1914
New York City, New York, USA

zem. 08.12.1990 (76 let)
Santa Monica, California, USA

Biografie

Martin Ritt navštěvoval základní školu na DeWitt Clinton High School v Bronxu. Poté se rozhodl pro studium práv na římsko-katolické škole John's University. Hrál fotbal za tým Elon College v Severní Karolíně. Po studiu na univerzitě začal hrát v divadle.

Prvním představením, které získalo ohlasy, byla opera „Porgy and Bess“. Rozhodl se, že se bude věnovat naplno divadlu. Následně pracoval jako dramatik ve Spolkovém divadle, které bylo součástí Roosveltovy administrace. V tomto období bylo mnoho divadelních interpretů, spisovatelů a režisérů ovlivněno komunismem a Martin Ritt nebyl výjimkou. Ačkoliv inklinoval k levicové straně a souhlasil s některými principy marxismu, nikdy nebyl členem žádné komunistické strany.

Ritt následně působill v Divadle umění a poté ve Skupinovém divadle, kde se seznámil s Eliem Kazanem, s nímž začal spolupracovat. Kazan jej obsadil do role náhradníka v dramatu „Golden Boy“. V této době také dozrávaly Rittovy politické názory a vnímání společnosti, což později vyjadřoval ve svých filmech. Ve spolupráci s Kazanem pokračoval po dobu dalších 10 let především ve známém Actors Studiu.

Po vypuknutí 2. sv. války Ritt sloužil v U.S. Army Air Force, zahrál si v divadle na Broadway a objevil se ve válečném dramatu „Winged Victory“, poté režíroval hru „Yellow Jack“ od Sidney Kingsleyho. Následně se Ritt prosadil jako dramatik ve Spolkovém divadle, hrál na jevišti a režíroval stovky představení. Následovala kariéra úspěšného televizního režiséra. V roce 1952 režíroval a produkoval televizní programy, když byl obviněn během vyšetřování komunistického vlivu v Hollywoodu a filmovém průmyslu. Ačkoliv nebyl přímo jmenován výborem pro neamerickou činnost, byl přesto zmíněn v proti-komunistickém letáku Counterattack a zařazen na tzv. Hollywoodskou černou listinu. Důvodem údajně byla Rittova pomoc několika newyorským společnostem (Retail, Wholesale...), které se přidaly ke komunistické straně.

Díky těmto okolnostem nemohl Ritt pracovat v televizním průmyslu a vrátil se na několik let k divadlu. Kolem roku 1956 snížil Red Scare intenzitu vyšetřování a Ritt se vrátil k režírování filmu. Prvním režírovaným filmem byl Edge of the City, ve kterém měl Ritt možnost těžit ze svých osobních zkušeností. Tato prvotina je souhrnem témat, které ovlivnily Rittův život. Rasismus, korupce, obrana jednotlivce proti vládnímu utlačování, zastrašování jednotlivce skupinou, vykoupení odpuštění a jakou hodnotu má ochrana ostatních proti zlu, včetně obětování vlastní pověsti, kariéry a dokonce i života, pokud je to nezbytné.

Prvním filmem, do kterého Ritt obsadil svého dvorního herce Paula Newmana, bylo psychologické drama Dlouhé horké léto z roku 1958, za které byl Ritt nominován na Zlatou palmu. S Newmanem spolupracoval na dalších 4 filmech – Pařížské blues, Hud, Zneuctění a slavný western Hombre z roku 1967, v němž Paul Newman znovu ztvárnil kontroverzního hrdinu.

V roce 1976 natočil Martin Ritt první drama týkající se černé listiny, v němž se hlavní role ujal Woody Allen. Film je satirickým příběhem mužů a žen, kteří výměnou za finanční odměnu, nebo jako osobní laskavost dovolí, aby jejich jména byla uvedena ve scénářích na místo opravdových autorů, kteří jsou zapsáni na černé listině. Film byl založen na režisérově osobní zkušenosti a byl napsán Rittovým blízkým přítelem Walterem Bernsteinem, který byl sám uveden na černé listině po dobu osmi let počínaje rokem 1950.

V roce 1979 natočil neméně úspěšné sociální drama Norma Rae, v němž si hlavní roli zahrála Sally Field a za svůj bravurní výkon byla oceněna Oscarem. Herečka si zahrála v dalších dvou filmech – Cestou necestou a Murphyho dobrodružství.

Dalším filmem, který získal 4 nominace na Oscara, je životopisné drama Cross Creek z roku 1983. Roku 1987 Ritt znovu použil pohledy do minulosti a nepřímočaré techniky vyprávění ve filmu Bláznivá založený na divadelní hře stejného názvu. Film byl považován za zklamání, co se týče rozpočtu, přesto, že ve skutečnosti nic neprodělal. Posledním filmem, který Ritt stihl před svou smrtí natočit, je romantické drama Stanley a Iris, v němž si hlavní duo zahráli Robert De Niro a Jane Fonda.

Martin Ritt zemřel na srdeční selhání. Zanechal za sebou významná díla, skrze která prezentoval své osobní zkušenosti i problematiku tehdejší doby.

Rocky62

Související novinky

Spielberg nám ukáže pád Aztécké říše?

Spielberg nám ukáže pád Aztécké říše?

07.01.2014

Velké historické filmy jsou dnes spíš výjimkou než pravidlem a mimo Ridleyho Scotta je moc lidí netočí. Teď ale o jednom uvažuje Steven Spielberg, který se po odložení sci-fi Robopocalypse a opuštění… (více)

Režisér

Producent

Herec

Filmy
1985

Kdo s koho

1975

Soudce a jeho kat

1972

Awake and Sing! (TV film)

1944

Winged Victory

Dokumentární
1990

Anthony Quinn: An Original (TV film)

1978

Making of 'Casey's Shadow', The (TV film)

1976

Hollywood on Trial

 

The Making of 'The Front' (TV film)

Host

Pořady
2018

Hollywood Insider - a.z.

1982

De película

Související novinky

Spielberg nám ukáže pád Aztécké říše?

Spielberg nám ukáže pád Aztécké říše?

07.01.2014

Velké historické filmy jsou dnes spíš výjimkou než pravidlem a mimo Ridleyho Scotta je moc lidí netočí. Teď ale o jednom uvažuje Steven Spielberg, který se po odložení sci-fi Robopocalypse a opuštění… (více)

Reklama

Reklama