Reklama

Reklama

V moderním westernu hraje Paul Newman Huda Bannona, nelítostného mladého farmáře z Texasu, který zničí všechno, na co sáhne, a každého, s kým přijde do styku. Napjaté vztahy mezi ním a jeho přísným, zásadovým otcem vyústí v hořký konflikt... Hud Bannon (Paul Newman) je mladý texaský farmář, který žije se svým otcem Homerem (Melvyn Douglas), ošetřovatelem dobytka, a synovcem Lonem. Hud je nemorální, bezcitný muž. Jeho otec, který dává Hudovi za vinu smrt svého druhého syna, se snaží Lonovi vštípit základy slušnosti a odpovědnosti za druhé, Lon je však oddaný Hudovi a svému dědovi není příliš ochotný naslouchat. Když jedna z Bannonových starších krav onemocní kulhavkou a slintavkou, Hud chce mermomocí prodat celé stádo dřív, než to zjistí vládní inspektoři. Ale Homer místo toho nařídí stádo porazit (jde o nejtrýznivější sekvenci z celého filmu), čímž mezi sebe a Huda vrazí ještě větší klín. Nakonec Hud překročí všechny meze, když se pokusí znásilnit Almu (Patricia Nealová), jadrnou, ale dobrosrdečnou hospodyni. (Cinemax)

(více)

Recenze (88)

nascendi 

všechny recenze uživatele

Prečítal som si zopár komentárov a bol som prekvapený vyjadrenými pocitmi sklamania. Hud, rovnako ako Hombre, považujem za vynikajúci, aj keď pomerne málo známy film. Námetom mi trochu pripomenul Kazanov Na východ od raja. Výnimočne ma v ňom zaujala viac Patricia Neal, než obľúbený a v úlohe záporného hrdinu často nevidený Paul Newman. Stačilo len trochu ubrať z tých deklamovaných múdrostí a pridať na vierohodnosti postavy Lonnieho a bolo by to odo mňa jasných päť hviezdičiek. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Ani nie tak western, ako konflikt medzi pokoleniami vo westernovom prostredí. Úmyselne čiernobiely a žiaľ obsahovo tak do hĺbky popísaný, že 90% sa vie vopred. O tom, ako sa časy menia, prichádza výmena stráží a staršia generácia si nerozumie s mladšou. V podstate večný príbeh so zaujímavosťou, ktorá to potvrdzuje: v románe je hlavná ženská postava černoška, no vo filme je beloška, pretože "Amerika na to nebola ešte pripravená". A dnes po šesťdesiatich rokoch by to bolo presne naopak. Na ranči by bol Morgan Freeman s Willom Smithom a jeho synom a gazdinú by im robila nejaká nepodstatná herečka, hlavne, že by mala na čele vytetované hešteg MeToo. ()

Reklama

Slasher 

všechny recenze uživatele

Neveselý rodinný southern drama, v ústřední roli je pro Hollywood nezvykle záporná postava. Newman jako syn, co se nepodařil, sobec bez zásad a bez respektu. Bavilo mě čekat, zda se ve finále pochlapí a nebo prokáže jen jako sráč. Důležitý kontext na pozadí: konec rančerský romance, přichází čas mechanizace a velkých ropných peněz. "It is effective in drawing a stark contrast between rudderless Hud and his principled father; where the west was and where it is going." (Cine-file) ♪♫ ()

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Stejně jako v jeho dalším filmu, Hombre, si režisér Martin Ritt pohrává se žánrem westernu. Společně s chladnokrevně dokonalým Paulem Newmanem vytesal náhrobek pro westernový žánr. Ne, že by to byl poslední žánrový film, ale naopak nechává zemřít vše, co k westernu neodmyslitelně patřilo. Konec širým pláním se stády krav, konec zásadovým kovbojům a hlavně konec hrdinům, kteří vlastně nikdy hrdiny nebyli. Až je z toho člověku smutno. ()

Foma 

všechny recenze uživatele

Docela rozporuplnej film, výborně natočenej, s dobrou hudbou a zajímavým tématem, ovšem hlavní postava Hud (dobrej Paul Newman) je takovej nesympatickej pitomec, kterej se vůbec nechce změnit, že to sráží (alespoň muj) požitek s filmu, i když je to nejspíše záměrem tvůrce. Skrytým hlavním hrdinou se tak stává Hudův synovec, kterej Hudu obdivuje, potom ale mu nezbejvá, než se vydat vlastní cestou, jinak by skončil stejně jako Hud. Za zmínku stojí vynikající výkon Patricie Neal v roli hospodyně a Melvyn Douglas v roli otce. Zajímavá je taky dobře vykreslená atmosféra Texasu v 50.-60. letech. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (21)

  • Vo filme mal významnejšiu rolu aj John Ashley, ale väčšina bola odstránená počas procesu úprav. (Arsenal83)
  • Yvette Vickers neskôr tvrdila, že väčšina jej scén bola vystrihnutá kvôli ich sexuálnemu nádychu. (Arsenal83)

Reklama

Reklama