foto

Juhi Chawla

  • nar. 13.11.1967 (48 let)
    Ludhiana, Indie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Juhi Chawla, jedna z hvězd hindské kinematografie 90. let, je jedním ze dvou dětí paňdžábsky mluvícího otce (Dr. S. Chawla) a gudžarátsky mluvící matky (zahynula v Praze v roce 1998 při autonehodě během natáčení DUPLICATE). Rodina se později přestěhovala do Mumbaie, kde Juhi studovala. V roce 1984 získala titul Miss Indie a nastoupila hereckou dráhu; mimo hraní se věnuje řadu let tanci a zpěvu. Na začátku kariéry to byly filmy v kannadštině, např. úspěšný PREMALOKA (1987). První větší bollywoodskou roli měla v adaptaci "Romea a Julie" QAYAMAT SE QAYAMAT TAK (1988) vedle Aamira Khana. Snímek získal cenu Filmfare pro nejlepší film roku a Chawla svoji první nominaci na cenu pro nejlepší herečku.

Stejnou nominaci obdržela za filmy PRATIBANDH (1990) a BOL RADHA BOL (1992). Thriller STRACH (1993) s Juhi Chawlou v hlavní roli skončil v Indii toho roku co se týče tržeb na 3. místě. Za svůj výkon v rodinné romantické komedii HUM HAIN RAHI PYAAR KE (1993) se dočkala další nominace na cenu Filmfare pro nejlepší herečku, a tuto nakonec proměnila. Nominována pak byla ještě za DARAAR (1996) a roli modelky v YES BOSS (1997) po boku Shahrukha Khana, se kterým si zahrála v několika filmech. Oblíbený pár na plátně tvořila s Aamirem Khanem. Jako herečka je uznávaná pro svůj cit v komických úlohách a postavy plné temperamentu.

V novém tisíciletí se Juhi začala objevovat v nezávislých, artových filmech, jako bylo vězeňské drama 3 DEEWAREIN (2003) – pro ni cena Star Screen pro nejlepší herečku ve vedlejší roli, komedie 7½ PHERE (2005) a MY BROTHER... NIKHIL (2005). Hvězdami nabitá POCTA LÁSCE (2007) představila šest individuálních milostných příběhů; pár zde vytvořila s Anilem Kapoorem. Svůj pěvecký debut měla v rodinném muzikálu BHOOTHNATH (2008) s Amitabhem Bachchanem. V blonďatém přelivu ji diváci mohli zahlédnout ve filmu o filmu ŠŤASTNÁ NÁHODA (2009). Zahrála si i v dalších ne-hindskojazyčných filmech, především ve své rodné paňdžábštině (např. WARIS SHAH: ISHQ DAA WAARIS, 2006), ale také v malajálamské produkci.

Přiznivých kritických ohlasů se dostalo povídkovému dramatu I AM (2011) a Juhi osobně pak mj. ceny pro nejlepší herečku na londýnském festivalu asijských filmů. Byla hostem celé řady televizních pořadů, několik z nich sama moderovala, např. udělování filmových cen. Spolu s Shahrukhem Khanem a režisérem Azizem Mirzou vlastnila produkční společnost "Dreamz Unlimited", jejímž jediným úspěchem bylo romantické drama CHALTE CHALTE (2003). Khan společnost v roce 2004 převzal a přeměnil na "Red Chillies Entertainment". Od konce roku 1997 je provdaná za bohatého průmyslníka Jaye Mehtu, mají spolu dceru Jahanvi (2001) a syna Arjuna (2003). Mehta, Chawla a Shahrukh Khan jsou spoluvlastníci indického prvoligového kriketového týmu "Kolkata Knight Riders".

Marek "džanik" Janík

Herecká filmografie

2016 Chalk N Duster
Pushpaka Vimana
2014 Gulaab Gang
Láska na kari
2013 Bombay Talkies
Hum Hai Raahi CAR Ke
Krishna Aur Kans
Main Krishna Hoon
2012 Son of Sardaar
2010 I Am
Lafangey Parindey
Sukhmani
2009 Kal Kissne Dekha
Šťastná náhoda
2008 Bhoothnath
Kismat Konnection
Krazzy 4
2007 Om Shanti Om
Pocta lásce
Swami
2006 Bas Ek Pal
Waris Shah: Ishq Daa Waaris
2005 Dosti: Friends Forever
Home Delivery: Aapko... Ghar Tak
Khamosh... Khauff Ki Raat
My Brother... Nikhil
Zamilovaný duch
7 ½ Phere
2004 Des Hoyaa Pardes
2003 Jhankaar Beats
3 Deewarein
2001 Aamdani Atthanni Kharcha Rupaiya
Ek Rishtaa: The Bond of Love
One 2 Ka 4
2000 Gang
Karobaar: The Business of Love
Phir Bhi Dil Hai Hindustani
Shaheed Uddham Singh: Alais Ram Mohammad Singh Azad
1999 Arjun Pandit
Safari
1998 Duplicate
Harikrishnans
Jhooth Bole Kauwa Kaate
1997 Deewana Mastana
Ishq
Mr. & Mrs. Khiladi
Saat Rang Ke Sapne
Yes Boss
1996 Bandish
Daraar
Loafer
Talaashi
1995 Aatank Hi Aatank
Kartavya
Naajayaz
Ram Jaane
1994 Andaz
Andaz Apna Apna
Bhagyawan
Do Bhai
Eena Meena Deeka
Gentleman, The
Ghar Ki Izzat
Paramaatma
Saajan Ka Ghar
1993 Aaina
Hum Hain Rahi Pyaar Ke
Izzat Ki Roti
Jaan Per Khel Kar
Kabhi Haan Kabhi Naa
Lootere
Pehla Nasha
Shatranj
Strach
Tadipaar
1992 Bewaffa Se Waffa
Bol Radha Bol
Daulat Ki Jung
Mere Sajana Saath Nibhana
Radha Ka Sangam
Raju Ban Gaya Gentleman
1991 Benaam Badsha
Bhabhi
Karz Chukana Hai
Mehandi Ban Gai Khoon
Nattukku Oru Nallavan
Shanti Kranti
1990 C.I.D.
Kaafila
Pratibandh
Shandaar
Swarg
Tum Mere Ho
Zahreelay
1989 Goonj
Chandni
Love Love Love
Vicky Dada
1988 Qayamat Se Qayamat Tak
1987 Premaloka
1986 Sultanat

TV pořady

2006 Jhalak Dikhhla Jaa (TV pořad)
2004 Indian Idol (TV pořad)
Koffee with Karan (TV pořad)
2002 Jeena Isi Ka Naam Hai (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace