foto

Petr Václav

  • nar. 11.6.1967 (48 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Jeden z nejosobitějších režisérů současné české kinematografie. Jeho otcem je hudební skladatel Jiří Václav (jehož hudbu P. Václav ve filmech často využívá), matkou dokumentaristka Ljuba Václavová. V letech 1987 až 1995 studuje dokumentární katedru FAMU. Během studia vytváří ve spolupráci s dalším studentem, kameramanem Štěpánem Kučerou, pozoruhodné obrazově vytříbené snímky TVÁŘ ŽIŽKOVA (1989) a ÚDĚL (1991), který získává první cenu na Festivalu FAMU. Jeho poslední studentský film, PANÍ LE MURIE (1993), dosahuje mezinárodního úspěchu - vyhrává první cenu za nejlepší dokumentární film na Mezinárodním festivalu filmových škol v Mnichově a je nominován na Oskara v kategorii studentských filmů.

V roce 1994 natáčí P. Václav pro společnost Febio dva dokumenty z cyklu OKO - POHLED NA SOUČASNOST: O RASISMU a BORY ŠUMÍ PO SKALINÁCH. O dva roky později přerušuje práci na projektu o indiánech v Kanadě, aby mohl realizovat celovečerní hraný debut MARIAN. Na výtvarném pojetí a dramaturgii filmu režisér spolupracuje s Ester Krumbachovou (o spolupráci viz. film PÁTRÁNÍ PO ESTER). Snímek vzniká v koprodukci s Francií, na kterou má P. Václav vazby už ze studií - v roce 1989 byl stážistou na pařížské filmové škole FEMIS. MARIAN získává řadu cen v zahraničí (zejména prestižního Stříbrného leoparda a nominaci na Zlatého leoparda na MFF v Locarnu), zatímco doma je poněkud opomenut - dočká se „pouze“ čtyř nominací na Českého lva: za nejlepší režii, scénář, kameru a střih. V roce 1999 natáčí P. Václav pro film PRAHA OČIMA…, složený z pěti povídek, epizodu VÍKEND V PRAZE - příběh čínské studentky, která během návštěvy Prahy začíná chápat, že její vztah s francouzským milencem končí. Snímek je uveden na MFF v Rotterdamu, ale pro následnou českou distribuci je povídka P. Václava z filmu vyňata. Scénář k druhému celovečernímu hranému filmu PARALELNÍ SVĚTY (2001), realizovanému opět ve francouzské koprodukci, píše P. Václav s francouzskou spisovatelkou Marií Desplechin. Snímek je uváděn na celé řadě zahraničních festivalů, vyhrává Zlatého ledňáčka na festivalu českých filmů Finále v Plzni a je nominován na Českého lva v kategoriích nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli a nejlepší kamera.

Od roku 2003 P. Václav žije a pracuje ve Francii. V roce 2006 tu natáčí hodinový televizní dokument UN AUTOMNE EVENK (2006) o kočovném Sibiřském národě. V letech 2007 až 2008 vytváří pro televizní cyklus LES VISAGES D’EUROPE (tv. ARTE) čtyři středometrážní dokumentární snímky: BIENVENUE CHEZ GABRIELA (o slovenské herečce Gabriele Škrabákové, která představovala Renatu ve filmu PARALELNÍ SVĚTY), BIENVENUE CHEZ BARNABAS, TOUS EUROPÉENS ! KATERINA (o Kateřině Jacques, představitelce Strany zelených), TOUS EUROPÉENS ! EUGÈNE.

Na hranou tvorbu rozhodně nerezignuje, jeho projekty však z finančních důvodů zatím zůstávají pouze ve formě scénářů, přestože získávají řadu ocenění. Scénář SUIVRE SA PRINCESSE, který píše opět s M. Desplechin, se dostává v roce 2006 do finále Velké ceny pro nejlepšího scenáristu, pořádané pařížskou společností Sopadin. Další scénář RÉSURRECTIONS, příběh z postkatastrofické budoucnosti lidstva, získává v roce 2008 Zvláštní uznání TorinoFilmLab – mezinárodní filmové laboratoře, podporující talentované autory hraných filmů z celého světa. P. Václav píše také, spolu se scenáristkou Violaine Bellet, scénář UNE HISTOIRE D’ÉTÉ POUR L’HIVER o čtyřicetiletém hudebním skladateli, který se vydává do Itálie, aby tu vyhledal svou dávnou lásku. V současné době shání koproducenta pro svůj film NIKDY NEJSME SAMI o desetiletém Ferdovi, jeho otci bachaři a matce prodavačce-striptérce, který se odehrává v Československu těsně po roce 1989. Scénář získává v roce 2009 příspěvek Filmové nadace Barrandov a RWE. V roce 2011 Nadace oceňuje i námět k dalšímu připravovanému snímku IL BOEMO o hudebním skladateli Josefu Myslivečkovi, jeho závratné kariéře a následném pádu, který P. Václav vytváří ve spolupráci s americkým muzikologem Danielem E. Freemanem.

Juvelino "juvelinokivi" Kivi

Režijní filmografie

2017 Skokan
2016 Nikdy nejsme sami
2014 Cesta ven
2001 Paralelní světy
1999 Praha očima...
1996 Marian

Dokumentární

2015 Zpověď zapomenutého
1993 Paní Le Murie (studentský film)
1992 Cuộc sống o Ubitovna
1991 Úděl (studentský film)
1989 Tvář Žižkova (studentský film)

TV pořady

1992 Oko - pohled na současnost (TV pořad)

Scenáristická filmografie

2017 Skokan
2016 Nikdy nejsme sami
2014 Cesta ven
2001 Paralelní světy
1996 Marian

Dokumentární

2015 Zpověď zapomenutého

Producentská filmografie

1996 Marian

Herecká filmografie

Dokumentární

2005 Pátrání po Ester

TV pořady

2015 Ceny české filmové kritiky 2014 (TV pořad)
Český lev 2014 (TV pořad)
2014 Konfrontace Petra Fischera (TV pořad)
2013 Tečka páteční noci (TV pořad)

Kameramanská filmografie

Dokumentární

2015 Zpověď zapomenutého

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace