Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Českému lvu je 30 let. Slavnostní předávání výročních cen České filmové a televizní akademie bude letos nejen oslavou filmu, jeho tvůrců, ale zároveň ohlédnutím za minulými ročníky. Šanci na zisk skleněné trofeje mají v 19 statutárních kategoriích tvůrci 32 filmů a televizních děl s premiérou v roce 2022. Hlavním průvodcem přímého přenosu z Dvořákovy síně pražského Rudolfina bude opět Jiří Havelka. (Česká televize)

(více)

Recenze (31)

playboxguest 

všechny recenze uživatele

Luxusní úvod, ten zaslouží plný počet a určitě si ho přehraji opakovaně. Jinak mi celé předávání přišlo čím dál více dělané na míru spíš nominovaným než divákům. Nehledě na to, že jsem letos nominace často nepochopila, např. Kozub nominovaný za GP když v téže rokl natočil i Spolu, absence Mimořádné události a spousty dalších filmů, které byly loni určitě nadprůměr a sem tam si zasloužily v některých kategoriích aspoň zmínit. Mám letos podobnou křeč ze sledování, jako když jsem četla poprvé letošní nominace na Oscary, kde je téměř úplně vynechán Babylon, ač aspoň na Českých lvech se dá říct, že tři divácky nejrozporuplnější filmy loňského roku je naprosto ovládly. Hodnocení lvů se těžko hodnotí objektivně, nicméně alespoň za kategorie tv tvorby letos děkuji, tady mám mezery a přivedly mě na pár zajímavých tipů. ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

K večeru: Nápad, že ceny budou předávat bývalí moderátoři, byl super, rád jsem si zavzpomínal. Bohužel na historicky prvního moderátora Romana Holého beze slova vysvětlení nedošlo. Nominované filmy nebyly kromě hlavní pětice nijak představeny, z vítězných hereckých výkonů nebyla puštěná žádná ukázka, takže člověk, který nezná filmy jako Buko či Banger (tj. 99% diváků u TV), vůbec nepochopí, za co dostali Issová a ten divnej cikán tu cenu. No a pak samozřejmě tradiční nešvar - přepísknutá délka (režisér to absolutně nezvládl). Vlastně je s podivem, jak to mohli natáhnout skoro na 3 hodiny, když tam nebyly ani ukázky z filmů, ani medailonky nominovaných. A vystoupení Irglové (kromě toho, že bylo mizerně nazvučené) bylo úplně zbytečné, nijak nesouvisející s obsahem pořadu, a působilo dojmem, že ji pozvali jen proto, že byla ten den náhodou v ČR. ____K cenám: Nejvíc jsem rád, že hlavní cenu nevyhrál Arvéd (musíme se radovat i z maličkostí). Il Boemo teda není žádná výhra, ale zase nemůžeme chtít moc, výhru Bangera u "akademiků" moc čekat nešlo, buďme rádi za dvě ceny. ()

Reklama

topi 

všechny recenze uživatele

Úvodní pásmo složené z odkazů na filmy, které dříve získaly Českého lva bylo naprosto parádní a vtipné. Horší už to bylo se samotným předáváním cen. Strašná nuda, žádný vtip, nic, co by diváka nějak zaujalo. Večerem prováděl Jiří Havelka a moderátoři, kteří již dříve ceremoniál uváděli, ale bez vtipu, bez šťávy, bez invence. Když se tam zjevil Kopta, nebo jak jinak než nechutně afektovaná Melíšková, měl jsem chuť televizi vypnout. Na to, že tohle bylo třicetileté výročí Českého lva, tak teda slabota. Ono i těch loňských filmů nebylo pořádně z čeho vybírat. Jde to čím dál víc do kopru. Bohužel. Cenu za mimořádný přínos české kinematografii získala dramaturgyně Marcela Pittermannová, která pracovala zejména pro dětské filmy a 3.3. oslavila krásných devadesát let. ()

Mertax 

všechny recenze uživatele

Pořád o dvě třídy lepší než Ceny kritiků. Koncept těchto ceremoniálů bude vždy totožný – vybere se zastřešující téma, moderující, předávající a hudební vsuvka, vše doplněné o jednu až dvě montáže (co rok přinesl + zemřelí). I nejlepší světové předávačky jsou po hodině nudné, my ještě můžeme být rádi, že naše lokální nejsou proložený deseti reklamními bloky, avšak o to hůř pro letošní účastníky. Přetáhnout tak masivně předem plánovaný přenos je selhání, avšak zrovna Zbroškův výstup v duchu jeho trapnohumoru byl celkem zábavný. Hovorka je solidní moderátor a nepovedený vtip dokáže podat tak, že vám to vlastně ani nevadí. Není tam křeč, stupidní otázky na předávající a je to důstojné, aniž by se to bralo příliš vážně. Děkující nejsou nevkusně přerušováni a scénografie nevypadá jako z ochotnického divadla. Podobně jako u Cen kritiků se z toho stává pořád pro nominované, jejich příbuzné a média. Absolutně si nedokážu představit, že nezainteresovaný člověk má čas 150 minut sedět u TV a zajímat se o pořad, v němž se mluví o nějakém Il boemovi nebo Arvédovi, které viděli tak čtyři lidé./// Osobně mám radost za Bendiga, ale škoda, že akademici zůstali zaprdění a kameru dali Poslednímu závodu místo Bangera. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Odpad tomu nedám, protože ten úvodní průlet českými filmy posledních pár desítek let se povedl, a Zbrožkův humor trapnosti mne pobavil (asi jsem na něj měl zrovna náladu a Zbrožek správně kamenný obličej). Ale jinak jsem si neustále říkal, že všichni musejí být totálně ožralí, plácají naprosté nesmysly, a jak tu někdo podotkl v komentářích přede mnou, jako by to celé bylo dělané na míru nominovaným, a ne divákům. A i ty nominované to zdá se nebavilo, jako by čekali jen na to drapnout co nejdřív sošku a vypadnout na raut. A nepochopil jsem, proč Ondřej a Jiří dělají, že nejsou otec a syn, asi to mělo být humorné. ()

Galerie (304)

Zajímavosti (1)

Související novinky

30. Český lev - výsledky

30. Český lev - výsledky

04.03.2023

V sobotní večer 4. března 2023 proběhl v pražském Rudolfinu jubilejní 30. ročník předávání cen České filmové a televizní akademie, Český lev. Přímý přenos ceremoniálu, během nějž byla oceněna výrazná… (více)

Cenu filmových fanoušků získaly Devadesátky

Cenu filmových fanoušků získaly Devadesátky

16.01.2023

V pondělí 16. ledna v 11 hodin dopoledne proběhla tisková konference České filmové a televizní akademie (ČFTA), během které byly mimo jiné zveřejněny nominace pro jubilejní 30. ročník předávání cen… (více)

Reklama

Reklama