Reklama

Reklama

Bořivoj Zeman

Bořivoj Zeman

nar. 06.03.1912
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Rakousko-Uhersko

zem. 23.12.1991 (79 let)
Praha, Československo

Biografie (2)

Bořivoj Zeman se narodil v Praze, kde také prožil své dětství a dospívání. Po ukončení středoškolského studia začal pracovat ve státní správě. Jako řadový úředník prožil v kanceláři osm let. Nudu kancelářské rutiny zaháněl psaním námětů a scénářů ke krátkýcm filmům, které tehdy ještě nenacházely uplatnění. Filmový svět ho přitahoval a v roce 1936 se zúčastnil s úspěchem scénáristické soutěže filmového studia na jejímž základě byl přijat jako scénárista do filmových… (více)

Zajímavosti (16)

  • Kromě šílené spotřeby cigaret měl problémy i s alkoholem, a to i když pracoval. Při natáčení filmu Byl jednou jeden král... (1954) mu Jan Werich prý cosi pošeptal a od té doby už se v práci alkoholu nedotkl. (sator)
  • V roce 1947 si vzal dceru básníka Vladislava Vančury Alenu, manželství vydrželo ale jen tři roky. Alena Vančurová (Santarová) byla česká spisovatelka literatury pro děti a mládež. (sator)
  • Každý pracovník filmového studia Barrandov měl svou profesní složku, která byla uložena v archivu; ta jeho po roce 1989 zmizela. (sator)

Galerie (3)

Reklama

Režisér

Scenárista

Herec

Dokumentární
2016

Bořivoj Zeman (TV film) - a.z.

Reklama

Reklama