Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hrdinou filmu režiséra Bořivoje Zemana je nejoblíbenější postava českých pohádek Honza, který se vydá do světa za štěstím. Ovšem není to hloupý Honza, nýbrž chytrý a veselý mládenec, který má rád lidi a nesnáší nespravedlnost, ať už se děje lidem nebo zvířatům. Netouží po království, ani po princezně, ale usiluje o prosté lidské štěstí, které se dobývá rozumem a prací. Honza nebojuje s nadpřirozenými vlastnostmi, ale s lidskou zlobou, závistí, lakotou a omezeností. (Česká televize)

(více)

Recenze (307)

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Vynikající pohádka - velmi zábavná, hravá, nápaditá a svižná - prostě roztomilá. Jedna z mých nejoblíbenějších. Překvapil mě Jiří Korn, který je zde nadmíru sympatický. Dívám se pokaždé, když jí reprízují a vždy se dobře bavím vtipnými replikami a obdivuji herecké umění pánů Filipovského, Kemra a dalších. Roztomilé roličky Františka Kováříka a Heleny Růžičkové jsou třešničkou na dortu krásné pohádky. ()

FeriusParfax 

všechny recenze uživatele

Zásadní otázka zní: KOHO SAKRA MŮŽE NAPADNOUT, ŽE OBSADÍ DO ROLE PRINCE KORNA? Tohle je to, oč tu běží. Pohádku jsem viděla už kdysi dávno pouze jednou. A to mi stačilo. "Hloupý" Honza, který asi ani není tak hloupý jde za štěstím. Nemyslím, že by tím štěstím byla Naďa Konvalinková. Hrozná hudba nazpívaná samotným Kornem je úděsná. A není to jen jeho děsivým zpěvěm. Nelíbilo se mi tady snad opravdu nic. Jen hezké přírodní prostředí. ()

Reklama

sportovec 

všechny recenze uživatele

Zdá se, že tato pohádka je víc než zdrávo poznamenána dobou svého vzniku. Záměr představit a jaksi nově, moderně objevit tradičního českého pohádkového hrdinu je chvályhodný. Méně zdařilý je už scénář a své slabší dny si tentokrát vybrala i režie. Tak trochu do suterénu tím zahnala i herce, z nichž relativně nejvíce zaujme tehdy začínající Naďa Konvalinková a nejpříjemnější překvapení filmu Jiří Korn. Ostatní jaksi nemají co hrát; platí stejně tak o Marii Glázrové jako o Filipovském či Kemrovi. Pohádce hodně škodí i schizoidní psychologie Honzovy postavy: z jedné strany se proslulý hlupák prezentuje jako nečekaně nápaditý až vychytralý protivník, který se dostává do kontrastu sám se sebou jako naivkou a přitroubelínem v čadě scén (nejvíc to platí o závěrečných sekvencích filmu, v nichž Honza s velkorysostí ne zcela svéprávného jedince trousí mince ve velkém). Ne zcela pochopitelné je i pojetí jednostrunně kňouravé princezny Jorgy Kotrbové. Celek budí dojem odbyté nebo nedokončené režisérské práce ve střižně. ()

peetriss 

všechny recenze uživatele

Poslední dílo největšího českého filmového pohádkáře Bořivoje Zemana, o jehož kvalitách svědčí již pouhý fakt, že působí svižným a uvolňujícím dojmem i po mnoha opakovaných shlédnutích. Do své role výborně zapadl Jiří Korn, ale nepostradatelnými jsou také vynikající herci ve vedlejších úlohách. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Jedna věc je princeznu si zasloužit a jiná věc je rozhodnout se, jestli si jí opravdu zasloužíte. A Honza se rozhodl tak, jak se rozhodl, protože Honza, navzdory zažitému klišé, není hloupý. Sekyrkovou polévku vnímám jako předchůdkyni homeopatické holubí polévky. Ta se vaří tak, že vezmete hrnec, na který padl stín holuba .... ()

Galerie (12)

Zajímavosti (11)

  • Jiří Korn při natáčení jedné scény zlomil Valerii Kaplanové dvě žebra . (Stocki)
  • Scéna, kdy je princezna (Jorga Kotrbová) vyplácena, aby promluvila, byla natočena na Křivoklátě. (rakovnik)
  • Původně měl roli Honzy hrát Luděk Sobota. Ten měl ale v té době zakázáno vystupovat. (artcha)

Reklama

Reklama