Reklama

Reklama

Miranda Harcourt

Miranda Harcourt

nar. 1962

Biografie

Novozélandská herečka, divadelní režisérka a učitelka herectví se narodila Peteru a Kate Harcourtovým. Díky své matce, rovněž herečce, začala už jako dítě vystupovat v sedmdesátých letech v rozhlasovém seriálu pro Radio New Zealand, kde hrála postavu malého chlapce. V roce 1984 dokončila studia na Toi Whakaari, jedné z prestižních hereckých škol na Novém Zélandu, a poté se začala objevovat v televizních filmech a seriálech.

O několik let později měla možnost na rok vycestovat do Spojeného království a navštěvovat tamní hereckou školu London's Central School of Speech and Drama. Zde se začala zajímat o propojení divadla a psychoterapie a na základě této zkušenosti se rozhodla spolupracovat s hercem Wiliamem Brandtem. V roce 1993 pak společně vytvořili divadelní hry „Verbatim“ a „Portraits“, kde Miranda ztvárnila hned devět rolí najednou. Obě hry se zabývají příběhy a pocity lidí, kteří byli odsouzeni za těžké zločiny, stejně tak i reakcemi jejich obětí a blízkých. Jak „Verbatim“, tak „Portraits“ byly uváděny v nápravných zařízeních i divadlech po celé zemi a dočkaly se velmi pozitivních ohlasů jak od kritiky, tak samotných vězňů.

V současnosti se Miranda věnuje hlavně výuce herectví. Dosud spolupracovala s herci a režiséry po celém světě, mj. s Peterem Jacksonem, Jane Campion, Taikou Waititim, Nicole Kidman, Devem Patelem, Joshem Hutchersonem nebo Saoirse Ronan.

Se svým manželem Stuartem McKenziem také spolupracuje ve společnosti Map Film Productions na produkci a režii filmů. Mezi jejich společné projekty patří například fantasy thriller The Changeover nebo drama For Good.

V roce 2002 jí byl udělen Novozélandský řád za zásluhy (New Zealand Order of Merit) za rozvoj v oblasti umění. S manželem mají tři děti: Petera, Davidu a Thomasin, z nichž Thomasin se rovněž věnuje herectví.

pusheen

Herečka

Filmy
2016

Jean (TV film)

 

Zkouška

2014

Hobit: Bitva pěti armád

2011

Rage

 

Tangiwai (TV film)

2009

Until Proven Innocent (TV film)

2004

Fracture

2003

For Good

1993

Typhon's People (TV film)

Reklama

Reklama

1988

Send a Gorilla

1981

Bad Blood

Seriály
2019

Zvláštní jednotka - Wellington Paranormal

 

Fear the Briannas (S02E02)

2017

Lucy Lewis Can't Lose

2015

Vraždy v Brokenwoodu

 

Zemřít či nezemřít (S02E02)

2009

Paradise Cafe

2002

The Strip

1996

City Life

1995

Riding High

1992

Shortland Street

1987

Gloss

Režisérka

Filmy
2017

The Changeover

Reklama

Reklama