foto

Taika Waititi

  • nar. 16.8.1975 (42 let)
    Nový Zéland
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Taika Waititi, nazýván také Taika Cohen pochází z Raukokore - pobřežní oblasti na východ od Nového Zélandu. Jeho otec je původem Maur z Te Whānau-A-Apanui. Jelikož nechtěl být vnímán jako maurský umělec, ale jako umělec, který je shodou okolností maurského původu, použil pro některé své práce jméno Cohen po své židovské matce.

Do filmového průmyslu vstoupil nejprve jako herec, komik, později jako scénárista a režisér. Je také zkušeným malířem a fotografem. Za svůj první krátký film (12 minut) TWO CARS, ONE NIGHT vyprávějící o dvou chlapcích a dívce, kteří se setkají na parkovišti, byl v roce 2003 nominován na Oskara.

V roce 2005 následoval krátký film TAMA TU o skupině maurských vojáků v Itálii během 2. světové války. Roku 2007 natočil svůj první celovečerní romantický film EAGLE VS SHARK a ve stejném roce režíroval jednu epizodu komediálního seriálu FLIGHT OF THE CONCHORDS. Jeho druhý celovečerní film BOY, který měl premiéru na filmovém festivalu Sundance v lednu 2010, byl nominován na Velkou cenu poroty. Na rok 2011 chystá režírování TV seriálu SUPER CITY.

ČSFD.cz

Scenáristická filmografie

Herecká filmografie

Filmy

2016 Hon na pačlověky
2014 Co děláme v temnotách
2013 Kapitán
2011 Green Lantern
2010 Kluk
2004 Futile Attraction
Heinous Crime
Toy Boy
2002 Turangawaewae
2001 New Way Home, A
Snakeskin
1999 Scarfies

TV seriály

2007 Flight Of The Conchords (TV seriál)
Na mušce (S01E07)
2002 Strip, The (TV seriál)

Dokumentární

2016 Poi E: The Story of Our Song

TV pořady

1996 Good News Week (TV pořad)

Režijní filmografie

Filmy

2017 Team Thor: Part 2
Thor: Ragnarok
2016 Hon na pačlověky
Team Thor
2014 Co děláme v temnotách
2010 Kluk
2007 Orel kontra žralok
2005 Tama tu
2004 All in All (video kompilace)
Heinous Crime
2003 Dvě auta, jedna noc
2002 John & Pogo

TV seriály

2012 Joudové (TV seriál)
2011 Super City (TV seriál)
2009 Flight Of The Conchords (TV seriál)
Na dlažbě (S02E10)
Novozélandská čtvrť (S02E08)
2007 Flight Of The Conchords (TV seriál)
Nové fanynky (S01E10)
Na mušce (S01E07)

Dokumentární

2008 Cinema16: World Short Films

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(63)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace