foto

Alison Doody

  • nar. 11.11.1966 (49 let)
    Dublin, Irsko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Alison Doody se narodila 11. listopadu 1966 v irském Dublinu. Její otec Patrick Doody se živil jako vývojář a matka Joan jako kosmetický poradce. Alison se vzdělávala v církevní škole a nějakou dobu zvažovala, že by se stala jeptiškou. Po škole se vrátila na rodnou farmu, kde byla obklopená svou milovanou rodinou. Kromě rodičů i bratrem Paulem a sestrou Elaine.

Okolo patnáctého roku si začala přivydělávat jako modelka a objevila se na přední straně časopisu U Magazíne, kde byla zvolena jako ,,tvář roku“. ,,Můj agent potom poslal moje fotky do Ameriky, kde o mě bohužel nestáli. Tvrdili, že jsem na práci modelky malá (Alison měří 175 cm). Tehdy mě to velmi zklamalo a rozhodla jsem, že se modelingu vzdám,“ vysvětluje proč svět modelingu na nějaký čas opustila. I nadále měla vysoké cíle. Rozhodla se pro studium na National College of Fine Arts and Design, ale po nějaké době školu opustila. Chyběla jí motivace a navíc nebyla schopná dodat během celého školního jeden hotový projekt. Tehdy byla rozhodnutá, že si dá roční pauzu a na školu se zkusí vrátit příští rok. Mezitím si ji však všiml hledač talentů a fotograf v jedné osobě, kterého naprosto uchvátila svým půvabem a sexappealem. Ihned jí nabídl práci v reklamě a po krátkém přemlouvání se Alison vrátila zpět k práci modelky.

Brzy jí byla nabídnuta práce v Londýně, kam se přestěhovala a dál pokračovala v budování své kariéry. A od modelingu byl jen krůček do světa filmu. Poprvé se mihla v bondovce VYHLÍDKA NA SMRT, kde ztvárnila postavu Jenny Flex, jakési ochránkyně Christophera Walkena a Grace Jones. Poté se objevila v několika nevýrazných rolích až přišel v roce 1989 Steven Spielberg a nabídl ji hlavní ženskou roli ve třetím pokračovaní INDIANA JONESE s podtitulem POSLEDNÍ KŘÍŽOVÁ VÝPRAVA.

,,Alfreda Hitchcocka fascinovaly klasicky krásné blondýny a probouzely v něm skryté vášně. Myslím si, že kdyby znal Alison Doody zbláznil by se do ní a obsadil ji do všech svých filmů“, tvrdil tehdy s nadšením samotný Spielberg. Pro Alison však natáčení dobrodružného velkofilmu nebylo vůbec procházkou růžovým sadem, i když například scénu kde se po ní sápe spousta krys si docela užívala. ,,Vůbec jsem nezáviděla Kate Capshawové scénu s brouky v Chrámu zkázy. Krysy mi přišly přijatelnější, protože jsem věděla, že to nejsou žádné špinavé potvory z kanálu, ale čistá speciálně vypěstovaná zvířata,“ dodává po letech s úsměvem. Její doktorka Elsa Schneider, kterou zde hrála se bohužel stala její největší rolí.

Zahrála si s Piercem Brosnanem v thrilleru TAFFIN nebo v hvězdě obsazené americké komedii PRVNÍ LIGA 2. I nadále se věnovala modelingu a stala se tváří firmy L´Oreál. V roce 1994 se vrátila do Irska a vzdala se své úspěšné kariéry. Velmi sledovaná byla její svatba s Gavinem O´Reillim i pozdější manželství, které se rozpadlo v roce 2006. S Gavinem spolu mají dvě děti. Divákům se Alison připomněla až v roce 2004, kdy si po boku Patricka Swayze zahrála v televizní sérii DOLY KRÁLE ŠALAMOUNA. Zahrála si cameo v komedii HERCI nebo vedlejší roli v seriálu WAKING THE DEAD.

Zajímavostí je, že odmítla role ve filmech jako PÁN PRSTENŮ II a III (role Eówyn), BATMAN NAVŽDY, SBĚRATEL POLIBKŮ nebo CARLITOVA CESTA. Dnes žije Alison v Irsku obklopená svou rodinou a jak sama říká: ,,Nikdy jsme nelitovala svého odchodu ze světa filmu a jsem ráda za všechny ty krásné role, které jsem hrála“. Zbývá jen dodat, že je určitě škoda, že jsme toho od téhle půvabné platinové blondýnky neviděli víc, i když není všem dnům konec

Jan "Reiniš" Bodnár

Herecká filmografie

2016 Broer
Division 19
2015 The Rapture
2014 We Still Kill the Old Way
2011 Beaver Falls (TV seriál)
2005 Benjamin's Struggle
2004 Doly krále Šalamouna (TV film)
2003 Clinic, The (TV seriál)
Herci
2000 Mrtvé probouzeti (TV seriál)
1994 První liga 2
Temptation
1992 Mušketýři na Harleyích (TV film)
1991 Selling Hitler (TV seriál)
Souboj srdcí (TV film)
1989 Indiana Jones a Poslední křížová výprava
1988 Campaign (TV seriál)
Echoes (TV seriál)
Taffin
1987 Harry's Kingdom (TV film)
Modlitba za umírající
Okovy slávy (TV film)
Secret Garden, The (TV film)
Storyteller, The (TV seriál)
1985 Howard's Way (TV seriál)
Podvod (TV film)
Vyhlídka na vraždu
1951 Hallmark Hall of Fame (TV seriál)

Dokumentární

2004 Happy Birthday Oscar Wilde (TV film)
2003 Indiana Jones: Making the Trilogy

TV pořady

1981 Entertainment Tonight (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace