foto

Paul Greengrass

  • nar. 13.8.1955 (60 let)
    Cheam, hrabství Surrey, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Paul Greengrass se narodil 13. Srpna 1955 v anglickém Cheamu. Už od dob studií na střední škole si pěstoval ke svému budoucímu řemeslu vztah, který piloval tím, že na svou 8 mm kameru natáčel krátké hororové filmečky, ve kterých používal staré panenky a umělé krejčovské modely lidských těl, které našel v nepořádku zaprášené místnosti ve škole.

Po studiích na Cambridgské univerzitě zamířil na Granada Televizion School a prvních deset let své filmařské kariéry strávil bádáním nad globálními politickými problémy, které pak přenášel do svého dokumentárního seriálu World in Action. Během této doby se velmi zajímal o probíhající ozbrojený konflikt v Severním Irsku. Zkušenosti, které pak nasbíral, následně zúročil při spolupráci na knize Spycatcher, která velmi nepokrytě popisovala praktiky tajných služeb. Ihned po svém vydání však byla kniha ve Velké Británii stažena z prodeje a následně zakázána.

Svůj první film režíroval v roce 1989, RESURRECTED, za nějž dostal na Berlínském filmovém festivalu Zlatého medvěda. Různých politických i sociálních témat se dále dotýkal i ve filmech OPEN FIRE, o skandálu, který odstartuje zjištění, že jeden z policistů je podezřelý z vraždy, a THE ONE THAT GOT AWAY, kde se zase vydal do Války v Perském zálivu.

Svůj první „velký“ film však představil až v roce 2002. BLOODY SUNDAY popisovala s dokumentární precizností událost z roku 1972, kdy byla skupina demonstrantů zmasakrována britskými vojáky. Greengrass s ní zabodoval opět na Berlínském festivalu a odnesl si Zlatého medvěda. Tímto snímkem dopiloval svůj vlastní osobitý styl, který oslovil i studio Universal. To totiž hledalo náhradu za odřeknuvšího Douga Limana, pro pokračování svého hitu The Bourne identity. Greengrass kývl a filmem THE BOURNE SUPREMACY představil nový druh akčního thrilleru, kde s dokumentárně laděnou kamerou odvyprávěl v rychlém tempu příběh ex-agenta Matta Damona, po kterém jdou jeho bývalí chlebodárci. Tento riskantní tah se studiu vrátil mnohonásobně, když jenom v USA a Kanadě film vydělal 180 milionů dolarů.

Na hollywoodských kopcích se Greengrasovi asi zalíbilo, neboť podle posledních zpráv se chystá natočit filmovou verzi komiksu WATCHMEN od Alana Moorea. Inu, brány filmové Mekky jsou otevřeny, stačí jenom vstoupit.

Jiří "Isherwood" Valášek

Režijní filmografie

2018 Memphis
2016 Jason Bourne
2013 Kapitán Phillips
2010 Zelená zóna
2007 Bourneovo ultimátum
2006 Let číslo 93
2004 Bournův mýtus
2002 Krvavá neděle
1999 Murder of Stephen Lawrence, The (TV film)
1998 Teorie létání
1997 The Fix (TV film)
1996 One That Got Away, The (TV film)
1995 Kavanagh QC (TV seriál)
1994 Open Fire (TV film)
1992 Crime Story (TV seriál)
1989 Zmrtvýchvstalý

Dokumentární

1990 Cutting Edge (TV seriál)
1963 World in Action (TV seriál)

TV pořady

1989 Late Show, The (TV pořad)

Scenáristická filmografie

2016 Jason Bourne
2006 Let číslo 93
2004 Omagh (TV film)
2002 Krvavá neděle
1999 Murder of Stephen Lawrence, The (TV film)
1997 The Fix (TV film)
1996 One That Got Away, The (TV film)
1994 Open Fire (TV film)
1992 Crime Story (TV seriál)

TV pořady

1989 Late Show, The (TV pořad)

Herecká filmografie

Producentská filmografie

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(1 379)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace