Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jason Bourne (Matt Damon) už poskládal skoro všechny střípky své rozbité životní mozaiky. Potrestal většinu tvůrců zvláštního programu, který z něj udělal stroj na zabíjení. Chce hodit minulost za hlavu a dál pokračovat prostou přítomností, kterou představují ilegální boxerské zápasy. Z tohohle komfortu ho vytrhne bývalá kolegyně, zběhlá agentka Nicky (Julia Stiles), která mu připomene, že na ty nejpalčivější otázky ještě odpovědi nedostal. Když ho pak málem dostane nájemný zabiják, pustí se znovu do boje s Agenturou, teď reprezentovanou tvrdým ředitelem Robertem Deweym (Tommy Lee Jones) a jednou nebezpečně chytrou analytičkou (Alicia Vikander). Jason Bourne se ocitá na staré známé horké půdě, kde nemůže věřit nikomu a ničemu a kde přežití vyžaduje, aby si vzpomněl na to, co se naučil v programu, který díky němu skončil. (CinemArt)

(více)

Videa (38)

Trailer 1

Recenze (811)

TeeAge 

všechny recenze uživatele

Čo na to povedať? Dalo sa tušiť, že to bude námet, z ktorého sa už vyžmíkala aj posledná kvapka plnohodnotnosti, zmysluplnosti a originality. Scenár nie je tupý, ale je o dosť jednoduchší a plochší, než pôvodná trilógia, kde bola motivácia postáv na vyššej frekvencii. Herci síce hrajú jak o život, ale dosť často je tam cítiť určitá nekonkrétnosť a prázdnota, ktorú som z prvých troch Bournov nikdy necítil. --- Film ako taký je to ešte stále z remeselnej stránky totálny vrchol technickej zručnosti zúčastnených. Mám slabosť pre pôvodnú trilógiu, a dodnes pokladám druhý diel The Bourne Supremacy za mílnik v kinematografii akčného žánru. Rukopis Greengrassa je natoľko osobitý na rok 2004, že i dodnes, o 12 rokov neskôr mi príde nový Bourne ako hi-tech záležitosť po záberovej a strihovej stránke. Čo sa týka technickej stránky odohrávajúcej sa priamo v príbehu, privítal by som, aby si už scenáristi odpustili aplikované postupy, akými sú zaostrenia na nízkopixelové rozmazané kamerové zábery, alebo piráctvo s krásnym, graficky priateľským uživateľským prostredím. Doba sa posunula, a nie je potreba zjednodušovať a vysvetlovať, alebo naopak mystifikovať - najlepším príkladom je príšerná flashka s velkým nápisom: Encrypted. Porovnávaniu sa žial človek nevyhne, pretože keď sa tvorcovia rozhodli vzkriesiť obľúbený materiál mnohých z nás, musí to byť s pokorou a zmyslom pre detail. Žial, Bourne stratil aj zo svojej ľuďskej reality, a je silnejší a vytrvalejší, než kedykoľvek predtým. --- Napriek všetkým týmto veciam je nový Bourne stále silným nadpriemerom, a keby boli na trhnu podobné, vysokoúrovňové "nepodarky", bol by som veľmi šťastným divákom. Už kúzlo síce vyhaslo, ale akčná filmárčina to je so všetkým všudy. 80% | Atlas Praha, 27.7.2016 | ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Nejslabší Bourne a snad největší zklamání roku. Spousta lidí si stěžuje na slabší příběh, ten by mi však v akčním žánru až tak nevadil, ale on je tak neuvěřitelně mdle odvýpravěný, kde každý neustále něco řeší ( z minulosti, současnosti, budoucnosti) divák vlastně ani pomalu neví oč kráčí a tím nastává problém číslo jedna- Upoutání pozornosti a vtáhnutí do děje. Tak jsem si říkal, že me potěší alespoň herci a akce a bohužel i tam jsem se mýlil. Damon působí celý film unaveně a vypadá jako by ho role vlastně ani nebavila, Tommy Lee Jones je už starý pes a s hraním by mohl skončit, nemá už co nabídnout, Vincent Cassel jakožto hlavní záporák je ve filmu snad jen 25 minut a to především na konci, nedozvíme se jeho jméno a jediné, co ve filmu promluví je Copy That- zklamání jak hrom, světlým momentem je pouze překrásná a bystrá Alicia Vikander, která se za dva roky posunala do herecké ženské elity. A akce je velkým kamenem úrazu, jednak jí je žalostně málo dvě větší akce a asi 3 krátké minutové, z toho za zmínku pro mě stálo jen samotné finále, s famózní automobilovou honičkou a slušným závěrečným duelem, jinak vše ostatní je nepřehledné, rozklepané ,velmi nevzrušivé a bez krve. Když vezmu v potaz, že jsem se většinu stopáže i nudil, poněvadž o napětí a rychlém tempu zde nemůže být žádná řeč, vychází mi jedna z nejslabších kino návštěv roku. Bohužél, tohle je paskvil, který nenabídne ani žádný zvrat. 45% ()

Reklama

sniper18 

všechny recenze uživatele

Nepovažujem sa za fanúšika tejto série, keďže takéto špionážne thrillery s tématikou tajných služieb ma nikdy moc nebrali, ale zase musím uznať, že má svoje kvality a viacero veľmi vydarených sekvencií, takže proti nej vôbec nič nemám. Preto som si nemal problém pozrieť ani toto najnovšie pokračovanie a síce opäť sa u mňa nejedná o nič výnimočné, ale inak som celkom spokojný. Zápletka už nepôsobí ani zďaleka tak prepracovane, ako hlavne pri predchádzajúcich dvoch dieloch, ale v tomto prípade to beriem skôr za klad, aj tak ma to pátranie po minulosti vôbec nezaujímalo, tu už je Bourne jednoducho len agent na úteku, ktorého chce väčšina tajnej služby už definitívne zlikvidovať a ten zvyšok ho pre jeho schopnosti zase získať na ich stranu a tak je z toho po celý čas dejovo dostatočne svižná prenasledovačka a naháňačka. Vzhľadom na pomery série nesklame ani akčná stránka, akčných scén opäť moc nie je, čo je ale vzhľadom na to pôsobiť čo najviac realisticky očakávané a natočená je tiež prakticky totožným štýlom, ktorý mi síce úplne nevyhovuje, ale zase ani nevadí, no opäť by to chcelo viac súbojov, likvidácií, ale aj napätia, minulé Ultimátum teda ponúkalo podstatne napínavejšie sekvencie. Ale aj tak film ponúkne dve slušné naháňačky, či už tá počas demonštrácie, ale aj záverečná a ani finálny súboj nie je najhorší, ale aj tak mohol byť stále aj podstatne lepší a hlavne ich mohlo byť viac, všetky ostatné sú tak krátke, že ani nestoja za pozornosť. Obsadenie síce ponúka samé známe tváre, ale inak ma skôr sklamalo. Matt Damon si splní svoj štandard, ale aj tak som ho mal vždy radšej v tých civilnejších úlohách, Alicia Vikander je moja obľúbenkyňa, ale do tohto žánru sa vôbec nehodí, Tommy Lee Jones ma v posledných rokoch už moc nebaví a Vincent Cassel mi bol vždy úplne nesympatický, ale tu mi celkom vyhovoval a ten jeho nekompromisný štýl, kedy zabíjal takmer každého, na koho narazil celý film oživoval. A Paul Greengrass sa podľa mňa trochu pohoršil, Ultimátum mu išlo lepšie prakticky v každom ohľade. Takže keby som bol fanúšikom tejto série, asi by som bol trochu sklamaný, ale ako neutrálny divák som celkom spokojný, dostal som presne to, čo som aj čakal a navyše z Greengrassových dielov mi ani nepríde najhorší, Ultimátum bolo určite lepšie, ale zase Mýtus sa mi páčil menej. A tak si prípadný ďalší diel bez problémov pozriem. 63% ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Není to vyloženě návrat k Bourn(e)ovým kořenům, je to spíš jejich nový výhonek, který naštěstí není tak obyčejný, jak se o něm bohužel povídá. Bourne je tady v zajímavé roli nedobrovolné loutky, za jejíž provázky tahají chvíli ti, chvíli oni, jak se to komu zrovna hodí, a jsem rád, že o něm ještě bylo co vyprávět a hlavně že to zase vypráví Paul Greengrass. Díky němu a samozřejmě díky Mattu Damonovi se totiž v kinech opět dějí úžasné věci - třeba ta londýnská sledovačka nebo závěrečná automobilová honička (lepší už letos na velkém plátně nejspíš neuvidím).___P.S. Bourneův odkaz, který byl zbytečný už před čtyřmi lety, se teď jeví jako ještě zbytečnější.___P.P.S. Nezklamala bohužel ani Kateřina Hámová a její titulky tradičně plné chyb. Třeba když jedna postava říká "Všechno na stůl...", ale v titulcích čteme "Všechno je na stole." Nebo když počítačový příkaz "Run" podle titulků neznamená "spustit" program, nýbrž "projíždět". ()

Allien.9 

všechny recenze uživatele

Uznávám, že "Agent bez minulosti" byl ve své době poměrně svěží (i když pekelně zdlouhavý) thriller s poctivými akčními scénami, avšak Bourne-mánie kolem Greengrasse, který se původnímu filmu na míle vzdálil, už šla naprosto mimo mě. Na nejnovějšího Bournea jsem se tedy podívala spíše ze zvědavosti než z ryzího fanouškovství a výsledek jsem odhadla naprosto přesně - Greengrasův "Bourne" je totiž i napotřetí lautr to samé. Útěk před CIA, snaha zveřejnit tajné složky, umírání lásek & spolubojovnic, sci-fi práce s počítači, sem tam nejaké to "šokující" rozpomenutí se a honičky & rubačky, které jako jediné za něco stojí, a přesto se do nich z nějakého neznámého důvodu nedokážu naplno ponořit. 2,5*. P.S.: Ještě jednou se musím vrátit k té sci-fi práci s počítači, protože jestli mě něco ničí, tak prolamování různých zabezpečení během několika minut, super-zaostřování záběrů z nekvalitních kamer, neomezené přístupy ke všemožným systémům apod. A co mě opravdu extrémně pobavilo, v Athénách sledovali každý Bourneův krok pomocí satelitů, pouličních kamer a mobilních telefonů (LOL), ale v Londýně, který je kamerami doslova prošpikovaný, to neudělali. Proč? Asi to nechtěli mít tak snadné, ono nevědět, kde ten člověk je, je přece mnohem zábavnější, kór, když ho nutně potřebujete najít.XD ()

Galerie (133)

Zajímavosti (20)

  • Matt Damon viackrát prehlásil, že rolu Jasona Bourna stvárni znova len ak Paul Greengrass prevezme réžiu. Damon a Greengrass ohlásili svoj návrat k Bournovi v novembri 2014. (Da_reba)
  • Ve scéně, kdy Bourne (Matt Damon) skočí ze střechy, zhoupne se na laně, následně sebou praští o zeď a spadne na zem, má na pravé tváři krvavé škrábance. V dalším záběru už není po škrábancích ani stopy. (Danny F.)

Související novinky

Jason Bourne se vrátí

Jason Bourne se vrátí

21.11.2023

Jakmile člověk získá Oskara za nejlepší cizojazyčný film, a k tomu tři další ceny Akademie, dveře do Hollywoodu se mu s nadšením otevřou. Své o tom teď může vyprávět režisér Edward Berger, jenž pro… (více)

Vary přivítají Alicii Vikander a Ewana McGregora

Vary přivítají Alicii Vikander a Ewana McGregora

13.06.2023

57. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech už nám klepe na dveře, vše vypukne na přelomu června a července, kdy lázeňské město opět zaplní davy nadšených filmových fanoušků i… (více)

Zemřel britský herec Albert Finney

Zemřel britský herec Albert Finney

08.02.2019

Ve věku 82 let zemřel britský herec Albert Finney, známý například z filmů Velká ryba nebo Dobrý ročník. Finney byl pětkrát nominovaný na Oscara, v roce 2003 pak získal Zlatý glób za hlavní roli v… (více)

Jason Bourne míří do televize

Jason Bourne míří do televize

17.08.2018

Americká stanice USA si čerstvě objednala 1. sérii nového seriálu ze světa Jasona Bourna, spin-off pojmenovaný Treadstone. Jméno samozřejmě odkazuje na tajný program pro výcvik agentů, kterým prošel… (více)

Reklama

Reklama