Reklama

Reklama

Anita Yuen

Anita Yuen

nar. 04.09.1971 (52 let)
Hongkong

Biografie

Anita Yuen Wing-Yi pochází z Hong Kongu, má staršího bratra a mladší sestru. V osmnácti zkusila štěstí v soutěži Miss Hong Kong 1990: v semifinále, ve kterém skončila třetí, byla vyhlášena Miss Photogenic, v dubnovém finále pak zvítězila. V roce 1991 se zúčastnila soutěže Miss Chinese International a Miss Universe. Anita má přezdívku ”Len Len” (Krásná krásná).

Herecky debutovala v roce 1992 v televizních seriálech, točila televizní filmy. Za výkony v romanci Dereka Yeeho C'EST LA VIE, MON CHÉRI (1994, Xin buliao qing) a v komedii s Leslie Cheungem HE' S A WOMAN, SHE' S A MAN (1994, Gum gee yuk yip) získala dva roky po sobě cenu Hongkongské akademie pro ”nejlepší herečku”. Objevila se v celé řadě čínských (tajwanských) seriálů.

Za zmínku stojí parodie na bondovky FROM BEIJING WITH LOVE (1994, Guo chan Ling Ling Qui, ”Srdečné pozdravy z Pekingu”) nebo drogové krimi PROTÉGÉ (2007, Moon to, ”Chráněnec”), za které byla nominována na cenu pro ”nejlepší herečku ve vedlejší roli”, na kterou byla nominována už v roce 1997. Na ”nej herečku” byla nominována i v roce 1999, na úspěchy z poloviny devadesátých let se jí však zatím (2009) navázat nepodařilo.

Jako svou oblíbenou destinaci uvádí Japonsko, oblíbenou barvou je béžová, oblíbenými herci Chow Yun-Fat a Fung Bo-Bo, oblíbenými zpěváky Anita Mui, Alan Tam a Whitney Houston. Jejím mužem je hongkongský herec a zpěvák Julian Cheung. V listopadu 2006 se jim narodil syn Morton Cheung. V červnu 2007 v televizním pořadu Stephena Chana ”Be My Guest” prozradila, že se s Julianem vzali tajně v San Francisku v roce 2001.

Marek "džanik" Janík

Reklama

Reklama