foto

Rossy de Palma

  • nar. 16.9.1964 (52 let)
    Palma de Mallorca, Islas Baleares, Španělsko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Rosa Elena García Palma de Mallorca je španělská herečka, zpěvačka a příležitostná modelka známá jako Rossy de Palma. Narodila se 16. září 1964 v Palma de Mallorca na Baleárech.

Na počátku 80. let byla členkou hudební skupiny Peor Imposible, kde učinila své první krůčky na poli hudby a tance. Zároveň pracovala jako číšnice v jednom madridském nočním klubu, kde si jí všiml začínající španělský režisér Pedro Almodóvar. Přemluvil ji, aby přijala nabídku malé role v jeho filmu LA LEY DEL DESEO, a tím začala její herecká kariéra. S Almodóvarem spolupracovala i nadále na projektech jako MUJERES AL BORDE DE UN ATAQUE DE NERVIOS nebo ¡ÁTAME! a i přes svůj extravagantní vzhled pózovala pro uznávané fotografy a módní návrháře, jakým byl třeba Jean Paul Gaultier.

V 90. letech byla za filmy KIKA a LA FLOR DE MI SECRETO nominována na cenu Goya za nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli a v roce 1998 vyhrála Special Prize na Mezinárodním filmovém festivalu v Locarnu za film HORS JEU.

Ve Španělsku je však stále příliš spojována se světem Almodóvara, což představuje překážku pro ostatní španělské filmové tvůrce. Ti se na ni dívají s nedůvěrou, a tak tento velký talent zůstává nedoceněný. V posledních letech dostává nabídky i z Francie a podílela se na filmech jako LA FEMME DU COSMONAUTE nebo LE BOULET.

V současné době žije v Paříži se svými dvěma syny a i přes své výrazné rysy v obličeji neuvažuje o plastické operaci - je prý se sebou spokojená.

Martin "Tygroid" Felgr

Herecká filmografie

Filmy

2018 The Man Who Killed Don Quixote
2017 El intercambio
Señor, dame paciencia
2016 En tu cabeza
En tu cabeza. Parte II: Milagros y Remedios
Julieta
2015 Anacleto: Agente secreto
Graziella
Incidencias
Sólo química
2014 Amor de mis Amores
Dejte mi pokoj!
2013 Jack a mechanické srdce
&Me
No sé si cortarme las venas o dejármelas largas
Tres bodas de más
2011 Svět jí ležel u nohou (TV film)
2010 Gigola
Miss Tacuarembó
2009 No pasaran
Rozervaná objetí
2006 Aristokraté
Posedlé tancem
2004 Agenti nula nula
Pouze pro zvané
2003 Tulse Luper Suitcases, Part 1: The Moab Story, The
Tvoje ruce na mé půlce
2002 Blbec na krku
2001 Origine du monde, L'
2000 Mule, La
Nag la bombe
1999 Zatracené polovičky
Ztráta sexuální nevinnosti
1998 Femme du cosmonaute, La
Hors jeu
Krev andělů
1997 Airbag
Franchesca Page
1996 Cos al bosc, Un
Metalmeccanico e parrucchiera in un turbine di sesso e di politica
1995 Květ mého tajemství
Le Cri de la lavande dans le champ de sauterelles
Proč to všechno
1994 Kuřecí park
Pret-A-Porter
1993 Akce Mutant
Kika
1992 Nahá spojka
Sam suffit
Tady kdo neběží, tak lítá
1990 Alcune signore per bene
Don Juan, mi querido fantasma
1989 Spoutej mě!
1988 Ženy na pokraji nervového zhroucení
1987 Zákon touhy

TV seriály

2015 Anclados (TV seriál)
1994 Hermanos de leche (TV seriál)
1993 Ladrones van a la oficina, Los (TV seriál)

Dokumentární

1994 Taxi (TV seriál)

TV pořady

2012 Le grand show (TV pořad)
2007 Memòries de la tele (TV pořad)
2000 On ne peut pas plaire à tout le monde (TV pořad)
1976 La nuit des Césars (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace