Reklama

Reklama

Julie Ženíšková

Julie Ženíšková

nar. 09.01.1920
Praha, Československo

zem. 2011
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko

Biografie

Julie Ženíšková byla vnučkou významného malíře Františka Ženíška (1849–1916) a dcerou obchodníka Julia Ženíška (*1870), její matka se jmenovala Arnoštka Poppová (*1877). Julie měla ještě čtyři starší sestry, Ludmilu (*1907), která se provdala za herce Freda Bulína, nejznámější Marii (1909–1982), která se provdala za herce Theodora Pištěka, Annu, která se provdala za herce Břetislava Hrstku, a Ernu, jenž byla manekýnkou a filmovou herečkou.

I Julie Ženíšková si zahrála ve filmu. Herec a režisér Hugo Haas ji společně se sestrou Ernou obsadil do svého filmu Děvčata nedejte se! (1937). Zatímco Erna Ženíšková zde hrála jednu z hlavních rolí, na Julii připadla role drzé žačky Machoňové.

V následujícím filmu Kvočna, který režíroval opět Hugo Haas, jí připadla role jedné z chovanek dívčího penzionátu. A tím vlastně jednoroční filmová kariéra Julie Ženíškové skončila. Po provdání za Petra Šilhavého (*1915) porodila syna Petra a později syna Ivana.

Julie Ženíšková-Šilhavá pak dožila v kruhu své rodiny, kde ve věku krásných 91 let zemřela. Je pohřbena na pražském Vinohradském hřbitově.

JA.RO.KO.

Herečka

Reklama

Reklama