Reklama

Reklama

See-yuen Ng

See-yuen Ng

nar. 02.06.1945 (78 let)
Shanghai, Čína

Biografie

Režisér, scénarista, producent, spisovatel a herec See-Yuen Ng se narodil 14.6.1944 v Šanghaji. Jeho kariéra začala v Shaw Brothers asistencí režie snímku The Chinese Boxer (1970). V éře Shaw Brothers (1971-1985) režíroval na 20 úspěšných kung fu flicků ke kterým psal scénáře a sám je produkoval. V roce 1975 založil Sezónní Filmovou Korporaci. Ng produkoval i kasovní trháky Jackieho Chana Eagle Shadow (1978) a Drunken Master (1978) a z novějších kupříkladu sérii Once Upon a Time.
                
Do svých akčních filmů obsazoval skutečné mistry bojových umění, nejčastěji jsou vidět Yasuaki Kurata, Jang Hwang Lee a Bruce Leung. Ve svých filmech využíval ty nejlepší akční choreografy, často spolupracoval s akčními režiséry jako Tommy Lee, Woo Ping Yuen, Bruce Leung, Mang Hoi, či Corey Yuen. V roce 1985 se stal prvním Hongkongským autorem filmu natočeném v USA, který úspěšně ukázal styl Hongkongské akce. Šlo o dnes již dobře známý bojový snímek Retreat, No Surrender (1985) s Jean-Claude Van Dammem.

Ng See-Yuen je čestným poradcem a členem asijských filmových cen. Je držitelem několika dalších titulů, včetně předsedy Federace Hong Kong filmařů, čestného stálého předsedy Honkongského Filmového představenstva a poradcem Hong Kong International Film Festival. V dubnu 2007 se stal oficiálním členem Rady pro rozvoj Film Hong Kong. V této funkci byl hlasitým obhájcem pro zavedení ratingového systému v Číně. Ng je také zakladatelem "UME Cineplex", což je jeden z největších filmových řetězců v Číně.

Epistemolog

Producent

Scenárista

Režisér

Herec

Filmy
1992

Dračí dvojčata

1982

Ninja commando

Dokumentární
2020

KungFu Stuntmen

Host

Pořady
2008

Long de Chuanren

Reklama

Reklama