Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Krimi
  • Dobrodružný

Recenze (37)

plakát

Řbitov zviřátek (2019) 

Hned na úvod bych měla říct, že jsem četla knihu, podle které je film natočen. Všem bych doporučovala totéž, protože kniha je vážně výborná a vykresluje dokonale charaktery jednotlivých postav i jejich niterné myšlenkové pochody, na což samozřejmě film bohužel nemá kapacitu. Zároveň jsem díky tomu rozumněla mnohem lépe celkovému pozadí příběhu, protože jakkoli se filmové zpracování snaží držet předlohy a vtěsnat do těch 100 minut co nejvíce informací, mnohdy to akorát způsobí více zmatku než užitku. Z tohoto důvodu pak působí některé dějové zvraty nelogicky a chování postav prostě místy nedává smysl, protože se ve filmu vždy jen nakousne vysvětlení a důvody jejich jednání, ale už se nedovede do konce. Byla jsem v kině s kamarádkou, která knižní předlohu nečetla, a musela jsem jí spoustu věcí dovysvětlit, protože bez těchto informací spousta událostí skutečně působila naprosto nelogicky a chaoticky. Oceňuji, že se minimálně první polovina filmu snažila poměrně věrně držet předlohy, ačkoli nedokázala vykreslit hlavní postavy a jejich motivy chování tak dobře jako King ve své knize, ale to snad nejde filmu ani vyčítat. Budování napětí fungovalo poměrně dobře, ale problém nastal, když se film přehoupl do druhé poloviny a dostavily se akční hororové prvky, které bohužel spadly do obvyklého hororového průměru ve stylu klasických lekaček a soubojů, jaké známe z béčkových hororů. Nemluvě o dost významně pozměněném závěru, který se snažil být asi opět hlavně šokující, ale mně osobně knižní zakončení příběhu stále přijde lepší a mrazivější. Přesto musím říct, že film jako takový není rozhodně vysloveně špatný. Ve znalosti předlohy je prostě výhoda i nevýhoda. Výhoda v tom, že jste schopni si dovysvětlit i to, co vám ve filmu jen velice vágně naznačí nebo úplně zkomolí, takže to nedává smysl. Nevýhoda v tom, že předloha je prostě příliš dobrá a vy se neubráníte srovnání a bude vám spousta věci chybět, charaktery vám přijdou ploché a změny v ději provedené k horšímu. Bez znalosti předlohy bych řekla, že je objektivně největším problémem právě množství nakousnutých témat a informací, jejich nedostatečné vysvětlení a tím vznikající nelogičnosti v ději. Ale jinak je hlavně první polovina opravdu povedená v budování napětí a nepříjemné atmosféry, zatímco druhá polovina se zavděčí naopak všem, kteří prahnou po akčnějším zpracování. Celkově hodnotím jako vyšší nadprůměr, čili 4*.

plakát

Bohemian Rhapsody (2018) 

Vynikající film, který dokázal vykreslit příběh jedné z nejslavnějších rockových skupin všech dob s elegancí a humorem. Dokonale vyvážený podíl příběhu, který odkrývá zákulisí vzniku a postupného proslavení skupiny, rozhodně nenudí, nepůsobí uměle a je vždy ve správných momentech doplňován největšimi hity Queenů, které tvoří značnou část filmu. A že právě tyto části jsou ty nejlepší, o tom není pochyb. Scény z nahrávacích studií jsou zábavné, energické a osvěžující, zatímco scény z koncertů, zejména pak závěrečného, jsou pastvou nejen pro nadšené fanoušky nadskakující již při prvních tónech známých hitů, ale i pro každého diváka, neboť technicky velice dobře natočené a zpracované záběry na masy lidí a bouřící dav jen umocňují zážitek a přenáší atmosféru koncertu přímo do kinosálu. Proto je jedině dobře, že hudebním částem filmu byl věnován dostatečný prostor, protože právě tyto momenty jsou nejsilnější a naprosto fascinující. Životopisným filmům obvykle moc nefandím, ale tento je opravdová trefa do černého, obsahuje všechno, co by měl mít, a zároveň nic navíc.

plakát

Fantastická zvířata: Grindelwaldovy zločiny (2018) 

Považuji se za fanouška celé série filmů s Harry Potterem, proto jsem byla poměrně nadšená z nápadu rozšířit ji o další příběhy z kozelnického světa. Po shlédnutí prvního dílu Fantastických zvířat jsem byla ale zklamaná, chyběla jim typická atmosféra předešlých dílů, postavy byly nesympatické a nezapamatovatelné, příběh stál v podstatě na digitálně vytvořených magických stvořeních vyskakujících průběžně z kufru hlavního hrdiny, což stačí ke spokojenosti možná tak nejmladším divákům, ale rozhodně nenahradí kvalitní dialogy a příběh. Tehdy jsem si řekla, že je to možná jen chyba prvního dílu, kdy se obvykle tvůrci snaží vykreslit svět a postavy na úkor příběhu, což se stalo v poslední době klasickým nešvarem u všech uměle protahovaných filmových sérií. Jenže teď tu máme druhý díl a já musím prohlásit, že se bohužel žádné zlepšení nekoná. Příběh se rozhodně nezlepšil, naopak jsem většinu filmu měla pocit, že se vůbec nic neděje a kdybych nebyla v kině, nejspíš bych nudou usnula. První skoro dvě hodiny vyplňovalo bezcílné tlachání a spousta postav, bohužel absolutně neprokreslených bez hloubky... Opět nesměla chybět zvířátka vyskakující z kufru, ale prostor pro smysluplné dialogy téměř žádný. Nagini, která měla potenciál stát se novou zajímavou postavou, řekla za celý film snad dvě věty a o jejím životním příběhu jsme se v podstatě taky nic nedozvěděli. Ani mladý Brumbál neměl tolik prostoru, kolik by si jeho postava zasloužila, místo toho jsme museli sledovat jakousi pomatenou čarodějku, která se chtěla vdávat a když jí to nevyšlo, rozhodla se přidat na temnou stranu... tomu tedy říkám zápletka :/ Grindelwald jakožto hlavní záporák taky příliš emocí nedokázal vykřesat a hlavní hrdina a jeho "romatická" zápletka už vůbec ne. Film tak od absolutního propadu zachraňovalo jen posledních 15 minut, kdy se konečně začalo alespoň něco dít - aby pak hned film zase skončil. Odkazů na předchozí díly bylo sice dostatek, což určitě může fanoušky potěšit, ale působilo to příliš přeplácaně a bezúčelně (Nicolas Flamel, jehož jediným účelem bylo přijít na poslední minutu zabodnout hůlku do země). Velké zklamání.

plakát

X-Men: Apokalypsa (2016) 

Tak tenhle film se mi přesně trefil do vkusu. Vůbec celá novodobá série X-Menů je podle mě hodně povedená a to i díky skvělému obsazení, James McAvoy je skvělý profesor Xavier, Jennifer Lawrence a Sophie Turner mu pak zdatně sekundují jako Mystique a Jean. Filmu samozřejmě nechybí spousta akčních epických scén doprovázených skvělým hudebním doprovodem a ano, je to zároveň hlavní dějovou náplní, což ale vůbec nevadí, protože když jde člověk do kina na X-Meny, tak to podle mě musí očekávat. Vtipné pasáže nepovažuji rozhodně za znehodnocení filmu, právě naopak, podle mě mu to sluší mnohem víc,než kdyby celou dobu sázel pouze na drama a bral se příliš vážně. Za jednu z nejpovedenějších scén proto považuji "evakuaci" školy :) Za mě prostě velice kvalitní film, který nabízí divákovi všechno,co se dá očekávat v rámci jeho žánru - drama, akci, humor, napětí a velkolepé scény podkreslené skvělým soundtrackem.

plakát

Zmizelá (2012) 

Není to vůbec špatný thriller, má to zápletku, chvíle akce i napětí, ale.... Ale je tam taky spousta nesrovnalostí a podivností v ději, které působí tak nějak chaoticky a nepropracovaně. Tak například "hodný" policista - k čemu tam vůbec byl? Na začátku to vypadalo, že bude nápomocný a že nás čeká klasický příběh oběti, které nikdo nevěří, a toho jediného správného policisty, který uvěří a bude napomáhat hlavní hrdince v odhalení pravdy... Jenže ouha, policista sice vyjádřil důvěru v její příběh, párkrát jí ještě zavolal, ale tím celá jeho spolupráce skončila, opravdu nechápu význam této postavy. Chvíli jsem se domnívala, že by mohl být oním tajemným únoscem, pak by alespoň jeho postava získala nějaký smysl, ale takhle opravdu nevím. Také chování a jednání hlavní hrdinky je místy dost nelogické až hloupé, policie působí naprosto neschopně a když se konečně hrdinka propracuje po dlouhém hledání a běhání k závěru, žádné velké odhalení se v podstatě ani nekoná. SPOILER - kromě místa nalezení její sestry, které bylo přece jenom překvapením, jsem byla dost zklamaná zakončením, které nepodalo žádné hlubší vysvětlení, kdo je vrah (není to nikdo známý, kromě té jedné chvilky v restauraci nebyl nikde vidět, žádný příběh na pozadí, proč dělá to, co dělá, prostě nic... To mi opravdu celkový zážitek pokazilo, jsem přece jenom zvyklá z ostatních filmů tohoto typu více nahlédnout do mysli vraha, obvykle je to i někdo, s kým byla oběť často ve styku a koná se tak velké odhalení, no tady prostě nic, nedá se nic dělat. Ale co bych naopak pochválila je konečné vypořádání se s únoscem, to se ve filmech zas až tak často nevidí, ale přesto mám pocit, že je to nejlepší možný způsob, jak se s ním vypořádat, a také celkem reálný - kdo by to koneckonců udělat nechtěl, že?

plakát

Tísňová linka (2013) 

Tento film jsem shlédla se zájmem a v napětí od začátku do konce, takže musím říct, že svůj účel splnil dokonale, zabavil, vytvořil pouto s postavami a v neustále napjaté atmosféře se pomalu blížil ke svému závěru. Samozřejmostí je zde spousta náhod, které čas od času hrdinkám nahrávají a v jiných případech jim zase hází klacky pod nohy ve chvílích, kdy už to vypadá, že záchrana je nevyhnutelná. Ale děj odsýpá svižně a člověk je neustále v napětí a rozhodně se nenudí. Mohl být sice trochu více rozpracován i příběh vraha, možná by se hodilo větší nahlédnutí do jeho zvráceného myšlení, ale hlavní podstatu člověk pochopí i z oněch náznaků, které film poskytuje k poodhalení roušky jeho činů a zvláštního druhu fetišismu, který je nám odhalen až v druhé třetině filmu a dává nám tak možnost prožít onen kýžený "aha" zážitek, který je ve filmech tohoto typu tak oblíbený a také vyžadovaný od diváků - aha, tak proto to tedy ten psychopat vlastně dělá. No a co se týče diskutovaného konce, no byl asi trochu nereálný, !MÍRNÝ SPOILER! já bych se rozhodně s takovým koncem nespokojila, co kdyby náhodou se z toho dostal, že... Ale budiž, je to určitý způsob zadostiučinění pro hrdinky, aniž by si museli přímo ruce ušpinit od krve, takže proč ne.

plakát

Star Trek: Do temnoty (2013) 

Brilantně natočený, zábavný, napínavý, akční. Skvěle funguje chemie mezi postavami, akční scény jsou natočené přesně tak, jak by měly být - dynamicky, energicky, napínavě, vzbuzují v divákovi pocit, jako by se jich sám účastnil. Z předešlých vět je zřejmě dost jasné, že jsem tímto filmem poměrně nadšená, je to opravdu hlavně proto, že mě bavil od začátku do konce, ani na chvíli jsem se u něj nenudila a měl vše, co bych si od akčního filmu typu Star Trek přála. K tomu navíc jedinečný a neuvěřitelně charismatický záporák, nemohli vybrat lepšího herce pro tuto roli. No a abych nemluvila jen v superlativech a byla objektivní, tak i něco málo ke kritice (ale opravdu velmi málo) - docela mi vadí, jak v poslední době všechny akční velkofilmy začínají až v extrémně uvolněném duchu, aby zřejmě bylo vidět, jak si hlavní hrdinové předtím skvěle a bezproblémově žili, dokud nepřišel onen den D a všechno se nepokazilo. Proto příliš nefandím začátkům filmů, kde se odehrávají až mírně infantilní, rádoby zábavné scénky, jako byla v tomto filmu právě ona úvodní scéna se záchranou domovské planety jakýchsi primitivních mimozemšťanů, která má divákovi poskytnout naprosto prvoplánově úvodní chvilku uvolněné zábavy a čas pro přilnutí k hrdinům, než začne ta "pravá" akce. Nicméně není to nic, kvůli čemu bych se hroutila nebo film zatracovala, prostě je to jen v poslední době příliš velká móda začínat tímto způsobem opravdu snad každý akční film (u těch prvních, kde se toto objevilo, to fungovalo bezvadně, teď už je to prostě jen stereotyp představy, jak má správný akční film začínat.) No a pak ještě jedna malá výtka nakonec, již jsem se zmiňovala o skvělém Benedictu Cumberbatchovi, který zde ztvárnil hlavního záporného hrdinu, a to naprosto brilantně, málokdo by na plátno přenesl takové silné charisma, jako to dokázal on. Nicméně právě proto mi vadí, že mu bylo věnováno příliš málo prostoru, určitě by si zasloužil více času pro dokreslení charakteru a příběhu své postavy, film by tak jedině získal, to je jisté. No a to je ke kritice vše, jinak jsem byla s filmem opravdu maximálně spokojená a z kina jsem odcházela nadšená a rozhodnutá koupit si film hned, jak vyjde na blue-ray :-)

plakát

Vedlejší účinky (2013) 

Velice zajímavý film, zaujal mne zpočátku hlavně hereckým obsazením a označením psychologický, ale po zhlédnutí jsem byla nadmíru spokojená i s příběhovou linkou a jeho zpracováním. Film to opravdu není pro všechny, člověk musí už být pozitivně nakloněn k podobným psychologickým thrillerům s mírně rozvleklejším tempem vyprávění, navíc podle mě hodně hraje roli i nálada, se kterou si člověk film pouští, film má totiž značné depresivní ladění scén, takže se hodí opravdu jen pro chvíle, kdy má divák chuť na dávku deprese, místy rozvleklý děj a nějaké to tajemno, lži a intriky. Možná to teď vypadá spíše jako kritika, ale opak je pravdou, film dobře pracuje s tím, co má k dispozici, a všechny tyto negativní jevy v něm dobře fungují, takže si ho opravdu užijete, pokud budete vědět, do čeho jdete, a pokud nebudete mít zrovna náladu spíše na romantickou komedii. Vyzdvihnout musím samozřejmě hlavně herecký výkon, který zde podal Jude Law, to on je zde hlavní postavou, to on nás provádí celým dějem a je radost sledovat jeho odkrývání pravdy a nemalé problémy při pokusech tuto pravdu odkrýt.

plakát

Hra o trůny (2011) (seriál) 

Pravděpodobně jeden z nejlepších seriálů, které jsem v poslední době viděla, ne-li nejlepší. Fantasy seriály jsem měla ráda vždy, ale musím říct, že u tohoto konkrétního seriálu bych se klidně i bez těch fantasy prvků obešla a stejně by to byl naprosto skvělý seriál. Chci tím říct, že pokud by byl zbaven draků, magie a klidně i "nemrtvých" White Walkers, pak by pořád patřil mezi nejlepší seriály, protože by v něm zůstalo to hlavní, co ho mezi nejkvalitnější seriály této doby vynáší - a to jsou úžasné charaktery, skvěle propracované a rozhodně ne slaboduché dialogy, uvěřitelnost, nepředvídatelnost a reálnost děje a naprosto nejasná hranice mezi dobrem a zlem. Množství intrik a velice zajímavé a komplikované postavy, které mají spoustu skrytých motivů a žádná z nich není jenom "špatná či dobrá", to je to, co dělá seriál tak kvalitním. A samozřejmě naprosto nepředvídatelný a realistický děj, kvůli kterému si nemůžeme být jistí osudem téměř žádné z hlavních postav. Fantasy prvky jsou zde podle mne už jen jakýmsi příjemným doplňkem, alespoň já to tak vnímám, který děj obohacuje a přidává mu na tajemnu a mnohdy také na dramatičnosti scén. Toto se opravdu povedlo!

plakát

Terminátor: Příběh Sáry Connorové (2008) (seriál) 

Nebýt tak neskutečně nesympatické hlavní hrdinky (dost velký podíl na tom má i její role, která z ní dělá opravdu nesnesitelnou ženskou), tak bych hodnotila asi ještě výš. Nejsem přitom žádný příznivec filmů Terminátor, ani jsem je vlastně nikdy neviděla, jen mám ráda tenhle typ scif-fi seriálů a dost mě mrzí, že tento skončil hned po dvou sériích. Podle mne měl pěkně rozjetý příběh a postavy byly taky dobré (kromě již zmiňované hlavní hrdinky, která mi pila krev každý díl). Téma bylo zřejmě obdobné jako u filmů, které jsem neviděla, o to víc mi přišlo zajímavé a nápadité. No zkrátka a dobře u tohoto seriálu jsem se dobře bavila, splnil má očekávání a pokud by byly další série, sledovala bych ho s radostí dál. Také nesmím zapomenout zmínit pěknou a velice chytlavou úvodní melodii :-)