Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Animovaný
  • Akční
  • Krimi

Recenze (254)

plakát

Let číslo 93 (2006) 

Věřím, že svými 4/5 nebudu mezi všemi těmi 5/5 hodnoceními šmahem považován za nelidu, necitu, antiamerikanistu, anticocalistu, antimcdonaldistu a "last but not least" teroristu. ;o] Na snímku velmi oceňuji jeho civilnost, autenticitu a jakousi (v nejlepším smyslu slova míněnou) ordinaritu. Snímek mi zas a znova dokázal, že zapůsobit na city se dá i bez vlajek, zbytečných proslovů podmalovaných kdejakou symfonickou hudbou apod. Shrnuto a podtrženo: Vzhledem k obětem a pozůstalým citlivě natočený film o událostech, na které bychom neměli zapomínat.

plakát

B-hyeong namjachingu (2005) 

Přiznám se; v poslední době mám velkou slabost pro korejské romantické filmy. Dokáží mě dojmout, vykoulet na tváři slzu, rozesmát a na konci filmu zanechat příjemný pocit. Nedělám si příliš velké iluze: stejně jako jsou kvalitní a nekvalitní filmy té naší (řekněme) euro-americké civilizace, tak jsou kvalitní a nekvalitní filmy od korejských tvůrců. Jejich klišé jsme však naštěstí ještě příliš neprokoukli a jejich atmosféra je pro nás často natolik netradiční, že stojí přinejmenším za zkouknutí. B-HYEONG NAMJA CHINGU si však zaslouží naši zvýšenou pozornost oprávněně. Nejedná se sice o žádnou extrapecku, snímek je navíc určen především divákům preferujícím mainstream a komerčněji laděné snímky, ale přesto jde o krásný romantický film. Shrnuto a podtrženo: Snímek oproti YEOPGIJEOGIN GEUNYEO, kde mají pohlaví prohozené role (tím více drzým je pro tentokrát muž), nabízí kvalitní romanticky laděnou zábavu plnou dojetí i humoru.

plakát

Dalkomhan insaeng (2005) 

Sladký, hořkosladký nebo hořký život? Sám vám vlastně nevím; a po tomto snímku si v tom jsem jistý ještě méně. DALKOMHAN INSAENG je majstrštyk; majstrštyk z ranku filmů o mafiánech a pomstě. Čekal jsem (sice) podstatně více kombinace aka OLDBOY či Kim Ji-woonův předešlý opus JANGHWA, HONGRYEON, ale to, co přišlo na závěr, předčilo všechny mé představy. Přímočarý, nekomplikovaný a dějem jednoduchý snímek, který sice není založen na překvapivých pointách, ale kterému to ani v tom nejmenším neubírá na kráse. Shrnuto a podtrženo: Nečekejte překvapivé pointy, ani akci od prvního filmového políčka do posledního... a myslím, že i přesto budete z tohoto snímku paf. Co říci závěrem? "Jednu pozdní podzimní noc se učedník s pláčem probudil. Mistr se ho tedy zeptal: "Měl jsi noční můru?" "Ne." "Byl to smutný sen?" "Ne," odpověděl žák. "Měl jsem sladký sen." "Potom proč tak smutně pláčeš?" Žák potichu odpověděl, utíraje si přitom slzy: "Protože sen, co jsem měl, se nikdy nenaplní.""

plakát

Maraton (2005) 

Výborný a civilně pojatý snímek, který zahřeje na srdci, dojme a současně dodá kvantum životní energie. Přiznám to: mám slabost na filmy s autistickou tématikou, ale zároveň moc nemusím filmy ze sportovního prostředí. MARATHON mě však dostal. Ani trochu mi zde sportovní prostředí nevadilo... a se zpracováním tématu autismu jsem byl více než spokojen. Skvěle a realisticky vykreslené (možné) uvažování autistického dítěte/mladíka: obtížná socializace a chápání našich norem (prdění, "problém" na bazéně atd.), okouzlení vodou, fixace na rituály + navyklé postupy, schopnost vnímat úžasné detaily života, které nám "normálním" prosviští myslí a mnohdy si je ani zbla neuvědomíme. Současně musím pochválit to, že tento opus zaměřuje pozornost nejen na samostného autistického chlapce, ale také na jeho rodinu a jejich společné soužití. Shrnuto a podtrženo: Vynikající film, který společně s BYL JSEM PŘI TOM považuji za absolutní vrchol filmů s autistickou tématikou.

plakát

Sametoví vrazi (2005) 

Velmi milé překvapení - není to sice žádná extra pecka, ale věřte mi: už jsem překrmen všemi těmi psychologickými tragikomickými dramaty české provenience, všemi těmi osvědčenými hláškami... prostě mi tu v ČR dlouho chyběl prachobyčejný film s nějakou ucházející zápletkou, scénářem, pokud možno solidními hereckými výkony etc. A SAMETOVÍ VRAZI mi toto dali. Shrnuto a podtrženo: Není to sice žádná suprpecka, ale na příjemně strávený večer a dobrý pocit z filmu to bohatě stačilo. Poznámka: Až budete i Vy uvažovat, kde se na počátku 90. let (Orlické vraždy se odehrávaly v období 1991 - 1993) vzala Škoda Octávie, moderní typy mobilů a podobně, tak se tím netrapte. Jak již říká sám obsah k tomuto filmu - film pouze volně vychází z této skutečné události.

plakát

Saw 2 (2005) 

Předně: není to čistých 80%, spíše mírně pod. Celý film se pro mě vyvíjel k dobrému a mírně nadprůměrnému filmu. Závěrečná pointa to však celé "zkomlikovala". Závěr filmu se svými zvraty je natolik vydařený, že *** je dost málo, ale **** bohužel stále moc. K samotnému filmu. Obsah je velmi povedený a vypointovaný závěr imho nepůsobí tak "zprstuvycucaně" jako v jedničce. Ve filmu mě občas rušila jakási klipovitost některých (především silně vypjatých) momentů. Imho to rušilo a bohužel nesplnilo účel, tj. vyhecovat emoce. Shrnuto a podtrženo: Kvalitní zástupce současné vlny thrillerů. Nebýt prvoligového Fincherova kousku SEDM, pak bych na SAW koukal ještě jinak.

plakát

Svěrací kazajka (2005) 

Téma posunu v čase mám rád. Když se k tomu navíc přidá obsazení Adriena Brodyho do hlavní role + zajímavá zápletka + závěr filmu, který jsem si vcelku intenzivně prožil, tak by to vše nahrávalo na vysoké hodnocení. Ovšem pak zde byli věci, které mi tak nějak drhly. Některé sekvence (především spojené s přesunem v čase) mi připadaly tak nějak filmařsky nedokonale zvládnuté. Chvílemi mi navíc přišlo, že film ztrácí potřebné tempo a je až přiliš poklidný. Shrnuto a podtrženo: Dobrý film, který však imho měl na víc. Výsledný ortel - 70%.

plakát

Vertigo 2005: U2 Live from Chicago (2005) (koncert) 

Není žádným tajemstvím, že na posledním albu U2 opět řádně přitvrdili. Je o to potěšující, že koncert v Chicagu se valí jako lavina v podobném tempu. Rocková show, která jede od samotného začátku, je rockově nadupaná, plná hitů a pecek + skvělou ukázkou, jak může band "komunikovat" se svým vděčným publikem. Bono - byť by si imho mohl občas odpustit některé své "politicko-mesiášské pózy" ;o) - je v tom nejlepším smyslu slova showman. Dokáže uvést lidi do varu - viz za všechny například skladba Elevation, kdy pomalý a vrnivý začátek vystřídá zdrcující rockový nářez. Vedle geniální show potěší (a neprudí) ani Bonovy projevy k chudobě, lidským právům či pomyslnému "návratu člověka zpátky na Zem". Opravdu nevím, co vychvalovat dříve - jde o koncert s kopou vrcholů (viz například Coppolovsky apokalyptický závěr skladby Love and Peace or Else s Bonem doslova rubajícím do bubnů a s davem v extázi ze zvukové orgie). Možná, že má tento živák dokonce jen jeden jediný velký vrchol - začínající přibližně ;o) první sekvencí a končící sekvencí poslední. Shrnuto a podtrženo: Myslel jsem si, že živák z Bostonu hned tak něco nepřekoná; jsem rád, že jsem se mýlil. Potěší i odkazy na kultovní chicagské bardy Smashing Pumpkins (skladba Electric Co.).

plakát

Aneun yeoja (2004) 

ANEUN YEOJA (a mám níže uvedený pocit i z jiných jihokorejských filmů) překvapuje netradičním příběhem. Nevím, jak a proč to ti Korejci dělají, ale příběh je naplněn tolika netradičními postupy, že divák jen čučí. Nevím, jak to vlastně popsat - nejde o typickou překombinovanost. Příběh je vlastně velmi prostý, ale to, co jednotlivé filmové postavy během filmu zažívají, je tak neskutečné a na pomezí reality... a přesto to vše tak trefně zapadá do sebe a vytváří tu správnou atmosféru. A když se k tomu připočte netradiční způsob natočení, skvělá hudba, která je nasazena vždy tak trefně, že mě dokáže dojmout k slzám, i když je na plátně třeba jen psík u misky s Pedigree, tak musím opět před Jihokorejci smeknout. Shrnuto a podtrženo: Korejci jsou dříči a jsem za to rád. Člověku se tak dostává netradiční zážitek s decentně předloženou myšlenkou, příběh plný citu (byť nemusí jít přímo o emocionální nářez) i humorných situací... prostě film, na který je radost se koukat.

plakát

Brněnský masakr zubařskou vrtačkou (2004) (amatérský film) 

Tak tenhlencten film pravděpodobně rozdělí diváckou obec přesně na 2 poloviny: 1. skupina už v životě nevleze do zubní ordinace, 2. grupa tam z ryze preventivních důvodů naběhne hned zítra z rána. :o) Osobně nevím, co na tenhle kraťásek říct. Mě osobně dostal - pochychtával jsem se během všech 8 minut. Stejně tak mě překvapil svou (na amatérské poměry) vysokou úrovní. Navíc: fragment s ryze Lynchovským skřítkem podbarvený "badalamentinovskou smyčkou" je nebetyčně cool. Shrnuto a podtrženo: Doporučuje nejen 9 z 10 stomatologů, ale i má lehce zvrácenější část osobnosti. Mimochodem: Vybírejte pečlivě svého stomatologa! Může na tom záviset Váš život! :o) Co naplat, stahujte, koukejte, bavte se... já si jdu umýt zuby.