Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Provokativní a komický snímek podle námětu spisovatele Jerzy Kosinski vypráví příběh zahradníka Chance, který je po celý svůj život uzavřený v domě ve Washingtonu DC. a svět zná jen z televize. Když se náhle ocitne ve skutečném světě, zaplete se do úzkého kruhu protřelých vládních poradců, kteří touží po "moudrosti mudrců." (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (370)

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Pro hloupého každý chytrý, stačí se jen ocitnout na správném místě a sypat z rukávu improvizovaný zahradnický sborník (za slovo zahradnický lze dosadit jakoukoliv jinou činnost, zajímavé by byly i úklidové práce), který na určitou dobu ovlivní chod země, alespoň do chvíle, než se objeví další mudrlant... Anžto mám o americkém smýšlení dávno utvořený názor, nebyla jsem vyprovokována k žádnému většímu zamyšlení, ale bohužel ani k zábavě, zejména v druhé, předvídatelné polovině, a tak mě uspokojovalo jen výstřední herectví Petera Sellerse, kterému neměl šanci nikdo konkurovat, velmi dobře to bylo znát na vystřižených scénách v titulcích, jiný důvod, proč se k předchůdci Forresta Gumpa vracet, ale nemám. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Taková milá pohádka o frajerovi, který byl při tom. Peter Sellers působí celý snímek jako člověk, který spapal příliš mnoho houbiček. Celý humor je založen na tom, že poví nějakou hovadinu, kterou si ostatní přeberou po svém a mají ho za génia. Z čehož plyne, že to vtipné samozřejmě vůbec není. Film působí pouze na rovině laskavosti, kterou vnucuje divákům plnými doušky. Sám jsem byl po hodince přesycen. Proč si tolik lidí ujíždí na filmech o retoších mi zůstává záhadou. Neshledávám ve filmu vůbec nic úžasného. Uznávám, že není úplně debilní a má co říct, ale orgasmus jsem u něj rozhodně neměl. ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Málo veřejných osobností si troufá nečíst noviny." Negramotný zahradník Chance omylem zabloudil na politické výsluní, kde je jeho nechápavé mlčení bráno za jasný souhlas a kde se vždy najde někdo, kdo si dokáže jeho zahradnické poznatky vyložit jako složité ekonomické poučky. Chance sice občas potřebuje od pánů v oblecích poněkud krkolomější nahrávky na smeč, ale to zase tak moc nevadí, protože já jsem si na tomto poklidném, jemně sarkastickém snímku docela pochutnal. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tak tohle mne dostalo. Zprvu beznadějná situace retardovaného Chance, který je po smrti majitele domu u nějž bydlel a staral se mu o zahradu vyhozen na ulici se rázem změní, když je lehce zraněn projíždějící limuzínou jednoho z vlivných přátel a poradců prezidenta USA. Jeho žena trvá na tom, že zranění mu musí ošetřit jejich osobní rodinný lékař a odvezou jej na své rozsáhlé sídlo. Chanceho jednoduché a krátké odpovědi na jakoukoliv otázku zvědavých hostitelů se dají vždy vyložit dvojsmyslem, což jeho noví hostitelé a vůbec celé okolí také ochotně dělají. Jeho tichost si vykládají skromností a to celé je umocňuje v dojmu, že Chance je nesmírně moudrý avšak tichý vlivný muž. Jen rodinný lékař starající se o umírajícího majitele sídla pozná pravou stránku věci, ale když vidí, že Chance je čistá a nezákeřná duše netoužící jakkoliv z pohostinnosti majitele profitovat, nechá si tajemství pro sebe. Skutečně neskutečně :-) lidský a poetický snímek, který opravdu chytí za srdce a zůstane dlouho v mysli. Závěr s kráčejícím Chancem mne už vlastně ani nepřekvapil !!! Tohle je na plnou sazbu hvězd! ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Naprosto jedinečný a famózní film, kterému dominuje herecký výkon Petera Sellerse. Prostoduchý zahradník, jehož každá jednoduchá myšlenka je díky obyčejnému nepochopení prezentována jako geniální politický, ekonomický, či bůhvíjaký tah, je zahrán naprosto nepopsatelným způsobem. Ačkoliv díky onomu nepochopení udělá neuvěřitelným stylem politickou kariéru, stále vůbec netuší, co se to okolo něj děje, neví o čem je řeč, co se po něm chce, kdo jsou ti lidé okolo něj. Přesto z každé situace lehoulince vybruslí díky jediné prostoduché větě o nějaké kytce, nebo zahradě, a ta věta se vzápětí stane dalším z jeho slavných výroků. "Jak prosté, Watsone", řekl by Sherlock Holmes, a já s ním souhlasím. ()

Galerie (95)

Zajímavosti (13)

  • Závěrečná scéna napadla Hala Ashbyho během rozhovoru s jiným režisérem, když popisoval, jak jde všechno hladce a řekl: „Je to jako vznášet se ve vzduchu.“ (džanik)
  • Natáčelo se také na usedlosti Biltmore Estate v Severní Karolíně. (džanik)

Reklama

Reklama