Reklama

Reklama

Old Boy

  • Jižní Korea Oldeuboi (více)
Trailer 1

Únos Dae-sua se odehraje rovnou před jeho domem, kde dosud poklidně žil se svou rodinou. Kdesi v podivném domácím vězení se dozví z televize, že jeho žena byla mezitím brutálně zavražděna a on že je z vraždy podezírán. V tmavé místnosti stráví patnáct let, než se jednoho dne stejně nečekaně probudí na svobodě. Od té chvíle se upne na pomstu neznámému vězniteli. S pomocí mladé Mido jej najde, jenže dotyčný muž ho postupně usvědčí z dávné viny. Spletité drama je plné napětí a tajemnosti, ale podle slov režiséra je především úvahou o pomstě a o touze, kterou každý zažije, ale málokdo uskuteční, protože společnost ji zatracuje jakožto negativní a zkázonosnou. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (830)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Tarantino na obalu tvrdí, že to je Tarantinovějští než všecky jeho filmy. Z toho jsem trošku měl obavy, protože jeho jako režiséra zrovna příšli v lásce nemám. Jenže jsem si neuvědomil, že Korejci nejsou Tarantino a že jejich filmy za to většinou stojí, včetně Oldboye, který je prostě pomstou numero uno, která se nakonec zvrhne tak zvláštně, že ten konec mi docela zásadně zkazil celkový dojem z filmu, přitom celou dobu se na to tak suprově kouká, svižně, zajímavě se zaujetím a hlavně jak to nakonec dopadne. Já teda čekal jasný konec, i když to jsem asi neměl čekat, protože to překvapení nebylo ohledně konce vůbec malé. ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Hwang Jo-yoon, Im Joon-hyeong, Park Chan-wook / Predloha: Garon Tsuchiya, Nobuaki Minegishi (kniha) | Hudba: Jo Yeong-wook | Produkcia: Im Seung-yong, Kim Dong-joo | Distribúcia: Show East | Štúdio: Show East, Egg Films | Rozpočet: 3 milióny $ | Tržby: 14,980,005 $ || Veľmi silný film, ktorý sa vďaka svôjmu pôvodu líši od západnej kinematografie úplne vo všetkom. Hlavný predstavitelia mužských postáv predvádzajú na ďalekovýchodné pomery nevýdaný herecký koncert, bez zvyknutého afektu a prehrávania. Menej sa to už vzťahuje na ženské postavy, ale i tie aspoň neotravujú. Scenár je skvelý, avšak záverečný zvrat a jeho z neho sa šíriaci morálny nekľud mi nedal šancu hodnotiť najvyššiou métou. Každopádne sa jedná o výnimočný film, ktorý bude pochopiteľným spôsobom "ukradnutý" tou najzápadnejšiou kultúrou. Predčiť tento počin však nebude vôbec ľahké, ajkeď sa vôbec nejednalo o film, ktorý by ladil môjmu vkusu. 82% | Blu-Ray, THX, EN DTS | ()

Reklama

Eddard 

všechny recenze uživatele

Mám pramalý přehled o jihokorejské kinematografii - jestli to má nějakou souvislost s tím, že mě Oldboy neoslovil nevím... Ano, neoslovil. Šel jsem do něj ve chvíli kdy ho celá filmová veřejnost (napříč odbornou i laickou částí) vynášela do nebes, nazývala ho nejsvěžejším dílem od dob Pulp Fiction a vůbec se rozplývala nad nůžkami, jazyky, chobotnicemi, kladivy a strašlivou pointou, která nemá v historii filmu obdoby. Co jsem viděl já byl umně natočený film s originálním námětem, překvapivým koncem, přehrávajícími herci a nelogickými motivacemi, který mi tep zrychlil pouze párkrát. 60% ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

V podstatě průměrný a klasický příběh, který je ovšem nadprůměrně podaný. Kamera, hudba a jejich kooperace, to je Oldboyova nejsilnější stránka. Hned po ní následují herecké výkony. Jako u některých jiných filmů mě štvalo (čím to jenom hergot je?), že jsem jeden z hlavních finálních zvratů tušil už v půlce filmu. I tak byl ale závěr hodně silný. Na co budu rozhodně dlouho vzpomínat, je bitka v chodbě před výtahy a trhání zubů kladivem, na co bych nejraději zapomněl, to je scéna s požíráním chobotnice! Přátelé, vážně hnus! Bylo mi zle a zavíral jsem oči! ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Směj se a celý svět se bude smát s tebou. Plakej a budeš plakat sám…. Divný příběh odehrávající se ve špinavém, nevábném prostředí s podivnými lidmi, tvářící se, že vydává nějakou zvláštní poetiku. Jako by se nám snažil ,,podpráhově“ vnutit otázku, zda člověk může v realitě použít to, na co se 15 let připravoval. A tak jen zírám a čekám, jestli občasná (ale dobrá) akce bude mít nějakou smysluplnou pointu. A až díky ní, dostává tento zvláštní film sílu, která mne sice emočně nevyčerpává, ale donutí mne napsat, že ačkoliv je to kravina, tak skvěle zahraná a sugestivní. Jen nevím, jestli horší 4* a to co jsem napsal, dokáží dát odpovědět na to, jestli Dae-su hledal pomstu nebo pravdu, nebo alespoň na takovou trivialitu, jestli má smysl TO vidět. PŘÍBĚH**** HUMOR 0 AKCE*** NAPĚTÍ **** ()

Galerie (57)

Zajímavosti (19)

  • Scéna na policejní stanici s opilým Dae-su Oh byla poslední, která se natáčela. Velká část této scény byla pak improvizací. (don corleone)
  • V roce 2004 vyhrál režisér Chan-wook Park Velkou cenu poroty na Filmovém festivalu v Cannes. Dalších 5 ocenění snímek získal na jihokorejských Grand Bell Awards. (imro)
  • Choi Min Sik je budhista a musel po snězení chobotnic modlit. (don corleone)

Související novinky

Korejský mstitel a další krvavá sága

Korejský mstitel a další krvavá sága

20.09.2012

Chan-wook Park se proslavil tzv. „trilogií o pomstě“, která zahrnuje dnes už kultovní kousky Sympathy for Mr. Vengeance, Sympathy for Lady Vengeance a Old Boy. Pak si natočil několik žánrových… (více)

Záporáci pro Oldboye a pokračování 300

Záporáci pro Oldboye a pokračování 300

21.12.2011

Starořecká řežba 300: Battle of Artemisia nedávno přišla o hlavního představitele, když Joel Edgerton odmítl hrát athénského generála Themistokla, který velel řecké flotile v námořní bitvě u mysu… (více)

Remaková smršť: Oldboy, Poltergeist, Kruh...

Remaková smršť: Oldboy, Poltergeist, Kruh...

03.12.2011

Producent Roy Lee v tom umí chodit. Živí se téměř výhradně remaky a jejich sequely. Mezi jeho nejbližší projekty patří americká předělávka kultovního korejského Oldboye. Spike Lee začne natáčet v… (více)

Spike Lee chce pracovat s kladivem

Spike Lee chce pracovat s kladivem

08.07.2011

Remake korejského kultu Oldboy patří v žebříčku nejzbytečnějších hollywoodských projektů na medailové pozice. Bylo tomu tak už v době, kdy měl hlavní roli v režii Justina Lina hrát Nicolas Cage.… (více)

Reklama

Reklama