Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Horor
  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Thriller

Recenze (319)

plakát

Vymítač ďábla: Znamení víry (2023) 

"Kýč je druh umění, které se snaží sentimentálně zapůsobit pomocí jednoduchých, přehnaných emocí. Ty se snaží prezentovat jako velkolepější, než ve skutečnosti jsou. Často je označován za nízké umění." (Wikipedie)

plakát

Poker Face - Season 1 (2023) (série) 

Zábavný seriál, který kupodivu nehyzdí žádné skvrny současnosti. Tvůrci takových obludností jako jsou netflixácká Těla mohou jen závidět. A opravdu to má columbovského ducha.

plakát

X (2022) 

Mohl to být podařený slasher ve stylu Texas Chainsaw Massacre. Jenomže není. Námžel. Všechno v tomhle filmu funguje perfektně. Tedy až na pár vraždících gerontů, kteří sotva pletou nohama (i když stará prabába Pearl by si nejradši ještě vrzla. Hm. To jistě.). Sedmdesátkový look je úchvatný - vidíme barevný film, nikoliv tmavý filtr, který utápí obraz ve tmě i při sledování v noci. Natáčení porna je zábavné (víc než kozy ale neuvidíte). Opuštěná farma je znepokojivá. Mia Goth, procházející se naostro jen v džínových lacláčích, je sexy. A aligátor v jezeře je nejstrašidelnější - scéna, ve které se Mia Goth koupe, se zatraceně povedla; napětím jsem skoro zapomněl dýchat. Slabinou X, jak už bylo napsáno, jsou zabijáci (což ve slasheru nejde pochválit), vetší a zaživa hnijící metuzalémové nad hrobem, kteří vypadají jak exhumované, dlouho pohřbené mrtvoly, oživené nějakým kouzlem. Vlastně působí spíš dojmem morbidních loutek než starců. Vedle toho zdatně prudí sexuální hlad Pearl, namísto kterého bych radši viděl napínavější a hororovější scény a pochopitelně krvavější orgie. Ti West se snažil. Opravdu. Škoda, že to takhle zmrvil. Nic takového, jako je třeba finále Pátku 13. III, tu rozhodně neuvidíte. Sakra!

plakát

Lisey a její příběh (2021) (seriál) 

Scénář napsal sám Stephen King, který působil také coby výkonný producent. Stejnou úlohu při tvorbě seriálu sehrál i J. J. Abrams. Herecké obsazení je hvězdné. Tak co se sakra podělalo? Prostě to není tak zajímavý a přitažlivý námět jako To, Svědectví, Pan Mercedes, Chapelwaite, Dallas 63 nebo Outsider. K tomu připočtěme fakt, jenž zde zmínil uživatel kobejn: "Takhle ne, to neni King, to je nějakej pseudoart." První dvě tři epizody ve mně vzbudily jakous takous naději, která ovšem postupně slábla. Obzvláště při návštěvách světa Boo'ya Moon. Nebýt Landonových vzpomínek na bratra a otce, asi bych nemohl seriál dokoukat. Nudou! Ale jako rohypnol funguje bezvadně (zvláště pak poslední tři epizody).

plakát

Útočiště Harlana Cobena (2023) (seriál) 

Od Cobena jsem přečetl, co se dá. Jenomže to se bavíme o knihách pro dospělé. Kniha Shelter (2011) je prvním románem ze série Mickey Bolitar - pro teenagery, resp. young adult. V Čechách zatím nevyšla a nenajdete jí ani v Databázi knih v sekci Knihy nebo Série Harlana Cobena. Když se na Prime Videu objevily první díly seriálu, nevěděl jsem nic o Cobenových knihách pro mládež. Zaradoval jsem se, že se děj konečně odehrává v New Jersey, nikoliv někde ve Francii, Británii nebo Polsku. Úvodní epizody mě nadchly, nicméně později moje nadšení ochladlo. Právě proto, že to není materiál pro mne, tedy pro padesátníka. Pokud sjíždíte i novější řady Riverdale, Shelter by se vám mohl líbit. Čekají vás problémy dospívajících, tanečky roztleskávaček atp.

plakát

Kabinet kuriozit Guillerma Del Tora (2022) (seriál) 

Hřbitovním krysám od Henryho Kuttnera uděluji 5 hvězd. Pokud chcete snít v čarodějnickém domě po způsobu H. P. Lovecrafta, pak raději sáhněte po seriálu Masters of Horror, který je mnohem povedenější.

plakát

Když se všechno po*ere: Woodstock 99 (2022) (seriál) 

Velká škoda, že chytří pořadatelé nepozvali SLAYER, NAPALM DEATH, CANNIBAL CORPSE a MAYHEM. Mohlo to být ještě zábavnější.

plakát

Ta přede mnou (2021) (seriál) 

To, co výtečně funguje v knize, seriál téměř postrádá - nezapomenutelné jsou popisy pocitů nad ztrátou dítěte. Čtenář je navíc veden názvy kapitol - jmény postav. Divák, který výbornou knihu nečetl, musí být zmaten neustálými skoky v čase, kdy si jsou obě hrdinky, Jane a Emma, podobny jako vejce vejci.

plakát

Hříšnice - Jamie (2020) (série) 

Všechno, co si o třetí sezóně Sinnera myslím, zde již vyjádřil M.i.k.e.