Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Když byl Chlapec (Dev Patel) hodně malý, vyprávěla mu matka legendu o mýtickém opičím králi Hanumanovi, který pomáhal bezmocným, stíhaným útlakem i křivdami. Pak mu přímo před očima matku zavraždí představitelé moci a chlapci dojde, že žádný Hanuman neexistuje. Možná i proto už jako dospělý v masce opičáka obráží nelegální zápasy, kde se nechává do krve ztlouct populárnějšími zápasníky. V těch nejtemnějších uličkách města hledá cestu k „těm nahoře“, kteří mu před lety tak fatálně ublížili. Když ji nakonec objeví, promění se v impozantní a zároveň děsivý nástroj pomsty, jenž ho má zbavit všech stínů z jeho minulosti. Dokáže to sám? A co se s ním stane, až na téhle cestě lemované smrtí dorazí na konec? (CinemArt)

(více)

Videa (11)

Trailer 2

Recenze (117)

luka4615 

všechny recenze uživatele

Ve zcela prázdném (!) kinosále jsem byl svědkem osobní odysey Deva Patela, která mě ve svých nejlepších momentech dokonale strhla. Tím vším a ještě mnohým víc je akční snímek Monkey Man, v němž se výtečně etabluje Dev Patel jakožto režisér i hlavní hvězda. Jistě, v tomto bodě je záhodno zmínit, že se zde najde několik porodních bolestí – zejména co se scénáře a celkové dynamiky týče, nicméně i přesto jsme nakonec dostali oku lahodící akční laskominu, u níž jsem napětím téměř nedýchal. Lví podíl na tom má zejména esteticky citlivá a veškeré detaily zabírající kamera, jež kolem všech soubojů opisuje kreativní veletoče, čímž vás ještě o kus víc vtáhne mezi bojující masu a všudypřítomnou vůni kari. Právě tohle je totiž výkladní skříní celého tohoto projektu, do něhož dal Dev Patel očividně celé své srdce. Je tedy úplně jedno, že příběh je soubor vratkých klišé a že moc nedává smysl. Důležitým faktorem zde je a bude akce a ta je vážně dotažená do všech brutálních detailů. Pokud tedy máte rádi na první pohled nenápadné snímky, které svou bezprecedetní animozitu dávají hrdě na odiv, zde jste opravdu správně, jelikož Monkey Man se už ve svém rohu třese na svou pomstu, přičemž si můžete být jisti, že ji vážně dostane. Skvělá práce! PS: Nejepičtější proprietou je zde nekompromisně natuněný tuktuk s turbem a neony. To prostě chcete! (Viděno v kině CineStar IGY České Budějovice) „Close your eyes and you will find yourself.“ ()

Xeelee 

všechny recenze uživatele

Milionář z chatřče si poprvé sedl na režisérskou sesli a podílel se na scénáři brutálního duchovního filmu o pomstě, ve kterém si střihnul hlavní roli. A úplně to neukočíroval. Ke konci už to je dost otravnej film. Ale tahle indická variace na ve filmu zmíněného Johna Wicka má co nabídnout. Scénář je v první půlce svěže originální a nepředvídatelný. Vizuálně Opičí muž nadchne a zprostředkuje mizérii a špínu života v indické chudinské čtvrti, kde život místních nemá moc vysokou cenu. Velkou roli tu hraje indické náboženství, guruové, indické tradice a reálie i psychedelická duchovní zkušenost. Netradiční mix s obrovským nevyužitým potenciálem. Tréninková sekvence, při které se mi automaticky vybavil Kickboxer, je taková nijaká a netuším v čem a jak se vlastně zlepšil. Psychedelická zkušenost je zkratkou, scénáristickou berličkou, když si zdá se nevěděli rady s tím, jak vykreslit vývoj postavy. Tady promarnili velkou příležitost. Bojová choreografie není přehledně nasnímaná a sestříhaná a hodně čerpá z Johna Wicka. Ale i přesto je v ní dost svěže brutálních nápadů a zajímavých záběrů. Ke konci se to začne utápět v klišé, čím dál víc repetitivních flashbacích a závěr je takový nijaký. Vlastně ani nevíme kdo všechno je součástí jeho pomsty a závěr tak byl rozpačitý a neúplný. Utnutý, když to nečekáte. Diváci budou, nalákáni marketingem, očekávat hlavně akci, která následuje po dost pomalém rozjezdu. A přitom mi přišlo, že silnější byl film snad ve všem ostatním. Je docela odvážné jít s tímhle filmem, točeným pro Netflix, do kin, ale jako režijní debut jde o zajímavý počin. ()

Reklama

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Jsem na vážkách mezi třema a čtyřma a dolů to táhnou asi hlavně očekávání. Je to John Wick, jen bez jakékoliv nadsázky, teda s výjimkou toho, že postavy mají občas legrační přízvuky. Co se týče té avizované intimity a autenticity, upřímně řečeno mi přišlo, že Patelův pohled na Indii je ryze turistický, ale protože má tenhle rodilý Londýňan indické kořeny, tak se bude předstírat, že to nějak tne do živého, což fakt jako ne. Největší problém ale je, že to působí jako film točený pro monitor, ne pro plátno, a to zdaleka nejen kvůli nepříliš zajímavých akčních scénách. Myslím, že kdybych to viděl na Netflixu jako novinku týdne, byl bych relativně nadšený, jako velký splněný sen Patela uváděný s tak hlasitými fanfárami jsem ale docela zklamaný. ()

Algernons 

všechny recenze uživatele

Víc než jen derivát všech ikon akčního žánru. Dev Patel naservíroval osobitou, sebevědomou podívanou, která uhrane jak technickým a atmosférickým zpracováním, tak příběhovou výstavbou. Příběh rámují dvě zásadní a rozmáchlé akční sekvence, které jsou náležitě vybudované a zasloužené. Film tedy nesází na nonstop akci, jeho kořením je indická kůltura, mytologie a kasty. To vše dodává Monkey Manovi potřebnou svěžest přinášející přesah obyčejnému příběhu o pomstě. Jednoduše důmyslně zkonstruovaný biják, kde se pod povrchem schovává spousta na rozbalení. Vystřihnout doslovnou nadbytečnou minulost z prostředku, která narušuje plynutí, tak je to takřka perfektní prvotina. ()

AppleCore 

všechny recenze uživatele

Level filmařiny, o který si Jonh Wick může nechat jenom zdát! Prostě proto, že Opičák rozehrává velkej příběh pomsty, kterej není jenom o tom bejt akční a cool za každou cenu, ale sází napříč celou stopáží i nosný motivy víry, mystiky a chudoby. Na všech levelech to navíc funguje perfektně, i díky skvělýmu soundtracku. Patel si vzal to nejlepší z dravosti Dannyho Boyla, hravosti Guye Ritchieho a vyšvihnul jeden z nejlepších režijních debutů posledních let! ()

Galerie (31)

Zajímavosti (13)

  • Patel počas natáčania stratil osvetľovača filmu kvôli infarktu myokardu. (Arsenal83)
  • Monkey Man bol dokončený v marci 2021 a Netflix zakúpil práva k filmu za 30 miliónov dolárov. Avšak kvôli politickým ideológiám filmu sa Netflix začal obávať reakcie indického publika a potichu sa snažil film predať, čo bol taktiež problém, keďže jeden z finančných partnerov filmu BRON Studios prechádzal bankrotom. Jeden z ľudí, ktorí mali možnosť vidieť film, bol Jordan Peele a ten bol presvedčený, že Monkey Man si zaslúži byť videný na veľkom plátne. Peele sa tak pridal k filmu ako producent pod banerom jeho produkčnej spoločnosti Monkeypaw Productions a následne presvedčil štúdio Universal Pictures, aby odkúpili film od Netflixu. Universal údajne zaplatil za film necelých 10 miliónom dolárov. (drake31)
  • Dev Patel začal trénovať Taekwando, keď mal 10 rokov. V marci 2006 vo veku 16 rokov získal čierny pás v 1. dane. (Arsenal83)

Související novinky

Jurské město nabírá další obsazení

Jurské město nabírá další obsazení

17.04.2024

Sedmý film dinosauří série se hýbe kupředu raptořím tempem. Mnoho času totiž nezbývá, premiéra filmu, jehož údajný název má být Jurské město, je pořád stanovena na klasický letní blockbusterový slot… (více)

Reklama

Reklama