Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Krimi
  • Horor
  • Akční

Biografie (12)

Georges Méliès (režisér / herec / producent)

01.01.2005

Georges Meliés byl muž, který je dodnes zcela po právu považován za vůbec prvního filmového tvůrce kinematografie a kouzelníka filmového plátna...Psal se rok 1895 a bratři Lumiérové si zrovna nechávají patentovat svůj nový vynález - kinematograf. Tenkrát to pro ně byla pouze technická zajímavost a vůbec nepředpokládali, že by… (více)

Friedrich Wilhelm Murnau (režisér / scenárista / producent)

01.01.2005

FRIEDRICH WILHELM MURNAU (vlastním jménem FRIEDRICH WILHELM PLUMPE) se narodil 28.12.1888 v severním Westfálsku v Německu. V mládí studoval na univerzitě v Heidelberku a mezi tím se pokoušel prosadit jako režisér na studentských ochotnických scénách. Po vystudování a získání doktorátu z filozofie přechází k tehdy… (více)

Fritz Lang (režisér / scenárista / producent)

01.01.2005

Narodil se 5. prosince 1890 ve Vídni. Jeho otec byl architektem a proto se mladý Fritz rohodl studovat na Vysoké škole technické ve Vídni architekturu a malířství. V letech 1913-14 působí jako malíř ve Francii a poté navštíví také Severní Afriku, Rusko, Čínu a Japonsko. Všude tam se snaží malovat a prodávat svoje kresby a… (více)

Stephen King (spisovatel / scenárista / herec)

01.01.2005

Stephen King patří bez diskusí mezi komerčně nejúspěšnější literáty za posledních dvacet let. Během své kariéry napsal okolo čtyřiceti románů a může se pochlubit také tím, že dříve či později bylo každé jeho dílo převedeno na filmové plátno...Narodil se 21. září 1947 v Portlandu ve státě Maine v USA. Je hrdým patriotem, což… (více)

Francis Ford Coppola (režisér / scenárista / producent)

01.01.2005

Narodil se 7. dubna 1939 v Michiganu v USA. Již od malička zbožňoval kino a divadlo a když se pak rozhodoval pro svou budoucí práci, byla jeho volba jasná - roku 1957 se nechává zapsat na Hofstra College, obor divadelní režie. Tam začíná zkoušet své první krůčky a velmi nevšedním způsobem režíruje klasická díla a posléze… (více)

Tod Browning (režisér / producent / scenárista)

01.01.2005

Narodil se 12. července 1882 v Luisville vestátě Kentucky v USA jako CHARLES BROWNING JR, druhý syn Charlese a Lydie Browningových. Jeho starší bratr byl úspěšným obchodníkem s uhlím, ale malého Charlese očaroval svět divadla. Již v útlém mládí v sobě objevil herecké vlohy a nadání a často v bratrových uhelných hangárech… (více)

Clive Barker (spisovatel / scenárista / režisér)

01.01.2005

Clive Barker patří mezi nejoriginálnější a nejplodnější současné tvůrce hrůzné a fantasy literatury. Svoji neotřesitelnou pozici ve světě horrorů si vydobyl především díky svému vynikajícímu vypravěčskému stylu a úžasné představivosti. Jeho příběhy jsou plné mrazivé hrůzy a bezbřehé fantazie...Své mládí strávil v Liverpoolu. Na… (více)

Lon Chaney (herec / režisér / scenárista)

01.01.2005

Lon Chaney (vlastním jménem Leonidas Frank Chaney) se narodil 1. dubna 1883 ve státě Colorado v USA. Byl synem hluchoněmých rodičů Franka a Emmy Chaneyových a proto se v dětství naučil komunikovat prostřednictvím pantomimy, rukou a výrazu v obličeji. Už v ranném věku se u něho projevovala touha bavit ostatní a jelikož měl tři… (více)

Emil Jannings (herec)

01.01.2005

Emil Jannings (vlastním jménen Theodor Friedrich Emil Janenz) se narodil 23. července 1884 v Rorschachu ve Švýcarsku. Již v mládí se projevoval výrazně dobrodružnou povahou a v 16 letech odešel z domova a nechal se najmout na jeden oceánský parník, kde pracoval jako námořník a pomocník lodního kuchaře. Po dvouletém brázdění… (více)

Klaus Kinski (herec / režisér / scenárista)

01.01.2005

Německý herec Klaus Kinski, jehož démonický obličej nemá v dějinách kinematografie obdoby, se od jiných představitelů šílenců a temných monster liší v jedné zásadní věci: ačkoliv ve většině případů prodával ve filmech pouze svůj děsivý vzhled temného anděla, jeho herecký talent byl zcela mimořádných kvalit a dostal-li part, se… (více)

Bela Lugosi (herec)

01.01.2005

BELA LUGOSI, vlastním jménem BELA FERENC DEZSO BLASKO, se narodil v Rumunsku 20. října 1882 ve městě Nový Lugoj. V začátcích své kariéry působí jako divadelní herec v Maďarsku. Poté odjíždí do Německa, kde začíná natáčet své první snímky pod jménem ARISZTID OLT. Jedná se o dnes už téměř zapomenuté a vesměs nedochované filmy, z… (více)

Boris Karloff (herec)

01.01.2005

Narodil se 23.listopadu 1887 v londýnské čtvrti Camberwel v Anglii jako WILLIAM HENRY PRATT. Pocházel z rodiny, ve které bylo devět dětí. V mládí studoval londýnskou universitu a rozhodl se pro povolání diplomata. Zanedlouho však tuto myšlenku opustil a ve svých třiadvaceti letech emigruje do Kanady, kde pracuje jako dělník na… (více)

Reklama